Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Здравейте,
искам съвет за стара овощна градина (по-скоро двор с много овощни дървета:череша, праскова, вишна, слива, круша, ябълка, орех, мушмула, нар, праскова, кайсия и други)! Не е гледана повече от 20 години! Не са подрязвани и не са пръскани-оставени са на самотек. Могат ли да се възстаноявят по някакав начин? Имам проблем и със саморасли дървета, които вече са големи и не зная какво да ги правя, защото са израсли където им падне! Всички тези дървета дават някакви плодове, но малко и с лоши качества. Изключение прави само черешата, която е огромна, прекалено висока, за да може да бъде обрана както трябва и има доста червеи в плодовете, които иначе са едри и сладки! Не мога да ви кажа конкретни сортове, защото не разбирам от овощарство, но имам голямо желание да се погрижа за тази градина! Ще ви бъда много благодарен, ако ми кажете от къде и с какво да започна и как да продължа със стопанисването и!
Предварително ви благодаря!
tripioo - специалист
уф и аз съм като теб , само че градината не е толкова стара....
1 с кирка и лопата вадиш саморасляците - с корен иначе пак ще прокарат ...
за черешата ... отиваш в първия агроаптека и купуваш препарат срещу червеи ....(е ти им кажи че е стара градина и тн и ще ти дадат каквото трябва) купуваш и пръскачка и почваш по схема ......
а коклото до другите дървета ... сухите вадиш и садиш нови ... а обрасилите почваш с ножица и трион да режеш...ако можеш да викнеш някои от района с повече опит , викай- макар и за 1-2 дървета да видиш как става , пръскаш , окопаваш (плитко) ториш ... и чакаш плод ...
но като стара градина ще се наложи и да подменяш изсъхнали или изсъхващи дървета с нови ... (тази година резнах 3 сухи череши :censored: ) и като го правиш съвет от мен гледаи да са от 1 вид защото акот са от много различни видове работата не свършва ....
това е съвет от начинаещ
пс ореха можеш само да го поокастриш ако пречи на другите дървета , но ако не ти се занимава на есен като го брулиш , брули яко за да паднат стари и сухи клони (ореха много трудно се самоокастря)
а черешата се бере с катерене по нея ... моята издържа 150 кг (преди да се покатери ентъсяста ако се съмнявате в клоните се връзват 2-3 за да се избегне скършване на клона ):Д:Д или със стълба ...
forski - специалист
И аз съм направил нещо подобно отзад в двора, тази и миналата година посадих най различни дръвчета по-едно от вид, ябълка,круша,вишна,череша,орех,дюля,слива отделно имаше в наследство една кайсия и още една вишна.
И един въпрос в тази връзка, миналата година посадих круша обаче само гола пръчка без клончета по-нея, и сега се чудя дали трябва да и се реже върха на някаква височина или трябва да се изчака да излезят накакви клонки и тогава да се подрязва?
tripioo - специалист
докато почнат да дават се режат по малко , а като почне да дават даваи по сериозно...
kapanec - специалист
forski написа:
И аз съм направил нещо подобно отзад в двора, тази и миналата година посадих най различни дръвчета по-едно от вид, ябълка,круша,вишна,череша,орех,дюля,слива отделно имаше в наследство една кайсия и още една вишна.
И един въпрос в тази връзка, миналата година посадих круша обаче само гола пръчка без клончета по-нея, и сега се чудя дали трябва да и се реже върха на някаква височина или трябва да се изчака да излезят накакви клонки и тогава да се подрязва?
Реже се на 0.80-1 метър
Мартин Цветков - напреднал
Реже се така че да става за бранйе :Д, а не да и се молиш да ти пусне сама хихихи
joro_tsanev - специалист
forski написа:
За дръвчетата в нашите климатични условия е от изключителна важност първата зимна резитба след засаждането, която зависи от вида на овошката и формировката по която ще расте. Тя осигурява нарастване на корена за сметка на надземната част в годината след засажадне. В много случаи, ако човек не знае техниките и особеностите на формиране е по-добре да не извършва резитба през периода на нарастване ( първите 3-4 години), отколкото да се осакатява дръвчето всяка година и то вместо да завръзва плодове се стреми да възстанови загубената маса.
Едно просто правило: с изключение на първата зимна резитба до встъпване в плододаване се правят много леки резитби, само на клончета които видимо пречат или са вертикално изправени, а след като започне да плододава се прави ограничаваща размерите резитба и резитба за плододаване, които вече са силни резитби.

Тема "Помощ за стара овощна градина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: