Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Svetoslavoff1 - майстор
Здравейте, тези дни пикирахме разсада домати и пипер. Бихте ли споделили как закалявате и пръскате до засаждането. Аз отначало само в по-топли дни изнасям на терасата, а след средата на април и за постоянно. Като дръпнат пръскам със син камък.
VLADO66 - майстор
Много е важно да са на слънце и вътре и вън,като видиш че нощните температури са над 5гр. си ги остави навън.
Svetoslavoff1 - майстор
Есс'но, "...както въздухът и слънцето...":)
VLADO66 - майстор
Ако ги държиш на сянка стават тънки високи и нежни и при саденето,а и впоследствие дават фира.А на слънце стеблата стават леко виолетови и се вижда че самите растения са по-здрави.
iivanov - майстор
Svetoslavoff1 написа:
Като дръпнат пръскам със син камък.
:? Абе не съм чувал синия камък да се използва самостоятелно.Знам че варта в бордолезовия е за неутрализация на не знам си к'ва реакция.Не е ли по удачно да ръсиш меден оксихлорид?Той поне се ползва самостоятелно.
tysonlkr - специалист
Докато са в купичките (пикирани) ние изобщо не ги пръскаме. Първото пръскане е чак като се разсадят.
Svetoslavoff1 - майстор
Лани един човек продаваше на пазара много хубав разсад домати - здрав, изпечен, тъмен в кофички. каза с какво ги пръскал, ама има една приказка "умният пише, глупавият помни" та и мойта:) Май беше нещо на медна основа, затова пробвах със син камък - не се повреди, ама дали нещо помогна...
Stefan_62 - майстор
Svetoslavoff1 написа:
Май беше нещо на медна основа, затова пробвах със син камък - не се повреди, ама дали нещо помогна...
По принцип нищо не им пречи стига да е направен бордолезовят разтвор точно. Препоръчвам ти да пръскаш с някъкъв друг разтвор на медна основа, примерно "Шампион" или "Купроцин-Супер", по безопасно е за младите растения. Но имай впредвид, че препаратите на медна основа забавят растежа. Аз примерно разсада го поливам през 10-на дена с "Проплант" + "Топсин М70" /против сечение на разсада/ и го пръскам с "Дитан" или "Ридомил Голд" зависи от кой препарат имам в наличност.
atanasov2004 - специалист
Корсейт или Купросейт Голд :) -и двата на медна основа и 4% самоксанил.
Вискяр - напреднал
Svetoslavoff1 написа:
Като дръпнат пръскам със син камък.
Младите доматени растения - до около бутонизация на първа китка, са доста чувствителни на медни препарати. Не се препоръчва мед през този период на растежа.
Ако се работи в табли за разсад, с торф и перлит, и семената са обеззаразени предварително, не се налага пръскане с нищо.

Тема "След пикирането" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: