• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
pipbel - майстор
Оранжерията е близо 40м2, средно Н 2.2-2.3м., тоест около 90м3.
Късна есен тая година (след реколтата) възнамерявам да я обличам изцяло с поликарнонат, та смятам че ще стане прилично въздухоплътна.
Ще ми се да поддържам + Т там, включително и през суровите зимни месеци.Да кажем поне 5-10 С. Тогава ще могат да се прибират вътре и голяма част от цитруси, палми в саксии и други елементи от градинското озеленяване. Няма достатъчно място в зимната градина за съжаление.
Единственото ефективно решение което ми идва на ум е да изкарам в оранжерията извода на кухненския аспиратор (той е монтиран, ама още не съм му избил дупката за навън). Разстоянието е не повече от 3 метра. Пука ми че ще мирише там на манджа.
Ама нещо не мога да изчисля колко често ще се налага да го включвам та да се поддържа желаната Т там, вкл.и вечерта.
И дали въобще си заслужава.... :?
Не че не ми е минавала мисълта и за климатик :-D , ама : 1/ ще ми се смеят съседите 2/ няма такъв климатик доколкото знам, който да се настройва за 10 С на отопление.
Нямам и геотермални води...
Някакви по добри идеи ?

Прикачен файл

SS854056.jpg
torbalan - Дървен философ
като месечен разход най-евтино ще бъде с термопомпа
ако имаш подпочвена вода - идеалния вариант...
ако не - с вкопани медни тръби...

с аспиратора нищо няма да направиш...
pipbel - майстор
torbalan написа:
като месечен разход най-евтино ще бъде с термопомпа
ако имаш подпочвена вода - идеалния вариант...
ако не - с вкопани медни тръби...

с аспиратора нищо няма да направиш...

torbalan, то че кладенеца ми е на 2 метра от оранжерията - ОК, ама твърде скъпа и технологично сложна инвестиция за да си заслужава.
torbalan - Дървен философ
около 5 хил. лева...
не ми се вижда чак толкова много... като се има предвид какви разстения си изброил...

отделно, че ако проектираш такова нещо - заслужава си да помислиш дали да не грееш цялата къща през зимата с термопомпата :)
Iliev Labs - специалист
Докторе, то не си заслужава поликарбонат, камо ли отопление за тази оранжерия.
Вземи попрочети малко и ще ти се изяснят нещата.
http://www.home-and-decor.info/home-des ... -driveway/
http://castlemainefarm.blogspot.com/200 ... e-for.html
http://riveroflovefarmstead.wordpress.c ... reenhouse/

Признавам, че съм леко пристрстен към този тип конструкция(купол), но си заслужава да го прегледаш. На станици 22-23 има и логър :)
http://www.treehugger.com/galleries/200 ... php?page=1

Прикачен файл

GrowingSpaces_colorkitL.jpg
GrowingSpaces_colorkitL.jpg (51.68 KиБ) Видяна 20052 пъти
pipbel - майстор
Вий съвсем ме забихте и двамата към високите технологии.
Ако обърнахте внимание на първия ми пост - не търся отопление на почвата, а само на въздуха в оранжерията.
Е верно че и зимните салатки на жената ще се развиват по-добре, ама не е основната ми цел това.
Изглежда че няма свястна алтернатива на аспиратора май...

PS А поликарбоната си заслужава - най-малкото поради това че спира кучката от вредния и навик да си къса краставички и да ги нагъва. :-D
EDI - майстор
Има климатици с функция 10 градуса, ама дали си заслужава.
Iliev Labs - специалист
:-D Нема да се плашиш от високи технологии!
Те за добро са направени.

Аспиратора няма да смогне.
Понаже знам, че си наясно, че даже и калкулатор направи на полза роду, сметни топлинните загуби на тази оранжерия.

Разлика между топлоизолация на жилище и оранжерия няма. Разликата е в това, че растенията искат светлина.
Южно изложение и изолирана северна страна вече е нещо.
Дренаж и топлоизолацията на горния почвен слои е още едно важно плюсче.
Ако се стигне до отопление, то подово/подпочвено е по-добро.
Да вкараш въздуха от аспиратора е добра идея, само в плюс. Но само по себе си няма да е достатъчно.

Може да се обмисли вариянт, да се пусне вода от кладенеца да циркулира в подово. Със сигурност ще предотврати измръзване. Но е свързано със изчисления.

Субтропичните и тропичните растения, ще продължат да страдат. Проблемът е продължителността на деня. Ако тръгнеме и нея да увеличаваме.., и високите технологии ще се окажат безпомощни във финансов аспект :-D
pipbel - майстор
[quote="Iliev Labs] Южно изложение и изолирана северна страна вече е нещо.
[/quote]

Ооо,това съм си го мислел. Да изолирам северната стена с поне 5 см фибран.Отгоре и от юг има предостатъна повърхност за слънцеогряване.
Ама дори и на глас не смеех да го изрека, аче жената е ревнива на тема оранжерия и я смята за неприкосновена запазена за нея територия.
Макар че вече ми посвикна на манията за ТИ и нищо не каза последния път като и заявих че гълъбарника ще е с 10 см. вътрешна изолация. :cool:

ЕDI - дай малко подробности/линк за тия нискотемпературни климатици де.
Така и така сме тръгнали по върховите технологии.... :)
EDI - майстор
За LGC серията на ДЖЕНЕРАЛ, ФУДЖИЦУ, ФУДЖИ говоря.Те имат функция 10 градуса.
  • 1
  • 2

Тема "Зимно отопление на оранжерия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: