Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Mony - специалист
Здравейте! Есента засях в сандъче семена от кипарис, които поникнаха. В момента растенията са високи около 5-6 см. Питането ми е: кога да ги пресадя в саксии - през есента или напролет?
firebrand - специалист
На есен ги прибери в мазето ,а разсаждането го направи през пролетта.
Mony - специалист
Добре, благодаря за съвета!
shagrath73 - напреднал
Важно уточнение: кипарис, или туя? Защото кипарис от семена тръгва много трудно. :o
Mony - специалист
Да си призная честно, не мога да различа туя от кипарис :? . Миналата есен събирах шишарки от кипариси (е, може и туя да е имало :) ) оставих семената да изсъхнат на стайна температура, след което ги засях в сандъче през пролетта. Много бавно поникнаха - може би за около 3-4 месеца. Но толкова се радвам, че успях, та сега ги гледам като "писани яйца". Какво значение има дали е туя или кипарис - нали са поникнали семената? Или има разлика в разсаждането и отглеждането?
shagrath73 - напреднал
И двете растения са от един род. По принцип отглеждането от семена на туя става сравнително лесно, за разлика от кипариса. Дори много често тиуте дават самосев - падналите на земята семена лесно покълват и малките растения почти без грижи растат. Кипариса е друга ракия. В България трудно дава самосев, да не кажем - почти никога. Семената преди да бъдат посадени, имат нужда от хладна стратификация, след което когато бъдат посадени, дори тогава имат трудна кълняемост. Кипариса е растение на субтропика, и в този смисъл се отглежда предимно в южна България. И дори там при по - ниски температури през зимата малките / 3 - 4 годишни / растения имат частични измръзвания. Разпространението на кипариса по климатични зони е маскимум в зона 7 б, докакто при туята е при доста по - хладни зони. Друга основна разлика е в външния вид на туята и на кипариса. Засаден в градината, кипарисът придава типично средиземноморски облик със колоновидната си корона. Едно от любимите ми растения - имам ги три на по 5 - 6 години, като през първата зима / 2009 - 2010г / единият бе със сериозни поражения от измръзване по короната, въпреки че ги отглеждам в село, което се намира в Сакар.

Тема "Кипарис - разсад" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: