Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
milanovs - специалист
Моля помогнете от 2-3 години на село ме нападнаха къртици.Изядоха ми всички лалета и цветя с луковици.Слагах карабит,нафта,БИ58 и нищо не помага.Сега мисла да изпробвам фашиски метод.Ще прикарам колата и с 1 маркуч от аспуха та в дупката :lol:.Белким ги издуша тия гадове :evil: Някои ако знае друг метод да казва :roll:
resco - специалист
Счупено шише го слагаш в земята дето е дупката - и в повечето случай върши работа, но да знаеш че от тая гад нема спасение!
rum_sz - специалист
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=24084

Днеска изсипах половин 3 литров буркан от саламурата в дупката и натъпках едно парче гренясала сланина.Мамицата му мръсна два пъти мина под едни ядгоди за който дадох 25 лв. :axe: Дано да е мюсюлманин тоя кърт,че на тях вярата не позволява да ядат свинско :lol:
kaishew - специалист
Колеги,тези с лалетата и другите луковични не са къртици а слепи кучета.Къртиците се хранят с ларви,червеи и там подобни.Слепите кучета ядат луковици,картофи,лук,чесън и всичко кореноплодно.Боря се с тях от 3 години и за сега неуспешно.То не бе карбит,пропан бутан,димки с натриев нитрат + сяра + стърготини,засадих рицин и коноп и резултата е все внегова полза.На път съм да се откажя да гледам луковични цветя.Ако някой има и други методи да ги споделя.Ще съм благодарен и ще черпя.
yaneff82 - напреднал
Има едно растение викат му ( кърлеж ) става около 2 метра с дебело стебло а семената му са най-отгоре като грозд и са обвити в нещо приличащо на таралеж и семената приличат на кърлежи по окраската и формата,та това нещо дето не му знам името им разгонва фамилията на тия гадове.Ако някой се сети как се казва тва растение да каже ,а аз мога тези дни да го снимам.

Другия вариянт е амониева силитра разтворена във вода накисваш вестник ,оставаш го да изсъхне навиваш го плътно в дупката и го палиш.Предопреди кумшиите да не викат пожарна :-D
BAlexandrov - специалист
Това е рицина и димките, за които пише и колегата, че е пробвал...
rum_sz - специалист
Само канабис не сме пробвали.Ако не ни хванат ще сме на далавера :lol:
milanovs - специалист
rum_sz написа:
Само канабис не сме пробвали.Ако не ни хванат ще сме на далавера :lol:
Бе канабис нямам,но по двора някаде расте див канабис (викаме му Гръсници),и да ви кажа покраи него наистина няма къртичини.Така че може и с него да се проба.Проблема е че много прилича на истинския канабис,и ако имате дразга с некои комшия ще берете ядове. :?
lov - майстор
Преди години им намерих цаката с пропан-бутан От обикновенна туристическа бутилка. Мущкаш маркуча в дупката затъпкваш пръста около него и пускаш гаста. Само че трябва дасе копа и да се търси основни коридори които са на дълбоко а не такива които са на повърхноста и ги обикаля само да тирси храна. при мен така се случи че копах за едни тръби и намерих основни галерии на около 50см. дълбочина. А и в последствие установих че животината си прави и то пътищата паралелно с пътеките които ние ползваме отгоре. Явно там почвата е по уплътнена и не пропуска водата лесно и то точно това и ползва. Та прокопах на няколко места напреки пътеките и дето копнах по този начин на всякъде намерих тунелите му.
Пропан бутана е по тежък от въздуха и си остава в дупките доста дълго време. Сам по себеси той не е отровен но изместава въздуха от там и животината умира от задушаване поради липса на въздух. А дори и да не умре смърдела дето се носи го прогонва.
Само че след такава прцедура не правете опити да палите гаста. Защото ефекта ще е нулев, а и да не би да изкорените някое лозе на комшията или собствената си градина. Гаста не трябва да изгаря така тя по добре си върши работата.
fireman160 - напреднал
Някъде бях чел и го направих на вилата. Не знам ще има ли ефект, но всеки може да го пробва защото не иска средства, разкопаване и време.
На празни пластмасови шишета от бира или безалкохолно, примерно от 3 литровите, им се отвиват капачките и се надява всяко в право арматурно желязо с диаметър около 6 - 7 мм. и дължина около 1.5 метра. Даже и при леко раздвижване на въздуха, те се разклащат и по желязото предават звука в земята. Това става през различни интервали от време и ги дразни. Аз съм сложил в двор от 500 м. кв. десетина шишета. Единствения недостатък е, че загрозяват гледката.

Прикачен файл

1.JPG
1.JPG (100.03 KиБ) Видяна 13247 пъти

Прикачен файл

2.JPG
2.JPG (76.51 KиБ) Видяна 13247 пъти

Прикачен файл

3.JPG
3.JPG (111.48 KиБ) Видяна 13247 пъти

Тема "Помощ нападнаха ме къртици" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: