• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Mega - специалист
Колеги как се съхраняват семена взети от зеленчуците от двора? Трябва да са на сухо или?
Стефко - специалист
Що за тъп въпрос? :? Ами дръж ги на влажно тогава. :lol:
Mega - специалист
Отговора явно е по-тъп от въпроса. Питам в какво се съхраняват и как. Не питам колко си остроумен.
svetoslavoff - специалист
Жена ми ги изсушава на слънце върху салфетка или вестник, от зеления боб на сянка. Съхранява ги в хартиени пликчета.
Стефко - специалист
Mega написа:
Отговора явно е по-тъп от въпроса. Питам в какво се съхраняват и как. Не питам колко си остроумен.
Mega написа:
... Трябва да са на сухо или?
Стефко написа:
:? Ами дръж ги на влажно тогава. :lol:

Върни се на село, и питай баба си как ги съхранява? :lol: Неправилно си задал въпроса си. Аз ти отговорих точно на въпроса.

Писна ми от софийски селяни :lol:
Mega - специалист
За неуките да спомена, че освен влажно и сухо има и състояния между тях. Наричат се степен на влажност на въздуха. Това само за неразбиращите въпроса. Благодаря на колегата svetoslavoff, разбрал въпроса ми и отговорил точно. Явно не всеки има нужда от помощ в четенето и осмислянето.

... Ако не можеш да помогнеш с нещо, не пречи.
iivanov - майстор
Баба ми ги държеше в найлонови пликчета,надлежно етикетирани.Така се предпазват от случайна влага.
Mega - специалист
iivanov, благодаря за отговора. Аз сега ги събирам в кутийки от шоколадовите яйца на децата. Въпроса е дали се слагат само семената или още нещо както пише тук:

Съхраняване на Семена

Семената се съхраняват на сухо, тъмно и прохладно място. Подходяща работа вършат кутийките от филмови ленти/разтворими витамини/аспирин , най-добре черни/непрозрачни или за повече бройки добре затваряща се кутия за мъниста/кутия за рибарски принадлежности. Вътре се поставят топчета Силикагел или цяло пакетче за да попиват влагата ако се появи такава. За по-дълго съхранение се поставят в хладилник (пакетирайте добре). Издържат 3-5 години, но в повечето случаи умират на третата, за това препоръчително е да се сади след втората.
svetoslavoff - специалист
А семената за боба - сеем само за зелен, след изсушаване жената слага във фризера, че да не "буболясват"(от буболечка). Казва, че пониквали след това.
iivanov - майстор
Ако ще ги ползваш другия сезон няма нужда от такива мерки.А тези семена,които си взел,дали не са от хибридни сортосе?
  • 1
  • 2

Тема "Как се съхраняват семена?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: