• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Миро с валяка
Искам сега на пролет да си сложа пред къщата трева. Чул съм че могат да ми я докарат на едни такива квадрати и за 1 ден да имам хубава зеленина. Гледах го по телевизията някой знае ли нещо повече дали това го има въобще в България ?
masteradmin - майстор
Идеята ти е много добра, казват се тревни чимове. И като начало знам че трябва да си изравнил земята много добре да си махнал разни плевели, камъни и стъкла- все едно ще слагаш балатум. След това идват и ти доставят тревните чимовете.
Един ден преди да се посадят чимовете трябва да поливаш яко за да може чима да поеме влагата от земята иначе се получава обратен ефект земята изпива влагата на чима. Чимовете се редят колкото може по гъсто. След това задължително поливане най добре да си сложиш пръскачка.
Ето адреса на една БГ фирма ЗЕЛЕНА ПЛОЩ БЕЗ ПЛЕВЕЛИ!
И статия на англииски Как се садят чимове

Прикачен файл

sod2.gif
sod2.gif (50.33 KиБ) Видяна 18513 пъти

Прикачен файл

New%20Grass.jpg
New%20Grass.jpg (25.55 KиБ) Видяна 18513 пъти

Прикачен файл

sod1.gif
sod1.gif (42.51 KиБ) Видяна 18513 пъти
homealone - специалист
луда работа
ако можеше и домати така да ми доставят
Стефан - майстор
homealone написа:
луда работа
ако можеше и домати така да ми доставят
Може!
В правоъгълни щайги
Bobby - специалист
Става страшно красиво, имам много снимки от типа преди и след и резултатите са смайващи.
lyki - специалист
Преди доста години с един приятел се заехме да правим такава машина дето да вади чимове. За подходяща основа намерихме в едноТКЗС един преработен плуг на трактор с който на времето са вадили фъстъци(просто ги е преобръщал в съседната бразда.
Със малко преработка заварки тук там на ножове от ресор скалъпихме едно устройство което закачено зад трактор истъргва от ливадата чимова лента с ширина 45см.и дебелина около 10см.После лентат се накъсва на правоъгалници с помоща на права лопата и се транспортира до предварително подготвеното място.Наистина резултата е потресаващ,става много красиво дори и да нее идеално подравнено мястото. За съжаление дадохме ъстройството на един познат който го използвал в неподходящ терен и счупил единия нож. после така и не я видях повече.Мисля си ако мястото ти нее особено голямо , и си достатъчно упорит само с правата лопата за няколко уйкенда би могъл да си извадиш сам чимове от някоя край селска ливада.
Стефан - майстор
А някой може ли да даде информация кои видове треви са най-подходящи за целта. Аз никога не съм се занимавал с това, и затова питам.
Защото различните треви могат да имат различен ефект. Според мен е особено важно да не расте бързо, да понася ходенето по нея, да не изисква често поливане, и да е винаги зелена.
lyki - специалист
Най издръжливата и устойчива на агресия е дивата чимова трева ,навремето озеленяваха стадионите с нея . Сега по магазините има райграс , канадска ливада ,детелина и разни други смески за зелени площи . Даже имат и семена за затревяване на спортни терени . Чимът се създава бавно всичко под земята е преплетено с коренища ,ако си достатъчно търпелив можеш да помолиш някой от село като си чисти плевнята да ти събере семената най от долу дето са изпадали от сеното , посей го върху мястото което ще озеленяваш , така можеш да получиш чудесна и издържлива ливада която със времето ще се зачими.
parketmilanov - специалист
Има фирма в софия продава на м2 навити на руло
имам някъде визитка ,акоима интерес някой да ми пище и като се върна ще му пратя координати
цената мисля бе 7 лв на м2 готова трева:)
аз самия на пролет ще се вузползвам!!!!
kaishew - специалист
А ето как се получи при мен.Оказа се ,че чимовете добити от дивата трева покрай реката за без пари са най-добри и устойчиви на суша и болести.Ако не се поливат през лятото тревата изчезва и след това на есен пак се появява.Подготовката на почвата също е много лесна както се вижда от първата снимка.

Прикачен файл

Picture 044-1.jpg
Picture 044-1.jpg (247.89 KиБ) Видяна 16100 пъти

Прикачен файл

Picture 320-1.jpg
Picture 320-1.jpg (205.79 KиБ) Видяна 16100 пъти

Прикачен файл

Picture 176-1.jpg
Picture 176-1.jpg (242.33 KиБ) Видяна 16100 пъти

Прикачен файл

Copy (3) of Picture 021-1.jpg
Copy (3) of Picture 021-1.jpg (235.52 KиБ) Видяна 16100 пъти