Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
piteriv - специалист
Здравейте -поради строеж ми се налага да преместя една /около/десет годишна асма-иначе просто ще я загубя.Местил съм дръвчета ама асма...По кое време...колко да се изреже...абе въобще си нямам на идея как да го направя и дали въобще ще стане- моля помогнете ще съм ви много благодарен!
valentin112 - специалист
Отварям книжката по лозарство и диктувам: може, да.През есента, след листопад.Корените възможно по-дълги. Запазват се само няколко чепа, а всички други се премахват. На новото място се изкопава по-голяма яма с размери 80х80х60 см. На дъното се поставя добре разложен оборски тор. Оставените чепове се покриват с голяма купчина почва, която пролетта се намалява на 4-5 см над последните пъпки. През лятото купчината постепенно се намалява и през август се събаря напълно....с две думи: действай, сега му е времето. Успех!
EDI - майстор
Да ти кажа, тая работа е почти обречена, ама може да опиташ, ако искаш.Много трудно е да преместиш асма на повече от 3-4 години.След това никаква гаранция, че няма да умре.В книгите пише, че местенето се прави след резитба на две пъпки, като не се оставят плодни пръчки.После се вади с възможно най-голямо количество пръст.Изкопава се дупка с размера на корените и отдолу стандартно слагаш угнил оборски или комбиниран тор.
piteriv - специалист
Много благодаря за отделеното време.Проблема е че е асма и от там където почва корена до там където почва първото расклонение/чепове,пръчки и т.н./ има около три метра стъбло-при това положение къде да орежа? :?
EDI - майстор
http://ivodoc.wordpress.com/2011/04/26/ ... %89%D0%BE/ виж уй тук и ще се ориентираш, кое какво значи. http://www.kak-da.com/%D0%B4%D0%B2%D0%B ... D0%B0.html тук също има информация.
Последна промяна от EDI на пон ное 07, 2011 2:52 pm, променено общо 1 път.
valentin112 - специалист
В тая ситуация няма да има чепове, режеш толкова високо, колкото да може да се покрие с почва. Ако се запази, полододаването няма да е още следващата година, а по-нататък...П П...това от линка на Еди като, че ли е от същия автор, който съм чел.
Последна промяна от valentin112 на пон ное 07, 2011 2:57 pm, променено общо 1 път.
EDI - майстор
Много назад ще я върне ми се струва, все едно я засажда наново.Може да се рискува и да се оставят горе един два чепа и цялото стебло.Но, аз честно казано се съмнявам да се хване, много е голяма.
piteriv - специалист
Дали ще избие-ако оставя цялото стъбло одвън и го привържа за самалъка???Както дръвче :?
valentin112 - специалист
Ами опитай, и това, което остане над почвата го топлоизолирай за да намалее риска от измръзване.
EDI - майстор
Така и така е обречена, щом строеж ще има, поне опитай.Ако не стане, здраве да е.

Тема "моля помогнете да преместя асма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: