• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Pecatacool - специалист
Привет!
Искам да попитам съд с какъв обем ще е достатъчен за засаждане на една лоза?
Става дума за терасата ми. Покрита е и мисля живот и здраве догодина да подкова и ламперия от вътрешната страна (нещо като механа си правя :) Имам пространство и искам да я пусна по покрива. Възможно ли ще е това мое начинание?

Четох по разни сайтове, че дължината на корените достига 50-60см.
В друг - 1.5м - 2.0м та дори и повече.
При наличие на вода и тор, корените ще растат ли толкова много?!
Мисля си, че може да стават толкова дълги за да си набавя растението същите. Когато са налични? :? Или бъркам...
EDI - майстор
Няма да стане, ще залинее и няма да прилича на асма.Ще се вдигне до някъде, но няма да може да направи лъчи.Корените наистина са дълбоки, трябва и място.
torbalan - Дървен философ
на кой етаж е терасата?
не може ли да се пусне отдолу...

някога със съседите бяхме дигнали една до 4тия етаж, а съм виждал и до по-високо....
Pecatacool - специалист
Терасата е на първия етаж.
Попринцип може да е долу, но има гадни хора. Ще я изкоренят според мен. В съседство има гараж, чиято стена се използва от пияниците за тоалетна. И не на последно място е това, че разни гадинки ще се катерят по стеблото.
Жалко, така ми се искаше да стане!
EDI, един съд... да речем колкото един 150л. бидон пък и повече, няма ли да й стигне поне за няколко клончета?! Наясно съм, че няма да може да покрие целия покрив, поне една част на масата...
Последна промяна от Pecatacool на вт сеп 28, 2010 4:10 pm, променено общо 1 път.
Iliev Labs - специалист
Това не са причини, заради които да се отказваш.
Една лозичка е 5 лева.
Един прожектор с пир датчик е 20.
И кви са тия гадинки, дето ще се качат?
Pecatacool - специалист
Iliev Labs написа:
Това не са причини, заради които да се отказваш.
Една лозичка е 5 лева.
Един прожектор с пир датчик е 20.
И кви са тия гадинки, дето ще се качат?
5-те лева са ми най-малкият проблем. А времето, за което ще стигне чак до моята тераса (попринцип е първи етаж, но върху гаражи, т.е. височина като за втори етаж), защото ще й се радвам и някой ден, докато съм на работа, някой чичка ще я смачка докато се облекчава.
Прожекторът го имам, но мен не ме плаши нощта.
Гадинки, гадинки... котки да речем (не че им пречи и така да се качат, но...)
Дори и да порасне нормално, от злоба ще я пресече някой.
Ще го мисля нещо, пък да видим :?
EDI - майстор
Бодни я долу, щом си на първия етаж и и направи едно стабилно метално заграждение, плътно в долната част и решетки в горната.Не ти пречи да пробваш и на терасата, да видим какво ще стане, но няма да е това, което трябва.Ще пусне клони, но и трябва слънце, въздух и т.н..До терасата ще качиш за 2 години.
ArturDent - Почти Безобиден
На терасата няма да стане, защото .... зимата ще измръзнат корените. Дори и бидон 150-200 л. ще замръзне. Дори и да го увиваш, пак ще замръзне - 3 дена по-късно, ако не го завиваш.
Делян - специалист
Това съм си го сейфнал на моя комп, защото и мен ме интересува:
Малко любители знаят, че може да се отглеждат лози от различни десертни сортове в голяма саксия на терасата. Засаждането на лозата в земята под балкона и после извеждането й до него на тънко и дълго стъбло изисква повече време. Отглеждането й в дълбоки съдове- чебури, на дълб. поне 50см, става по-бързо. Може да се използват неприсадени и невкоренени резници с дължина 30-35см.
Съдът се запълва с богата градинска почва, притъпква се добре, полива се и по средата се пробива дупка, в която се засажда вкоренената лозичка. Преди това корените й се изрязват късо на 1-2см. След това се притъпква добре. Над повърхността на почвата лозичката се прерязва на 2 очи, които се покриват с рохкава пръст. Ако се използва невкоренена пръчка, над почвата се оставя една пъпка. На следващата пролет развитите 1-2 летораста се режат на 2 очи (пъпки). Леторастите израснали от тях, се превързват за колче, забито до лозичката в съда.
През следващите години на отглеждане се оформят 2-4 рамена, в/у които ежегодно се оставят по 2-3 чепа с по 2 очи и една къса плодна пръчка. Тя се превива над лозата и се превръзва за поставената до нея къса подпора.
Когато лозата се отглежда при други формировки- Гюйо, единичен или двоен, или единичен кордон, тези звена се превръзват в/у опъната тел на подходящо място на балкона от вътрешната или от външната му страна.
Отглеждането на лози на балкона има по-скоро декоративен характер, отколкото практичен. Затова се препоръчват сортове с оригинални листа, силно нарязани, с различна големина и оцветяване.
Нищо не пречи да опиташ. Но както пише в статията, добре е сорта да е по-скоро декоративен, за да има някакъв ефект.
Pecatacool - специалист
Делян написа:
Това съм си го сейфнал на моя комп, защото и мен ме интересува:
Малко любители знаят, че може да се отглеждат лози от различни десертни сортове в голяма саксия на терасата. Засаждането на лозата в земята под балкона и после извеждането й до него на тънко и дълго стъбло изисква повече време. Отглеждането й в дълбоки съдове- чебури, на дълб. поне 50см, става по-бързо. Може да се използват неприсадени и невкоренени резници с дължина 30-35см.
Съдът се запълва с богата градинска почва, притъпква се добре, полива се и по средата се пробива дупка, в която се засажда вкоренената лозичка. Преди това корените й се изрязват късо на 1-2см. След това се притъпква добре. Над повърхността на почвата лозичката се прерязва на 2 очи, които се покриват с рохкава пръст. Ако се използва невкоренена пръчка, над почвата се оставя една пъпка. На следващата пролет развитите 1-2 летораста се режат на 2 очи (пъпки). Леторастите израснали от тях, се превързват за колче, забито до лозичката в съда.
През следващите години на отглеждане се оформят 2-4 рамена, в/у които ежегодно се оставят по 2-3 чепа с по 2 очи и една къса плодна пръчка. Тя се превива над лозата и се превръзва за поставената до нея къса подпора.
Когато лозата се отглежда при други формировки- Гюйо, единичен или двоен, или единичен кордон, тези звена се превръзват в/у опъната тел на подходящо място на балкона от вътрешната или от външната му страна.
Отглеждането на лози на балкона има по-скоро декоративен характер, отколкото практичен. Затова се препоръчват сортове с оригинални листа, силно нарязани, с различна големина и оцветяване.
Нищо не пречи да опиташ. Но както пише в статията, добре е сорта да е по-скоро декоративен, за да има някакъв ефект.
Благодаря много!
  • 1
  • 2

Тема "Лоза на терасата?Възможно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: