Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
ZMeyGorianin - майстор
Имам нещо като овощна градина в село където ходя рядко. Когато падна първия сняг забелязах едно от дръвчетата на около 12-13 години полегнало почти до земята :shock: -другите си бяха добре! Съседите ми казаха, че имало обледяване и вятър и може от това да е паднало. Опитах се да го повдигна-мърда, но тежи и се отказах. Мястото е оградено с дървена ограда на 1.5м. височина. Отделно видях стари следи от "едър рогат добитък". Като имам предвид, че кравите не могат да скачат остава да е някой огладнял елен, който се е потъркал по дървото.
Въпросът ми е какво да го правя напролет-да му играя резачката или да се мъча да го повдигна и подпра ако не е изсъхнало?
kuger - майстор
На мои близки, около Раднево, нали земята там е насипна от рудниците, та една пролет след доста дъжд, беше им паднало така плодно дръвче. Ами поливахме, изправихме го, подпряхме го, лятото си умря.
Изправи го, ако може, дай боже да се вкорени пак. Ако не стане работата - ново.
Neno Er - специалист
Намираш си тирфор или така наречената ръчна лебедка.
Ако има на близо здраво дърво в посока обратна на гътнатото, връзваш ги по отделно, закачваш лебедката, изправяш и подпираш. Има надежда.
Ако нямаш тирфор, ползваш помощ от приятели. Колкото по–далече от земята вържеш въже, толкова по–лесно се изправя. Лост от втори род, ако си го спомняш.
Преди 5-6 год. снегът ми беше гътнал една ябълка. Сам я почти изправих с въже и дърпане, а жената я подпря с един чатал. Още е жива.
ZMeyGorianin - майстор
Имам от онези колани с тресчотка, които са за укрепване на товари и смятам да пробвам с него. Лошото е, че това може да стане чак към средата на април. Дано не се гътне до тогава!

Тема "Паднало овощно дръвче" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: