• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
sepultura - специалист
Банален въпрос, но яката я загазих :shock:
Вчера беше топло и боднах 30 корена домати 3 реда х 10 броя.
После се оказа че имам голям проблем с колчетата - просто ги нямам :lol:
Та въпроса ми е, Как мога да ги вържа? Нещо като пържина за лозето става ли?

пп: Много тъпо задавам въпроса, ама няма как :-D :-D :-D
Илиян Илиев™ - майстор
Нямам опит, но предполагам, че ако е опънато добре би трябвало да стане. Даже и краставици май така пускат.

Важното е после да се ядат само доматите, без колците.
schuldiner - майстор
Вземи две пачки летви (3х4 см са или 9 или 12 бр. х 4 м), срежи ги на два метра, ако можеш грундирай подземната част и готово. Аз по-евтино не съм измислил, а и никак не са грозни...
А това с теловете си е простотия, ша знайш. Бая зор видях да ги отуча моите вкъщи от тия балканджийски мурафети.

ПП Не е ли малко рано за колците? Тука към края на месеца се очертава нуждата от тях...
stiv1961 - майстор
И за мисля,че е рано.Миналия уикенд майка ми набучи 10 корена и са още без колци.Иначе с летви за керемиди става.Нашите са от 2-3 години-подострени колове 2-2.20 м,Ф 30-40 мм от всякакви дървесни видове.
sepultura - специалист
schuldiner написа:

ПП Не е ли малко рано за колците? Тука към края на месеца се очертава нуждата от тях...
Разсада е бая висок-около 40см :?
Johny - майстор
При разсад без да е пикиран, 1/3 от стъблото се зарива почти хоризонтално на 7-8 сантиметра за по добро вкореняване.
Първата година си купих дървени колове, които до есента изгниха.... След това си купих ен-ово желязо Ф12 по 2м, грундирах, боядисах в зелено и със сигурност ще ме надживеят. :-D
PS Снимките са от предни години.

Прикачен файл

1.jpg

Прикачен файл

2.jpg
kaishew - специалист
От няколко години ползвам показаната мрежа и съм много доволен.През зимата я навивам и не ми пречи.Това е за парника ,а от вън си стои постоянно.А самото връзване става с черните скоби,които също се виждат.Удобна е както за домати така и за краставици.Окото е 150х150мм

Прикачен файл

Picture 162-1.jpg

Прикачен файл

Picture 003-1.jpg
Picture 003-1.jpg (40.28 KиБ) Видяна 13268 пъти
boltik - специалист
Така и аз да се изкажа.Единият вариант е да предърпваш с мотиката пръст около корена и колкото се може повечко и го оставяш на земята.Когато започне да се образуват домати,те остават нависоко и не се мокрят и загниват,когато ги поливаш.И още запазва си влагата.Вторият вариант го научих миналия месец.Странженският метод.Сееш царевица,обаче по-рядко.От едната страна засаждаш корен домат,а от другата боп.Този първият е изпитан.Цяло село така практикува.За втория само съм чувал.
Johny - майстор
kaishew написа:
От няколко години ползвам показаната мрежа и съм много доволен.През зимата я навивам и не ми пречи.Това е за парника ,а от вън си стои постоянно.А самото връзване става с черните скоби,които също се виждат.Удобна е както за домати така и за краставици.Окото е 150х150мм
Позволявам си да не се съглася с това, че тази мрежа е подходяща и за домати.
Доматите са с твърдо стъбло и ако се огъне повече, може да се пречупи, докато краставиците с мекото стъбло "висят" на мрежата и така я изпъват. И другото неудобство е, че на открито няма за какво да захванеш мрежата хоризонтално и трябва някаква допълнителна конструкция.
Иначе тази мрежа е идеална за краставиците и макар , че бях чувал за нея, едва тази пролет намерих няколко метра. Ето и снимка с въпросната конструкция за краставици, но с една друга, по-лоша мрежа:

Прикачен файл

1.jpg
kaishew - специалист
Мисля,че не е голям майсторлък изработката на подобна конструкция.

Прикачен файл

IMG_2327-1.jpg
IMG_2327-1.jpg (43.64 KиБ) Видяна 13183 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Как да вържа доматето???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: