Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
l_m_b - помощник
Здравейте!

Гледам няколко корена пипер, сорта е "софийска капия". Растенията изглеждат добре, но част от плодовете изгниват в ранен етап. Снимал съм един:
Прикачен файл:
IMAG0468.jpg
Някой може би да ми каже какво е това заболяване и какъв е причинителя?

Поздрави!
l_m_b - помощник
Колега, това го четох, ама... пак не съм сигурен каква е диагнозата... Най-много ми прлича на:
бакляно увяхване – болестта е често срещана при полски условия. Среща се и при оранжерийни условия, по тютюна и по лозата.
Признаци – хлоротични и некротични петна по листата и по плодовете, с форма на дъги и пръстенчета.Плодовете най-често са деформирани.
Може пък и тютюнева мозайка.

Проблемът с тези статии е, че почти никога няма снимка на засегнато растение... Абе здраве да е.
cybersas - специалист
Да не е върхово гниене просто - масово ли е или само на места?

"При върхово гниене в началото се появява воднисто петно по стените на нарастващия плод, предимно в близост до върха и много рядко по самия връх, което бързо изсъхва и става светлокафяво. Засегнатите плодове узряват преждевременно. По-късно сапрофитни организми колонизират мъртвата тъкан и тя почернява. Бактерията, която причинява меко гниене, може да навлезе в плода през повредената тъкан. Върховото гниене е резултат от недостиг на калций в нарастващите плодове. То се появява в полета с ниска или умерена калциева запасеност на почвата. Силните колебания във влажността на почвата, вследствие на преовлажняване или засушаване, подхранването с високи дози азот са фактори, които също благоприятстват развитието на върховото гниене и трябва да не се допускат."
Последна промяна от cybersas на чет авг 09, 2012 11:35 am, променено общо 1 път.
iivanov - майстор
В линка,който качих,имах впредвид именно антракнозата.

Тема "Каква е тази болест по пипера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: