Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Neno Er - специалист
Не отглеждам домати за първи път, но такава напаст за първи път се появява .
Едни зелени гъсеници, които се вгризват в домата до дръжката и той пада недоузрял.
Четох тук, там. Пише, че това е т.н. памукова нощенка.
Интересува ме имате ли този проблем и с какво я морите тази гадина?
Ползвали ли сте препарати и с какъв карантинен период, защото доматите се консумират най–вече в прясно състояние.
hidrazin - майстор
За първа година и аз видях такова чудо. Има го и в южна БГ - визирам Ст.Загора и Казанлък.
При мен изчезна след зверско пръскане с Моспилан. Зверско разбирай двойни дози и по препоръка на
един познат от агроаптека се пръска и почвата и то добре. Изчезнаха след две пръскания, ама при мен беше
много рано, когато тъкмо ми излизаха първите домати на открито.
Карантинен срок за зеленчуци - 3 дни. Поради увеличените дози го вдигнах на пет дни.
При мен поне помогна. Нека и някой друг да каже - може да има нещо по-добро.
:partyman:
докера - специалист
Явно повсеместно я има вече тая гад :x
И при нас , във варненско, се появи преди 2-3 години .И не напада само зелени домати , а и узрели . Имало е случаи , попаднала с домат в кофата , да нагризе и още няколко , както си стоят там .
Наистина Моспилана й действа , а и срещу други гадини , например черната листна въшка , която пък пренася и болести . Аз добавям от него при всяко пръскане на домати , а и на другите зеленчуци и има ефект.
iivanov - майстор
Сега е момента за актара.7дена карантина,но ще ви е последно пръскане,щот на гадовете действа няколко седмици.
hixrazin,ядове ще береш с тея двойни дози,да знаеш.
hidrazin - майстор
Ами то беше преди почти два месеца. Първото пръскане с нормална доза и никакъв ефект.
След пет дена пак си ги гризеше. Тогава двойна доза и вече станаха нещата. Сега като се замисля май
от три седмици не съм пръскал с нищо. Ама май и няма да пръскам. Те моите вече са на привършване.
:partyman:
filmatoplo - майстор
:x Тая напаст ни спука тук по Приморско и въобще по Странджа , първо имаше страшно много гъсеници , изядоха листата на гората , после се превърнаха в пеперуди , снесоха си яйцата по доматите и пипера -всичко изгни :axe: ужас .
Krass - майстор
Внесоха я гърците с техните домати.

Тема "Една гад ме "изяде"." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: