• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Mega - специалист
Здравейте,

Искам да питам по-знаещите. Предстои ми есента да засадя горния двор на вилата към 1.5 декара с млади дръвчета. Искам да има по 1-2-3 от сорт. Въпроса ми е как е по-правилно да се садят. Да речем сливите една до друга, след това друг плод пак едно до друго или разхърляни из двора различни дръвчета. Или на куп ли да са или да се редуват колкото може?
klapan - напреднал
Виж тук първо...http://www.razsadnik-bg.com/content/view/272/233/
и после седни помисли още малко,как да си улесниш живота...Ако са разхвърляни из мястото хаотично,а не редуващи се на един ред примерно всичките ти сливи - ще мъкнеш из мястото пръскачката,като ги пръскаш,вместо да ги обработиш всичките с една - две пръскачки,като тръгнеш от техния ред...После,като събираш плода - вместо щайгите и варелът ти да е на едно място,в началото на реда с кайсиите примерно - пак мъкни из цялото място кофи - събирай - изпразвай...добре е да са дръвчетата от един вид /сорт/ близо едно до друго и по други съображения -за опрашването им от пчеличките.А като правиш резитба - като са в един ред от един вид - резитбата е една,за другия вид на другия ред/праскови примерно/ резитбата е друга...Абе с една дума подреждането по вид и сорт ти улеснява живота отвсякъде.
Геша - специалист
Мега, тя е ясна работата, че си прегледал много материал преди да се консултираш и си си направил все пак някакъв що годе план.На мен ми е интересно на какви сортове сливи си се спрял? В питането ти те са на първо място.(Защото аз имам почти същия проблем)
Mega - специалист
... Да ти кажа не съм спец, но приятел е много доволен от фиданките в Бриколаж. Аз взех една слива от там есента и сега ми се е хванала отлично. Цялата е зелена. Сега чистя голям двор и мисля да засадя там разни сортове, които знам, че виреят там. Надморската е 800 метра. Та в общи линии стрелям на сляпо малко.

До сега имаше в мястото много сливи, круши, ябълки, череши, вишни ... Но с годините са подивяли и изродили. Дори едно време имаше и праскова. Сега искам да ги възродя и ще тествам. Познати ми казаха, че е доста на късмет. Купували от най-хвалените разсадници и пак не успяли. Въпроса е да уцелиш сорта за твоето място. Но това са мои мисли. Да кажат специалистите!

Есента купих и два сорта десертно грозе да видим с него какво ще стане.
Геша - специалист
Кажи поне какъв сорт е сливата! Дали се самоопрашва или иска чуждо опрашване? Тогава чакай от специалистите да си кажат думата.
Последна промяна от Геша на съб юли 09, 2011 12:39 pm, променено общо 1 път.
ArturDent - Почти Безобиден
Mega, зависи какво търсиш - промишлено производство или кеф.

Аз понеже си ги слагам и за красота ги набодох възможно най-хаотично. Да няма прави линии.
Даже някои ги набодох с наклон на север. Като растат ще се изкривят на юг и ще станат криви - все едно са дивачки.
Mega - специалист
Ооо не, искам на вилата да има малко да откъсна на детето и като ти се дояде да отхапеш от плода и сока да ти се стече по брадата, както едно време ;)
Последна промяна от Mega на чет май 12, 2011 11:45 pm, променено общо 1 път.
NoFace - помощник
Здравей,
Щом не целиш високи добиви, бих ти препоръчал да ги редуваш, така че да нямаш съседни дървета от един вид. Това се прави с цел намаляване на пораженията от всякакви бубулечки. Този съвет получих от една съседка, която за три-четири години превърна един запустял двор в т.нар. cottage garden (аз му викам райска градина) при това почти без препарати :prayer: =D> . Другия нейн съвет е още при засаждането около ствола на дръвчетата да засадиш мента или джоджен, които отблъскват мравките, които от своя страна са основен виновник за наличието на листни въшки. А, и да не косиш много ниско около дръвчетата - така се създава естествено обиталище за бръмбари (хищници), които се хранят с паразитите по овошките.
докера - специалист
NoFace написа:
...... Другия нейн съвет е още при засаждането около ствола на дръвчетата да засадиш мента или джоджен, които отблъскват мравките, които от своя страна са основен виновник за наличието на листни въшки.......
Виждам ,че темата е стара , но не се сдържам ....
Това твърдение е много далеч от истината . Мравките НЕ са причина за наличие на листни въшки - те са сигурен признак за наличието на такива по растенията. Просто ги използват , защото събират "акото" им , което е богато на захари .
Видите ли мравки да се движат напред - назад по крайните клонки и листата по връхчетата са свити или набръчкани - почти сигурно растението е нападнато от листни въшки.
В интерес на истината понякога ги и разпространяват , но листната въшка сама долита до растението и снася яйца :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Как да садя фиданки една до друга или през няколко?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: