• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
batence81 - специалист
1. Имам лозички (каберне) на една година и искам да ги оформя по резитбата на Гойо, сега по тях има по 3-4 млади пръчки, колко от тях се отрязват? Май трябва да останат 2 - по една на ляво и една на дясно по телената конструкция?
2. Трябва ли да се подрежат малко тия пръчки, които ще оставя?
3. По колко оборска тор се слага - по една шепа ли?
timo1 - специалист
Ако си ги засял миналата година не им пречи че са повече,остави ги така и може да изчистиш някои по слаби и сухи.
batence81 - специалист
не разбирам така както е обяснено, няма снимки за този гюйо
atanasov2004 - специалист
Колега дай повече инфо. Разбирам че ще ги вдигаш на тел. Класически Гио , е една плодна пръчка , привързана на телена конструкция /камшик с 8-10очи/ и долу ниско
се оставя чеп с две очи/пъпки/, двоен Гио е ясно-по две. Вдигнат горе, на първи тел има пак такъв вариант или така наречен подобрен Гио. Имам каберне, най добре дава
на фомировка -кордон Роая или още по добре двоен кордон. Оставяш сега една плодна пръчка и доли ниско две пъпки. Горе където е превита по тела, ще избият от плодните пръчки леторасти, най близкия до тела го превиваш обратно на старата пръчка,но като вдървеси/да не я счупиш зелена/ или се получава нещо такова "Т" или
нещо такова "Y", това са раменете по първи тел. Обща дължина -80-120см, после режеш на "чепова резитба". Кабернето иска "чепова резитба" с 20-28 плодни пъпки.
Ако оставиш малко, избиват много култуци и става "плет" :-D Много хубав сорт с не голям рандеман за съжаление. Моето е така както писах, пратовчед ми формира висока формировка - 1,40м с тел и после двоен тел и е доста по лесно за бране, а при
нискта шкембето :lol: пречи! Успех!
пп. -Долу двете плодни пъпки са подготвителни за следващата година ако правищ класически Гио, ако е кордон можеш да ги резнеш.
atanasov2004 - специалист
Сложи по добре вместо оборска- комбинирана NPK-15-15-15 или подобно с повече калий, дозата е една шепа или стандартна чашка кафе и корените не са до летораста
а в страни и надолу :)
batence81 - специалист
Приземен гойо няма да е, за да не обира сланата. Колега Атанасов, моите са каберне и сега е 2-рата година и спред изпратеното от колегата Стив - сега трябва да се реже на чеп с 2 очи, но не разбирам кое е чеп в случая. При мен от стъблото, както ми е продадено с восък миналата година, са се развили по 2-3 пръчки (някои имат и една само), трябва ли да се реже някоя от пръчките и това, че да трябва да е на 2 очи, означава ли че трябва да се скъсяват пръчките, ако е така ще са супер ниски, за да достигнат телта. Колега Атанасов мерси и за тора, то ако сложа повечко, може ли да се предозира и да изгорят? Може ли някой, който сега е направил резитбата, да качи снимки?
batence81 - специалист
За да е по-лесно да дам и още подробности - край София е мястото, на терасиран скат с южно изложение (615 м. надм. вис.) Имам 40 лозички каберне, разстоянието е 1 м. в реда, всичките се хванаха и имат по 1, 2 или 3 пръчки, някои са и по 50-60 см. Сложил съм колчета, но не и телта все още, самите колци съм забил малко по-назад в ската, а не в изравнената пътека, където са засяти лозите, за да растат към 20 см. по към ската за да мога и аз да минавам между редовете. Сега съм купил още 10 кабернета и 25 муската отонел.
Johny - майстор
Кто отрежеш пръчката, така че да останат само 2 пъпки, се получава чеп с 2 очи. Ако са 2 пръчки, едната режеш на чеп, а другата е плодна с 6-8 очи. Ако е само една, режеш на чеп - без плодна пръчка може, но без чеп не бива.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "По колко пръчки се оставят на младите лози?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: