Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Johny - майстор
Онзи ден като рязах лозето, се зарадвах, че не е измръзнало. Като режа пръчките и се вижда, че са зелени.
Да, ама не! Появи се съседа /на 85г./ и охлади радостта ми. Я срежи една пъпка - ми каза той. И тук дойде разочарованието - вътрешността на пъпката се оказа кафява - т.е. измръзнала. Само близо до земята, където са били под снега нещо се е запазило. Дано да има поне за ядене. Не погледнах асмите, но и там имам надежда, защото върху пръчките имаше снежна шапка. Пък и за тях по-важно е да правят сянка.... :partyman:
А при вас как стоят нещата?
forski - специалист
Аз пъпки не съм рязал но по-тънките пръчки всичките бяха измръзнали, по-дебелите си бяха зелени от вътре, и аз като теб се зарадвах че и тази година ще има надежда :?
iivanov - майстор
У наше село лозя няма от началото на демокрацията,а асмите тази година май ще си ги гледаме за сянка.От варненския край съм.
Stefan_62 - майстор
Johny написа:
Онзи ден като рязах лозето, се зарадвах, че не е измръзнало. Като режа пръчките и се вижда, че са зелени.
Да, ама не! Появи се съседа /на 85г./ и охлади радостта ми. Я срежи една пъпка - ми каза той. И тук дойде разочарованието - вътрешността на пъпката се оказа кафява - т.е. измръзнала. Само близо до земята, където са били под снега нещо се е запазило. Дано да има поне за ядене. Не погледнах асмите, но и там имам надежда, защото върху пръчките имаше снежна шапка. Пък и за тях по-важно е да правят сянка.... :partyman:
А при вас как стоят нещата?
Нормално е при тези температури да измръзнат пъпките те са по уязвими от пръчките. По принцип прчките измръзват ако се получи по-продължително обледеняване по тях. Агрономите казват, че издържали до -18/-20 градуса. В най-лошият случай ще ползваме лозите за сянка :lol: , лозата винаги има спящи пъпки под кората на главната, така че леторасли ще има, но за грозде, ще видим май месец.
EDI - майстор
Аз още не съм изрязал асмата, планирал съм това за идващата събота.Тънките пръчки са измръзнали.При нас имаше леден дъжд един ден, а и мокър сняг замръзна също.Оня ден резнах една-две пръчки за проба.Дебелите обаче са добре, отворих една две пъпки след 4-а, 5-а, свежи са, гледам, че започват да набъбват.Няма да има поражения, при нас тази зима беше до -15, повече не е падало.Иначе асмата ми издържа на -22 градуса предните две зими.Както казва колегата по-горе, дават до -20 да издържат без да измръзнат сериозно, но зависи и от сорта.
pet.kan - специалист
тук беше докъм -25, ама особени щети няма
в неделя рязах асмите и за няколко часа "проплака"
пъпките са зелени отвътре
Johny - майстор
За плачене и при мене някои плачат, а аз заедно стях. :( Оказа се, че и асмите са измръзнали. До месец ще видим дали ще има поне шума за сянка.
EDI - майстор
Стари ли са асмите.За сянка ще има, може да им трябва 1 година да се възстановят за плододаване.Тая година зад Стара планина бая студ имаше, че и доста се задържа, може и да има поражения, особено при младите асми.
Johny - майстор
Стари са, но по-млади от мене! :lol:
EDI - майстор
Е, не им бери грижа тогава, ще се съживят :lol:

Тема "Ало, винарите!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: