Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
беба - специалист
До къщата ни има засят орех, може би на метър и малко от нея. Засят е мисля 2005 година и вече достига на височина покрива. Чували сме, че повдига основи. Чудим се обаче, кога ще е момента да го отрежем? Идеална рабта ни върши сянка в дворчето...орехчета за зимата хич ама хич не ми се ще :sad: Дали още няколко години може да изкара или е налоцително скоро да се маха? Едни познати махнаха техния, беше на повече разтояние от къщата им, но пък беше на над 50 години и доста по голям от нашия когато започнал да създава проблеми.

Та питанията са дали може да изкара според вас още няколко години?
Какво препоръчвате да засеем на негово място, основно за сянка и много да не цапа /майка ми имат череша и става леш двора като вземе да капе/?
Може ли да засеем другото дърво до ореха да си расте и когато поотрасне да отрежем ореха.

Ех тоя орех такава ми е мъка... Ето го на сминка да добиете представа за стъблото, снимката е от 2010 година сега е една идея по голям диаметъра. имам сянка на цялата площ с камъчетата.
Изображение
VLADO66 - майстор
Съвсем скоро това бетонче ще го напука.Съседите си махнаха ореха защото им вдигна бетонното външно стълбище.За сянка посади лозичка да си направиш асмичка.
беба - специалист
Лозите бързо ли растат? То хубвао сянка ама да има и повей :) Сега в жегите вечер под ореха...беще супер
VLADO66 - майстор
Лозите за да растат бързо искат редовно поливане и подхранване.
sspoko - специалист
според мен няма защо да се притесняваш без да претендирам за изчерпателност но до двора ми има дере с поне 4 м денивелация в дувара които се издига имам два огромни ореха не съм забелязал каквито и да са проблеми с корените а и единия на практика е под постройка в неделя ще кача снимки
докера - специалист
Специфичното за ореха е , че основният му корен е шилоподобен и се забива право надолу , а страничните са сравнително малко на брой и са на доста голяма дълбочина - 1м и повече , а и те се стремят надолу. Така че надали ще създава проблеми на бетона , поне докато не "надебелее" , а това ще стане след доста години .
hidrazin - майстор
Ореха ти е още бебе с тия 7-8 години. Никой не може да ти каже кога ще ти направи проблем.
Просто трябва да го следиш.
:partyman:
Mega - специалист
На вилата имам три ореха, два от които големи, нито един не е изкарал корени нагоре и не е направил проблем за сметка на два дъба.

Тема "Да питам и за ореха" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: