Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
stanimir nedev - напреднал
искам една градинка да я направя с райграс . Купих англиски райграс от Кауфланд каква е технологията на подготовка и засяване колко да го поливам и след колко време трябва да изникне.И вобще всякакви съвети на тази тема.
pavkatay - майстор
pavkatay написа:
без труд няма да стане. това с огъня го забрави-той унищожава горния почвен слой. а ако искаш хубав райграс си трябва изораване, наторяване с оборски тор, засяване и мнооого поливане, после-редовно косене- 2-3 пъти седмично, валиране поне два пъти годишно, аериране, унищожаване на плевели , наторяване и така нататък. казвам това , защото съм го правил. дори веднъж засях райграс-оказа се евтин и калпав и след две години пак прекопах мястото засях качествена смеска и се получи. всяка пролет иска презасаждане на измръзнали места. другия вариант , който изисква малко по-малко грижи е ливада- тази я почистваш, поливаш , косиш редовно( можеш да ръсиш с амидна сол ако искаш само тревисти растения без широколистни) или си изораваш (прекопаваш )двора и си пренасяш готови тревни чимове от някоя ливада ( става и за райграса, но е скъпо)-валираш ,поливаш и т.н. И МНОГО ЧЕТЕНЕ ИСКА. не е проста работа- аз съм потрошил доволно много пари за опити и знам какво говоря. при добро желание и късмет ето го резултата
това съм го писал тук
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... highlight=,
а за четенето-чел съм в интернет (чичко гугъл :-D )- практикуването- в собствен двор за моя сметка, но става :2thumbs:
С какво да го напръскам за мравките и след колко време се сее
Naskata - специалист
не не.
Категорично не наторявай с оборска тор, защото в нея има семенца от знайни и незнайни плевели и после ще имаш главоболия.
Изораваш дълбоко-40-50 см, Ториш с комбинира тор 15-15-15 при норма 40 кг/дка, фрезоваш, заравняваш, валираш и сееш, като завишаваш нормата с 20 % заради мравчовците, после пак валираш и поливаш...
Обърни специално внимание на смеската-не използвай каквато и да е, защото после моравата може да изглежда толкова зле, че ремонта да е отново да направиш горното упражнение.
след колко време трябва да поникне.колко често да го поливам
pavkatay - майстор
stanimir nedev написа:
след колко време трябва да поникне.колко често да го поливам
20 литра/м2 ежедневно (дъжд или изкуствено).пониква различно( от 3-4 до 15 дни) в зависимост от сорта, температурата и влажността
пс мравките няма да ти направят толкова голяма беляа(освен ако не сееш в мравуняк), колкото птиците, но не е фатално- след като поникне можеш да сгъстиш,ако се налага
Naskata - специалист
Има и семена, които са с специална обвивка, за да не ги закачат птичките. Ама никаква представа нямам, колко струват и дали си струва самата смеска... Ето я тук

http://svemar.net/products_3_3_bg.php
pavkatay - майстор
Naskata написа:
Има и семена, които са с специална обвивка, за да не ги закачат птичките. Ама никаква представа нямам, колко струват и дали си струва самата смеска... Ето я тук

http://svemar.net/products_3_3_bg.php
абе, чак пък толкова. сади и не се бой.при мен ядоха и птичките и мравките и къртици ровиха и пак стана. виж само и онзи линк в по-горното ми мнение. там съм написал как се прекарах с евтин райграс от 'сортови семена' :vom: -тези са голяма работа ама ако става въпрос за царвица....
Naskata - специалист
pavkatay написа:
виж само и онзи линк в по-горното ми мнение. там съм написал как се прекарах с евтин райграс от 'сортови семена' :vom: -тези са голяма работа ама ако става въпрос за царвица....
Абсолютно правилно ! Моята пък беше датска-издържах я 1 година и после наново.
насял съм го на 9 04 още не е изникнал защо ли някои казват че е студена земята може и малко по дълбоко да съм го заровил

Тема "райграс" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: