Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Здравейте,
Имам поливна система Hunter, изградена от фирма за озеленяване. Наложи се да се откажем от услугите на тази фирма и сами да се грижим за градината и двора, който е сравнително малък. Системата ми е разделена на четири зони - две от двете страни на къщата, едната отпред - откъм южната страна, и една зона за капково.
Какъв е проблемът (ще ме извините за непрофесионалното изразяване, но аз съм любител :)) - системата беше източена за зимата и миналата пролет завинтих едни врътки на клапаните в шахтата, стартирах системата и всичко беше наред. Тази пролет направих същото и заработиха нормално южната зона и капковото. Двете зони от двете страни на къщата, които са с пръскалки Pro Spray не поливат както трябва - пръскалките не се вдигат, а само започва да излиза вода и се излива съвсем близо до тях.
Всички пръскалки от южната зона работят нормално, но са други видове. Проверих, да не са задръстени филтрите на проблемните пръскалки, макар че вероятността да се задръстят едновременно на 6 пръскалки е много малка :), но филтрите са чисти.
Моля дайте съвет, какъв може да е проблемът и как да го отстраня.
Благодаря
preslav - майстор
Първо се опитай да локализираш проблема, закачи една от страничните зони на клапана на южната, виж дали има промяна и пиши. "Врътки" на клапаните в шахтата нищо не ми говори - вероятно имаш предвид тапи, но все пак поясни.
Не ми стана ясно и от къде черпиш вода за поливане, налягане, дебит, едновременност на работа на зоните.
Каквото и да е, опитай се да установиш дали проблема е в клапаните или в магистралата до поливачките и самите поливачки.
Благодаря за отговора.

За съжаление няма как да включа една от проблемните зони към клапана на южната, тъй като всичко е плътно вкопано в земята и няма как да преместя маркуча от един на друг клапан.

Четирите зони поливат по отделно - първо от едната страна на къщата (проблемна), после от другата (проблемна), след това южната, след това капковото. Пръскачките в двете проблемни зони са от един вид pro spay на hunter, а в южната от друг вид и те работят добре. Това ме кара да мисля, че се е случило нещо, в системата, което пречи точно на този вид пръскачки (линк) да работят нормално. Те не изскачат, както би трябвало, а остават в земята и пръскат наблизо.

https://www.hunterindustries.com/en-met ... pro-sprayr

Взимам вода от водопровода, налягането и дебитът са същите, както и предишната година, когато системата работеше нормално.
preslav - майстор
Понеже не се занимавам с такива системи ще ти задам няколко уточняващи въпроса, а ти прецени с кое можеш да се справиш сам и за кое да викаш "майстор".
- останх с впечатлението, че имаш шахта, в която е разположен разпределителния клапан - там не може ли да е разменят зоните? Би трябвало до разпределителя да отива вода от водопровода, а от него да излиза водата към съответните зони - така ли е?
- ако не може да се разменят местата на маркучите за отделните зони не може ли към проблемните да се подаде директно налягане от друг маркуч? Хубаво е да има спирателен кран, от който налягането да се увеличава плавно.
- докато работи някоя от проблемните зони пробвал ли си да натиснеш и отпуснеш поливачките - предполагам ще усетиш ако има механично задържане.
- ако имаш достъп до някоя от проблемните поливачки защо не опиташ да подадеш вода обратно към клапана, съответно откачи връзката с клапана за да продухаш системата.
hidrazin - майстор
Bozhura написа:
... завинтих едни врътки на клапаните в шахтата,...
Снимка на клапаните и въпросните врътки които си завъртял.
:partyman:
Djack - специалист
Водата варовита ли е?
Djack написа:
Водата варовита ли е?
Водата е изключително мека - не прави никакви отлагания.
vlax - майстор
hidrazin написа:
Снимка на клапаните и въпросните врътки които си завъртял.
tupalka - специалист
Защо ли си мисля, че след замръзване са ти се спукали главните тръби, които захранват двете проблемни зони (между клапаните и разпръсквачите). От там ти се губи налягането, и разпръсквача не може да изскочи. Казваш, че предишната година те са ти зазимили системата и е възможно да са я продухвали с компресор, а тази година ти да не си го направил.
hidrazin - майстор
tupalka написа:
Защо ли си мисля, че след замръзване са ти се спукали главните тръби....
Почти съм сигурен че главните му тръби не са железни, поцинковани... :-D

Тема "Проблем с поливна система след зимата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: