• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Stefan2000 - специалист
Тъй като нищо специално не е писано във форума относно смокините, ще пусна тема, а и ще питам и за моя проблем.
Тази зима, смокинята в двора ми измръзна, а и останалите в селото. Сорта е неизвестен. Надморската височина е 750м. Клоните останаха мъртви до сега. Дървото ми беще по-скоро храстовидно, с множество стебла излизащи от нещо като голямо коренище.
От 1-2 седмици виждам от коренището да покълват нови издънки. Но са страшно много. Трябва ли да ги прореждам и кога? Вече орязах сухите клони.
Из мрежата има тук-там писано за измръзване на смокиня, така че това едва ли е изолирано явление. Та, знаете ли кой е най-правилния начин за процедиране в такива случаи, а и изобщо за отглеждане на смокиня, колкото и трудно да е това по нашите региони. Между другото, миналата година даде много и вкусен плод.
ArturDent - Почти Безобиден
С бащата навремето една смокиня, я загъвахме всяка зима. Въпреки това през година измръзваше.
Но си избиваше и пак даваше плодове.
След това спряхме съвсем да я загъваме. Измръзваше всяка зима, но пак ядяхме плодове.
Е никога не стана висока, като по местата с по-мек климат. Остана си храстовидна, но си даваше плод.
Даже не сме я кастрили. Те нейните клони са толкова трошливи, че от вятър и сняг сами се чупеха изсъхналите.
mumar - специалист
И моята е така! У Софийското поле сме и расте на храсталак, опаковахме, връзвахме, рязахме...
Тези дни поради новите "екстри" на ЧЕЗ и ЕОН ще се наложи да отида, ако мога да я намеря из буреняка, ще я снимам.
Това означава, че корена е жив и не е съвсем измръзнала [-X
Така се борих и с други китки и дървья, ама бурените ни победиха... :cry:
Мнооого неща дадоха фира... Тази година да се грижиш много добре за нея и ще пуяш смокинки с прошуто догодина
svetoslavoff - специалист
Стефане, според мен изчистим яко и си остави 1-2 по силни ако ще я оформиш като дръвче, или няколко за храстовидно. Според мен даже леко си позакъснял с прочистването. То май тази зима навсякъде имаше замръз по смокините.
pet.kan - специалист
добре е да се прореди,ако има завръз, ще е по-късно и малко ще успеят да узреят
спомням си само един успешен опит за завиване срещу измръзване - копата снопи царевичак беше направена върху смокинятаи свърши добра работа, хем до пролетта и копата посвърши
Stefan2000 - специалист
Добре, ще я проредя малко, но ще си я оставя храстовидна. Не съм закъснял, защото преди 2 седмици кълновете едва се тръгваха. Все пак си е на сравнително високо. Но се скъсваше от плодове.
За завиването със слама, някъде прочетох, че имало случай да се заселят мишки, които през зимата да прояли цялото дърво. Но ще се мисли на есен.
Mega - специалист
Аз на мойте нови фиданки втора зима им слагам изолация за тръби около ствола и няма жертви за сега.
Стефко - специалист
Смокинята е топлолюбив храст/дърво. Плодовете на едногодишните издънки трудно узряват. Но от зелени плодове става чудесно сладко.
iivanov - майстор
А от зрелите още по-чудесна ракия.Откакто се помня/на 34 съм/имаме 2 смокинови храста.Един единствен сезон съм брал как си требе.Северняка им разказва играта.
Krass - майстор
Предидесетина години тъстът ми пося 2 смокини. Всяка зима мръзнат до кота нула и всяко лято никнат по метър и половина.Една зима ги покрих с огромен найлонов чувал заровен в земята.Зимата не беше много студена и пак измръзнаха. Искали завет казват. Едната я махнах, но другата продължава да си мръзне. А ракията наистина е супер.
  • 1
  • 2

Тема "Смокиня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: