• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
batkotony - специалист
Здравейте!
Имам дувар с височина около 2.20м.,който е по границата на имота и квартална,но доста оживена и прашна улица.Покривната част на дувара е изпълнена с бетонна шапка,която е широка около 40 см. и е хоризонтална.Дължината да дувара е около 15м.Идеята ми е да направя по периферията на шапката бетонни страници и да насипя хумус така ,че да с образува една голяма саксия(кашпа ако щете :-D ),която да засадя с подходящи растения,които след сравнително кратко време да порастнат около метър и да улавят прахта и донякъде шума от улицата.
Та въпросите ,които възникват, са следните:
1.Как да се изгради самата кашпа-директно ли върху шапката,или трябва да се прави нова основа с някакви наклони,евентуално отводняване?
2.Трябва ли да се вгради някаква система за напояване или може да се ползва обикновено напояване с маркуч?
3.Какви растения са най-подходящи-да порастнат сравнително бързо,да не се нуждаят от много грижи,да улавят в някаква степен прахта ,да са устойчиви на студ през зимата и на слънце през лятото (мястото е изложено на слънце през целия ден)?
4.Възможно ли е да се появят усложнения от рода на пукнатини по дувара вследствие на замръзването на почвата през зимата и т.н. и как би трябвало да се избегнат?
5.Въобще идеята става ли или да си я избия от главата? :lol:
Градинар - специалист
Почвам отзад напред.

5- Чудесно решение!!! за случаите, когато искаме да се скрием от съседна гледка, а ни е разрешено да строим само 2.2м. и не можем да садим едроразмерни растения в близост до оградата.
4 - Да, ще се появят. Затова трябва да се вземат мерки за изолиране и отводняване.
3 - Растенията са жив организъм и не може без грижи! Вечнозелените бързорастящи видове не са подходящи, тъй като освен, че зелената част расте, нараства бързо и корена. Съответно за година две кашпата ще е малка и растението ще загине поради недостиг на почва. Тоест ако са Туй гледайте да са по-бавнорастящ вид. Аз бих препоръчал различни увивни и катерливи растения, като например нещо като скара нагоре.
2 - Почвата в саксия изсъхва много по-бързо от земята, така че поливането особено през топлите месеци е задължително. А това дали ще е автоматизирано или ще поливате на ръка (с лейка, маркуч и др.) си решавате вие.
1 - Ще ми е интересно да чуя различни варианти. Аз лично, най-често ползвам готови саксии.
Последна промяна от Градинар на нед фев 13, 2011 4:24 pm, променено общо 1 път.
batkotony - специалист
Благодаря за бързата реакция!Предполагам сте професионалист в тази област... :)
По отношение на вида на растението пропуснах да отбележа,че в непосредствена близост до дувара имам две асмички,които доста лесно и сравнително бързо ще "озеленят" цялата горна част на този зид.Просто не съм фен на този начин,а и като се почне есента едно събиране на шума ... не ми се ще много.А и кастрене,оси...не,отхвърлям го като вариант.Какво ви е мнението за затревяване,чувал съм за трева,която е пригодена специално за покриви?
ЧефоС - специалист
Предлагам следното решение. От вътрешната страна на оградата поставяш през 2 метра метални тръби Ф57, предварително затапени в горния край чрез метални тапи и заварка. Тръбите да са бетонирани в земята, и анкерирани към оградата. Дължината на тръбите е според това колко искаш да излизат над оградата. Задължително е обработка на тръбите с ортофосфорна киселина, двукратно грундиране/ първо с оловен миниум, след това с грунд за метал /, и боядисване с автоемайл лак. Върху тръбите прикрепяш от долу до горе поцинкована метална мрежа с по-голямо око.

След това от вътрешната страна засаждаш бръшлян нагъсто. Поливаш редовно. Гледай да направляваш с прикрепяне към мрежата на леторастите.

По този начин след време ще имаш нужната жива завеса.
Успех!
batkotony - специалист
Вътрешната част на зида(откъм двора) е чист север,т.е. не се огрява от слънцето.Освен това на част от стената съм организирал беседка и барбекю.Ще ми се стените да са чисти откъм растителност и поради тази причина се ориентирах към засаждане на самия горен край на дувара.Дано колегата ЧефоС не се разсърди,че не приемам неговия вариант,но просто няма да ми отговори на изискванията.

Прикачен файл

Изображение176.jpg тук се вижда част от стената и строящата се беседка
ЧефоС - специалист
Не е въпроса в сърденето. Просто всякаква растителност на върха на дувара е обречена на изсъхване в жегите, въпреки поливането. Температурните аномалии няма да понесат на никаква растителност. Така мисля аз.
tysonlkr - специалист
ЧефоС написа:
Не е въпроса в сърденето. Просто всякаква растителност на върха на дувара е обречена на изсъхване в жегите, въпреки поливането. Температурните аномалии няма да понесат на никаква растителност. Така мисля аз.
Също и през зимата ще е много трудно да издържи на студа. Горе на оградата не е като в земята и ще измръзнат корените през зимата, но това зависи и от къде си ;)
За бръшляна няма проблем че е на северна стена, виждал съм сгради на които бръшлянът е точно от северната страна :wink:
Градинар - специалист
Оградата:
Изображение

Дървени греди, продължение на бетоновите колони:
Изображение

Монтаж на пана между гредите:
Изображение

Поставяне на саксии със подходяща растителност:
Изображение

Саксиите, както и дървенията могат да са различни. Може да се изработи и от ковано желязо. Може и в по-модернистичен стил с метал. Това е просто едно решение.

Изображение

Благодаря!
klapan - напреднал
Parthenocissus tricuspidata
Изображение

Parthenocissus quinquefolia
Изображение
Ако целта ти е бързо обрастване на оградата със сравнително непретенциозно и издържливо растение - разгледай горните снимки...Това са два вида дива лоза - бързо обрастват,и са страхотни и есента,като почервенеят листата им.Засяват се резници 40-50 см сега през април от вида,който решиш , като оставяш над почвата по една пъпка от резниците.Вкореняват се бързо,нужно е в началото да поливаш докато се вкоренят.После нямаш грижи - гъста зеленина отвсякъде.
ЧефоС - специалист
klapan написа:
.После нямаш грижи - гъста зеленина отвсякъде.

И през зимата ли са зелени?
  • 1
  • 2

Тема "Залесяване на горната част на дувар" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: