Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
mely - напреднал
Такаааа ,започва сезона.Видях теми за капково напояване но никоя не даде отговор на моя въпрос.
Родителите ми имат малка градина около 500 кв.м.която се намира на около 20 км от местоживеенето им.
Искам да внеса рационализация и да спестя разходите по гориво за "прескочим да полеем" .Сами разбирате че лятото това е често.
Имаме сондаж и помпа 1,5 цола или 2 -не съм сигурен.Вода бол.Идеята ми е да взема маркуч тип"лентов"за капково напояване - около 17ст метъра,един прост седмичен програматор който да включва и изключва помпата.
Притеснява ме дали помпата няма да се товари и да изгори.Дайте идея как да го изпълня сравнително евтино.
Помпата е Вида/стара/ама държи здраво. :-D
Ще се поливат домати ,пипер,дини и т.н без овошки.
stoian64 - специалист
Ако помпата е изправна няма защо да се притесняваш-когато изходящият отвор е стеснен или запушен,турбината върти водата вътре в нея и елмоторът не се товари.Програматорите обаче включват консуматори до 2 киловата и за предпочитане е да включваш помпата през контактор за да запазиш програматора.Схемата е изпробвана от мен.Успех!
mely - напреднал
Това с програматора е ясно.Макар че е до 3 кВ.Досега ползвам няколкои винаги през контактор.Чудя се дали с капкови маркучи да го правя или да опъна пвц тръби ...и по стария начин - в редчето.На всеки ред по една тетка ,ще засеча за колко време се полина всичко и ще настроя програматора...Какво ще кажете.
nbr - специалист
И аз го мисля това, само че и помпа трябва да купувам. Мисля да взема от Практикер една Budget, че за 90-100лв с 2г гаранция...
Също се чудя дали с маркуч за капково напояване или в всяка леха маркуч...
маречков - специалист
mely написа:
Това с програматора е ясно.Макар че е до 3 кВ.Досега ползвам няколкои винаги през контактор.Чудя се дали с капкови маркучи да го правя или да опъна пвц тръби ...и по стария начин - в редчето.На всеки ред по една тетка ,ще засеча за колко време се полина всичко и ще настроя програматора...Какво ще кажете.
Или си купи прост зелен маркуч 3/4 от тея прозрачните с оплетката, пускаш го в началото на редовете и правиш малка дупка с/у всеки ред, а края на маркуча го затапваш. Пак си засичаш времето, ама то това ти е ясно. Едно време така поливаха на село.
cecovili - напреднал
Вместо обикновена помпа може да използвате хидрофорна система с пресостат, каквито се предлагат готови във всякакви магазини. Като това е по щадящ вариант за помпата,от контактора, който освен това трябва да е съобразен с програматора.
Капковото е най добрия начин за поливане на растения, така че най- добре си купи капков маркуч.
Вижте повече съвети за изграждане на поливни системи на - http://ecodesign.bg/2010/02/kak-se-izgr ... a-sistema/
маречков - специалист
Човека за ефтино пита. Програвматори, хидрофори, контактори, маркучи, че те отидоха едни 1000 лв. да две щайги домати.
Питащия сам да си решава доматите по колко килото ще плаща. Аз отивам на село и правя някоя баба щастлива с 20-30 лв. и пак си ям хубави домати. Бабата и тя доволна, че не хвърля доматите на кокошките и така.
cenko6 - специалист
Аз съм го направил по следния начин:
Вместо програматор съм сложил стар часовник от таблота с електромера.
Настроил съм го да включва една помпа всяка нощ от 03.00ч. до 05.00ч.
Помпата от своя страна захранва две секторни пръскачки, които висят на оптегачи над двора.
По този начин поливам и тревата и градината.
Дано да съм бил полезен.
маречков - специалист
cenko6 написа:
Помпата от своя страна захранва две секторни пръскачки, които висят на оптегачи над двора
:? Бих се радвал да го снимаш.
bobyl - специалист
Със сигурност един хидрофор(най-евтините са по 160-180лв.) ще реши маса проблеми на една обикновена помпа и системите за пускане и спиране за нея .

Тема "Помпа за капково напояване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: