• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kapanec - специалист
от какъв вид да си направя ограда от жив плет на овощната градина като целта е да не влизат животни чувал съм че горските лесничейски стопанства ползват някакъв вид? през който неможе да мине даже и диво прасе :?:
firebrand - специалист
Горските стопанства ги правят около разсадниците си от гледичия ,но трябва редовно да се подкастря за да се поддържа във вид на плет.
Иначе става и с лигиструм.
Ако не държиш на естетиката прави го от гледичия ,а и с неа ще ти излезе по евтино.
kapanec - специалист
имали и други мнения по темата давайте идей :?:
шоп - майстор
или лигиструм или кипариси и туя. С последните две ще е най-скъпо но много хубаво, защото не са листопадни
kapanec - специалист
шоп:благодря за съвета но 10 декара Със(кипарис,туя,лигиструм)ще ми е доста скъпо а тука целта е дане влизат животни
asinka - специалист
Лигиструма се захваща много бързо и лесно, и за около 2-3 години вече е гъст и хубав.
Естествено трябва и хубаво подрязване.
Захваща се чрез резник, близо 25-35 см, боднат рано на пролет, края на февруари, началото на март във влажна почва.Може и да не купуваш, ако има някой познат, спокойно ползвай резници от първото подстригване на плета на пролет.
Захваща се на 99%.
Neno Er - специалист
Един прост и евтин жив плет, но вече е късно.
Изкопава се вада там където искаме да е плета и се "посяват" добре узрели плодове от диворастящи джанки, сливи, дренки и кавито други трънливи имате на близо.
Докато поизрастат и "вземат сила" се предпазват от заплевяване, а после се подкастрят, преплитат и като ни харесва.
А ако от време на време се полива и тори, става чуден жив плет.
Стефан - майстор
Предупреждение - наистина става с джанки, но се пазете от тръните им. Имам много неприятен спомен - даже се наложи намесата на хирург.
Не ти трябва жив плет. Това растение на което казват жив лет се разсява само. Няма оттърване от него!!! Имам такава ограда. Лично аз смятам да го унищожа с нафта или електролит
  • 1
  • 2

Тема "ограда от жив плет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: