Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
yancho_lud - специалист
Здравейте, миналия ден забелязах че с едно от дръвчетата в двора се е случило нещо странно. На места кората се е обелила като змийска кожа и е паднала а отдолу клоните са наръфани все едно ги е гризало куче. Как да постъпя за да запазя дръвчето. Не знам какво точно е дървото защото не ги познавам.
Прикачен файл:
Изображение0332.jpg
Прикачен файл:
New_Изображение0333.jpg
New_Изображение0333.jpg (43.61 KиБ) Видяна 5056 пъти
Прикачен файл:
New_Изображение0334.jpg
New_Изображение0334.jpg (85.2 KиБ) Видяна 5056 пъти
Окака Чука - специалист
Елени или сърни-едно от двете е :)
cecovili - напреднал
Определено щетите приличат на наядено от елени, но дървото е нападнато от гъба. Тя е повредила живите клетки в стеблото - камбия и трябва всички клони с повредена кора да се отстранят до здраво дърво. Ако остане нещо след това, най- вероятно ще избият нови клонки.
..............................................................................................
озеленяване и поливни системи - http://ecodesign.bg/
yancho_lud - специалист
Елени или сърни няма как да влезнат в двора защото има ограда която няма скъсано.А тази гъба опасна ли е за другите дръвчета че в близост има още няколко?
Ако съм разбрал правилно трябва да отрежа всички засегнати клони така ли?
cecovili - напреднал
Реже се до здраво, а за другите дървета е опасно ако има наранявания по кората. Раните трябва да се намажат с градинарска замазка или поне да се боядисат с боя.
ZMeyGorianin - майстор
Извинявам се на автора, че използвам темата му, но все пак става въпрос също за проблем с дръвче-да не отварям нова:
Имам нещо като овощна градина в село където ходя рядко. Когато падна първия сняг забелязах едно от дръвчетата на около 12-13 години полегнало почти до земята :shock: -другите си бяха добре! Съседите ми казаха, че имало обледяване и вятър и може от това да е паднало. Опитах се да го повдигна-мърда, но тежи и се отказах. Мястото е оградено с дървена ограда на 1.5м. височина. Отделно видях стари следи от "едър рогат добитък". Като имам предвид, че кравите не могат да скачат остава да е някой огладнял елен, който се е потъркал по дървото.
Въпросът ми е какво да го правя напролет-да му играя резачката или да се мъча да го повдигна и подпра ако не е исъхнало?
Мартин Цветков - напреднал
Янчо за да пробваме да разберем какво е дървото били дал по добри снимки (дървото в цял размер, снимка на кората ако има все още такава, по-добре фокусирани снимки на клоните.... и ако можеш да кажеш от твоите спомени как цъфти или поне дали е плодно дървото ще е добре).
Относно коментара на колегата cecovili.... ммм не че искам да опровергавам твоето мнение, но аз поне за такава гъба не бях чувал (ако занеш точно коя е би ли ми я назовал ! :) Поне според мен за развитието на гъба при такива атмосферни условия е малко вероятно, да не говорим че по кората на дърветата се развиват 3 броя гъби които определено не въздехстват по този начин.... а за вътретъканно ( камбиално) действие на пак ми звучи малко несеризоно, защото щяха да се получат ракови образувания а не цялата кора да е премахната все едно някой я е премахнал механично (от това което виждам на снимките) ..... янчо ако можеш да уточниш горе-долу периода в който си забелязал промените върху дръвчето ще е добре :)
Градинар - специалист
То е явно, че това дърво повече круши няма да роди :-)
Режете до корен и изгорете всичко, преди да зарази другите дървета.
Направете необходимите превенции за останалата част от градината.
yancho_lud - специалист
Извинявам се за забавянето. Не знам как цъфти дървото защото купих къщата на есен и вече почти му бяха опадали листата. Това нещо го забелязах като почна да се топи снега. Може и от преди да си е било така но да не съм му обърнал внимание. За сега изрязах всички засегнати клони и ги отправих към котела :-D , но като че ли не ми се иска да режа цялото дръвче. Ако е нужно мога да направя повече снимки с фотото, че тези бяха с тела.
cecovili - напреднал
Дървото със сигурност е нападнато от гъба, не съм такъв голям спец да ти я назова. И тя е унищожила точно камбия, който се намира точно между кората и дървесината. Той е много тънък слой, който се дели и именно на него се дължи нарастването на дърветата. Нападението не е от вчера , а от доста месеци и съм наблюдавал подобни.
Освен това има много, много повече от 3 вида гъби които нападът дърветата.
Последна промяна от cecovili на пет мар 09, 2012 9:07 pm, променено общо 1 път.

Тема "Проблем с дръвче" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: