Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
yasoo - специалист
Здравейте,
бая рових из форума, но така и не намерих точен отговор кога на пролет трябва да се подрязват Туите, Чемширите и Евонимуса. Със сигурност има някъде писано по форума, но не мога да го издиря :/ Та бихте ли ме посъветвали кога да извърша тази дейност? Става дума за няколко огромни 50 годишни Чемшира които никога не са подрязвани а искам само да ги поуформя малко, също за 6-7 Туички насадени преди 2 години както и няколко бая огромни Евонимуса.

Благодаря предварително! :)
stiv1961 - майстор
Основно за изработка на фигури се използва чимшир. Предпочитан e заради гъстата красива корона, блестящите листа и добрата им поносимост към подстригването, която позволява да се създават от тях дълготрайни живи огради и фигури с различна височина. В родните си места чимширът може да израсте като високо до 10 м дърво, а на възраст достига 800 години. Високите и компактни форми позволяват да се правят живи плетове и мащабни фигури, а сортовете джуджета се използват за очертаване на пътечки и разделяне на лехи.
Чимширът няма никакви претенции към почвата и светлината. Ако е засаден на припек, той ще расте буйно. Добре ще се развива обаче и на полусянка. Предпочита се оформянето да е от май до август.
Градинар - специалист
Времето дойде!
Да, сега е момента да направите оформяща резитба и на трите вида.
Тъй като чемшира е доста възрастен и е възможно при рязането да се покажат голи пръчки, не се притеснявайте. Именно заради това ви съветвам да го направите ранно на пролет, ще се събудят нови нарастващи пъпки и ще прикриете оголените участъци.

Ако чемширът е на слънце не е добра идея да се реже през летния период. При една лятна резитба, листенцата, които са отдолу живели на сянка, излизайки на пряка слънчева светлина, веднага изгарят. Растението не умира но става неприятна гледка докато се възстанови, чак догодина.
Така, че сериозно бих оспорил копирания текст от сп. екстериор, по горе. Относно чемширите.

Туите и евонимуса, може да ги режете по всяко време. Но пак имаме пролетна оформяща резитба, при която се премахват измръзналите и изсъхнали клонки. След което в зависимост от вида и сорта, тяхното разположение и нарастване можете да си играете както пожелаете. Важното е да знаете, че края на юли началото на август да трябва спрете да режете. Така всички тазгодишни клонки ще могат да втвърдят за да могат да изкарат зимния период.

Желая успех!
ebahti - майстор
Да ползвам темата- Имам едни туи на 2год. около 1,20м посадени на грешно място-дали подлежат на преместване???
yasoo - специалист
Благодаря много за инфото :)))
Значи уикенда ги подхващам
ftubusa - специалист
Аз моите ги подрязах вчера.
Градинар - специалист
ebahti написа:
Да ползвам темата
Лошо няма, ползвайте! И на мен мие е интересно какво ще напишат. :partyman:
yasoo - специалист
Хайде аз да се пробвам по въпроса на ebahti :))) Първо да си кажа, че съм пълен лаик в тази област... всичко направих без да съм се консултирам с никой и без да знам правилно ли е или не. Имах в двора едно саморасло Кипарисче и то на най-неподходящото място, точно под една 70 годишна огромна Ела, където през живота си слънце не беше виждало... ... беше станало около 1,5м. високо, но доста "рехаво".... та преди 2 години реших да се пробвам да го преместя... бая копане падна за да го извадя с максимално голяма част от корените му.... емиии да не повярва човек, но взе че се хвана и на новото място :))) През първата година бая бавничко се развиваше но от миналата година насам започна да си расте както си трябва :)
Здравейте,
от съвсем скоро се сдобих с дворче и нямам никакъв опит с градинарството, затова искам да попитам:
Дадоха ми едни туи (20 броя), които са между 1,5 и 2 метра високи, като ги извадиха от двор, т е не са били в саксия. Четох из форума за размери на дупки и мисля че съм ги насадил добре. Въпросът ми е от тук нататък как ги поливам докато се прехванат и трябва ли да правя някакво подрязване и как
благодаря предварително :)

Тема "Пролетно подрязване на Туя, Чемшир, Евонимус. Кога?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: