Моля,ако някой има лозе от сорт 'мерло','каберне' или 'кайлъшки мискет',да ми услужи с 50-ина пръчки!Имам малко останало свободно място на лозето(люцерна,все още неизорана),и искам да попълня с гореописаните червени и бял винени сортове.Ще ги вкореня тази зима,и лятоска ще ги засадя.Мога да дойда на място,и да си ги изрежа,ако не ви се занимава.Благодаря!
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kavi67
- специалист
8 мнения в "лозови пръчки от район около Варна"
LazarGanev
- "Велик майстор"
- На линия
Тези сортове доколкото знам не са директни и трябва да се присадят на подходяща подложка. За да не береш ядове 
atanasov2004
- специалист
Ако си на по песъкливо место, ще станат. Мога да ти дам пръчки, обаче на пролет или
най рано м.февруари.2014г, ако сме живи и здрави разбира се....Кабернето е "куче-марка", същото е с Мавруда. Имам на село на вилата-10 лози-бучни пръчка от повече
от 12-13 години. Ни мръзне, ни съхнат. Другата пролет ще пробвам да "сменя" сорта на
разцеп ще ги побвам. Щото от тези лози бера една кофа
,другото го папат пилета и оси, само дето ги обикалям да пръскам и копам....
най рано м.февруари.2014г, ако сме живи и здрави разбира се....Кабернето е "куче-марка", същото е с Мавруда. Имам на село на вилата-10 лози-бучни пръчка от повече
от 12-13 години. Ни мръзне, ни съхнат. Другата пролет ще пробвам да "сменя" сорта на
разцеп ще ги побвам. Щото от тези лози бера една кофа
kavi67
- специалист
LazarGanev написа:Тези сортове доколкото знам не са директни и трябва да се присадят на подходяща подложка. За да не береш ядовеБе,най-вероятно ще бера ядове,но все пак няма основно да разчитам за добив на тях.Иначе,вариант е да хвърля едни 150лв за
лозички,от някой 'лицензиран' разсадник,ама пустите парй.....
atanasov2004,благодаря че се отзова на молбата ми!Може би,по 'Трифон зарезан-ово' време ще те потърся
atanasov2004
- специалист
Ще помагаме
Има и един друг вариант-нарежи си пръчки от диви лози-60-70бройки.
Това сега като падне шумата, приготвяш още толкоз празни ПВЦ бутилки от 1,5л минерална вода или по добре-2л ПВЦ от ефтините безалкохолни. Режеш гърлото като
саксия и дупчиш дъното с цигара.Такаааа....после пълниш с подходяща пръст и угнила
тор като засаждаш резниците от дивачката с една пъпка най горе. Слагаш в някое топло мазе или гараж но с достатъчно светлина и поливаш с марна вода/топла/, така
ще вкорениш резници и можеш да облагородиш с калеми от мерло,каберне и т.н...
Има едни подходящи клещи за облагородяване на лози и дръвчета, калемите се режат
в началото на февруари и се държат влажни в хладилник долу ниско в кутията за плодове. Към края на март началото на април действаш. Можеш за спестиш тез 150лв
за ново буре
Пък удоволствито да си направиш сам е най голямо...
Ако имаш место/голямо топло мазе или гараж/ направи 100-120 лози. Може дори да
продадеш някоя облагородена пръчка в саксия. Този вариант предполага да сееш лози
целогодишно до късна есен....Успех!
Това сега като падне шумата, приготвяш още толкоз празни ПВЦ бутилки от 1,5л минерална вода или по добре-2л ПВЦ от ефтините безалкохолни. Режеш гърлото като
саксия и дупчиш дъното с цигара.Такаааа....после пълниш с подходяща пръст и угнила
тор като засаждаш резниците от дивачката с една пъпка най горе. Слагаш в някое топло мазе или гараж но с достатъчно светлина и поливаш с марна вода/топла/, така
ще вкорениш резници и можеш да облагородиш с калеми от мерло,каберне и т.н...
Има едни подходящи клещи за облагородяване на лози и дръвчета, калемите се режат
в началото на февруари и се държат влажни в хладилник долу ниско в кутията за плодове. Към края на март началото на април действаш. Можеш за спестиш тез 150лв
за ново буре
Ако имаш место/голямо топло мазе или гараж/ направи 100-120 лози. Може дори да
продадеш някоя облагородена пръчка в саксия. Този вариант предполага да сееш лози
целогодишно до късна есен....Успех!
kavi67
- специалист
Ха,сякаш съм знаел какво ще напишеш днес!Вчера я свърших тая работа
.Нарязах си от лозето 180 пръчки-80броя '1001'(бяло,уж директен сорт),и 100броя 'зайбер'(пълен дивак
).Като се прибрах в къщи,ги оформих с по 4 пъпки,и ги оставих вечерта в кофи с вода.Днеска си направих 'почвена смес',от градинска пръст,пясък,еко тор и дървени трици.Засадих ги в туби от мин.вода(не им оставих дупки обаче
) ,като оставих две пъпки в сместа,две навън.Полях ги,и ги прибрах в мазата на тъмно-така съм чувал,че трябва да са на тъмно,и леко хладно?
Ако се хванат(как ще разбера,като трябва да се 'ашладисат' преди да са напъпили???),рано на пролет ще ти пойскам 'червени' пръчки
.
П.п - бе,пробвах тая пролет да ашладисам един десертен сорт,на асмалъка в къщи,но не се получи-дали защото вече бяха сериозно напъпили,или нещо нямам 'лека ръка',не знам?
Ако се хванат(как ще разбера,като трябва да се 'ашладисат' преди да са напъпили???),рано на пролет ще ти пойскам 'червени' пръчки
П.п - бе,пробвах тая пролет да ашладисам един десертен сорт,на асмалъка в къщи,но не се получи-дали защото вече бяха сериозно напъпили,или нещо нямам 'лека ръка',не знам?
atanasov2004
- специалист
Браво за мерака. Тубите задължително надупчи с цигара или макетно ножче. Ще ти изгният пръчките да знаеш. Що на тъмно и хладно? Така се прави със самите калеми
а не с подложките. Калемите се държат на влажно и студено в хладилници. Това го знам от хора които работят в разсадници за производство на лози в Нови Пазар.
А смисъла на подложката е да пусне корени, т.е да развие и летораст 50-100см....
Номера е да имаш вкоренени подложки. Такива можеш да намериш в изоставени лозя,
примерно дълъг летораст полегнал на пръста върху земята....
Приятелю - наблюдавай добре природата, тя си знае работата
можеш дори ползваш
парче корен с избил летораст. Това са диви лози-нито пръскани нито някой е полагал
грижи за тях...пък оцеляват сред треволяците и суша и пек
Т`ва е най добрия материал за основа/подложка/. Калеми мога да ти пратя във пакетче-50-100бр, не ме
бърка и ще си платиш там 3-4лв доставката по някоя фирма. Сега за да е успешно
присаждането е ВАЖНО: При подложката да има сокодвижение, а при калема да няма.
За това се държат на студено! Схващаш ли? Нищо сложно няма...Има и една тънкост
която не се знае от много майстори-след присаждането е добре да се осигури влага при спойката-ако е ниско се заравя с рохкава пръст със дървени стърготини, ако е високо - прави се топче кал и се увива с найлон с подходаща връзка-кнап,лико,тиксо. Дятото прави само от кал и преоблагородява асми на високо-2,5-3м и от 10 лози 8-9 се "хващат"...Успех! И да пишеш
а не с подложките. Калемите се държат на влажно и студено в хладилници. Това го знам от хора които работят в разсадници за производство на лози в Нови Пазар.
А смисъла на подложката е да пусне корени, т.е да развие и летораст 50-100см....
Номера е да имаш вкоренени подложки. Такива можеш да намериш в изоставени лозя,
примерно дълъг летораст полегнал на пръста върху земята....
Приятелю - наблюдавай добре природата, тя си знае работата
парче корен с избил летораст. Това са диви лози-нито пръскани нито някой е полагал
грижи за тях...пък оцеляват сред треволяците и суша и пек
бърка и ще си платиш там 3-4лв доставката по някоя фирма. Сега за да е успешно
присаждането е ВАЖНО: При подложката да има сокодвижение, а при калема да няма.
За това се държат на студено! Схващаш ли? Нищо сложно няма...Има и една тънкост
която не се знае от много майстори-след присаждането е добре да се осигури влага при спойката-ако е ниско се заравя с рохкава пръст със дървени стърготини, ако е високо - прави се топче кал и се увива с найлон с подходаща връзка-кнап,лико,тиксо. Дятото прави само от кал и преоблагородява асми на високо-2,5-3м и от 10 лози 8-9 се "хващат"...Успех! И да пишеш
Тема "лозови пръчки от район около Варна" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература