• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Mega - специалист
Здравейте,

Преди месец-два, дръвчетата на вилата ми бяха отрупани с цвят а сега няма грам плод, листата са като изядени и прогорени? Моля ако някой знае с какво и как да ги лекувам, ще бъда благодарен.

p.s. Нямам опит в градинарството, наследих вила, която е била занемарена с години. Сега започвам борбата ;)

Прикачен файл

P6120384ss.jpg
P6120384ss.jpg (126.09 KиБ) Видяна 4952 пъти

Прикачен файл

P6120381ss.jpg
P6120381ss.jpg (88.87 KиБ) Видяна 4952 пъти

Прикачен файл

P6120375ss.jpg
P6120375ss.jpg (99.92 KиБ) Видяна 4952 пъти

Прикачен файл

P6120376ss.jpg
P6120376ss.jpg (85.46 KиБ) Видяна 4952 пъти

Прикачен файл

P6120377ss.jpg
P6120377ss.jpg (102 KиБ) Видяна 4952 пъти
Армагедон - специалист
Конкретна диагноза не мога да поставя, макар че се грижа за стотина овошки. При проблем късам няколко поразени листа и бягам в агроаптеката. Ако имаш под ръка Нуреле или Вазтак пръскай. Карантинния срок на първото беше около 3 седмици, а на вазтака 3-4 дни :!: :!:
shishkov78 - специалист
Това ако не се лъжа е череша,а това не е болест а гадинки които ядат листата-въшки някъкви.Първо изрежи тези листа които са засегнати и ги ИЗГОРИ!След това в аптеката за препарат против въшки-там ще ти кажат какъв.И аз съм имал такива посетители.
Jason - специалист
Според мен това са листогризещи гъсеници :x :x :x .
Доколкото виждам таз реколта я отписваш, така че важното е да си постелиш за следващата.
Когато наедряват плодовете дървото залага цветните пъпки за следващата година. Има различни агромероприятия за различните дървета така, че да ти заложи повече и редовно цветни пъпки за следващата година, но това е дълга тема за тук така, че потърси литература и в интернет :? .
Та думата ми беше да вземеш мерки от сега ако искаш да ядеш догодина.
Правилно ти каза колегата. Взимаш няколко по-характерни листа и бегом в агроаптеката. Проучи коя агроаптека има добър специалист.
С две думи - контактен инсектицид ти трябва за момента.
Успех :wink: .
Mega - специалист
... Благодаря на всички, в момента трудно ще взема листа, защото вилата е далече, но имам доста снимки. Дано се ориентират в аптеката!
filmatoplo - майстор
То се вижда че е гнездото на гадините , има и подобни попарвания от мана -ама това е нагризано от майката която е снесла яйцата. :wink: Може да се напръска но и физическо премахване е добре на яйцата.
Johny - майстор
Срещу всякакви гадинки се ползва инсектицид. Аз ползвам НУРАЛЕ http://flowersnet.info/a319/%D0%9D%D0%A ... %95_%D0%94 и никоя гадина не му се е опряла до сега.
crez - майстор
Бяла американска пеперуда. Тази гнида напада дори ореховата шума, която по принцип нищо не я яде, слагаме я даже между дрехите против молци.Борбата с пръскането е ефективна само ако се знае точно периода на развитие на гъсеницата. След 2-рата фаза на развитие дори да я залееш с концентрат резултата е нулув. Само механичо унищожаване на гнездата.
Johny - майстор
ДИПЕЛ ВП 0,1 % - гъсеници на бяла американска пеперуда
ДИПЕЛ 2 Х Валент 0,1 % - шарен гроздов молец; гъсеници на бяла американска пеперуда по овощни култури; гъсеници на бяла американска пеперуда по горски култури; гъсеници на златозадка
http://www.agrostart.eu/bioinsekticidi.html
GEORGI5959 - специалист
Не се притеснявай много. Това е нападение от гъсеници. Има и малко мана, но не е много опасно. Щом ти е далеч и рядко ходиш, напръскай с инсектицид с дълъг карантинен срок. Например нуреле-дурсбан или би-58. Прибави и системен пестицид/напр. шавит/ и няма да имаш проблем. Повтори след 3 седмици. Пък догодина се захвани по-отрано и по-сериозно.
  • 1
  • 2

Тема "От какво ми боледуват дръвчетата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: