Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
muncho - специалист
Нека в тази тема всеки споделя идеи как е направил осветлението на градината си ,а такива като мен да попитат кое как става :cool: .
Въпроса ми е следния: Знаете ли от къде и дали въобще продават бетонови фундаменти или стъпки с размери L25хD25хh-20см..Те служат за закрепване на основата на осветителното тяло когато то се поставя в трева,а не на твърда основа.Поради липса на време търся да закупя готови.Имам идея как да се направи : туба от 10л. на мин.вода ,разрязвам я на половина и в долната част наливам бетон,като в средата предварително оставям отвор с помощта на тръба с отвор ф50,откъдето ще мине захранващия кабел към осв.тяло.
Надявам се разбрахте за какво става въпрос.Знаете ли някъде където продават готови?По строителните хипермаркети няма. :sad:
fireman160 - напреднал
Така и така ще отливаш бетон. Не е ли по-добре да си изкопаеш в пръста желаните размери и направо да си ги отлееш - без туби.
cefy - специалист
За мойто дворно осветление си купих коминни тела с тези размери и после ...пвц тръбата с кабела по средата, бетонче и ....лампите!
muncho - специалист
fireman160 написа:
Така и така ще отливаш бетон. Не е ли по-добре да си изкопаеш в пръста желаните размери и направо да си ги отлееш - без туби.
Направо в пръстта трудна работа,кофраж трябва да се кове :roll: .Един приятел ги направи с туби,ще снимам и ще покажа ,дано съм полезен за други мераклии в бъдеще.И лампите ще снимам -другата събота. :)
muncho - специалист
Ето как стана градинското -300 лв/всички консумативи-кабели,сфери,енергоспестяващи крушки.../,10 бр осв.тела

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

За основа където да захвана осв.тела използвах 1/2 от 10 литрова туба за мин.вода,която напълних с цемент и пясък.В средата с помощта на pvc тръба -ф50 ,оставих место за кабела :)
muncho - специалист
Как направих основи за градинското осветление:
Трябва ви 10лтр.празна туба от мин.вода,тръба ф-50 , равни части мозайка 4мм. и обикн.цемент.Срязвате на половина тубата , парче от тръбата -да стърчи над отрязаната туба.Забърквате смес от мозайката и цемента .Поставяте парчето тръба/оттам ще минават кабелите/ в средата на тубата,леко го притискате и с другата ръка наливате около него от сместта която сте разбъркали.На другия ден може да изрежете отдолу на тубата отвора на тръбата.Защото като наливате сместта попада и в тръбата,а като стегне съвсем по-трудно става да пробиете отвора. .Оставяте 2-3 дни да стегне.
Изображение
Отрязвате след това излишната тръба и поставяте основата на осв.тяло,като го захващате в предварително направени отвори ,с бургия.
Изображение
Сглобявате всичко и го поставяте в предварително подготвен изкоп.
Получава се това.Една година не е мръднало :)
Изображение
Naskata - специалист
Вземаш един гладък камък с дебелина 4-5 см.примерно ивайлоградски.Разпробиваш в него за дюбелите или анкерите (не знам с какво се закрепят тези тела) и захранването. Заравяш го-оставяш над него поне 7-8 см да има почва-за тревицата и няма мърдане. :partyman:
Spassow_lbg - специалист
аз бях захванал стойките към тротоарни плочи, лесно се пробиват и не се чупят
иначе стъпките можеш да направиш и от тенекии за сирене, такива са ми на асмата.

Тема "Градинско осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: