Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
batence81 - специалист
Моля да ми кажете как процедирате с малините през есента, миналата година садих и тази година малко дадоха, ама решех че е от сефтето. Сега кои пръчки трябва да отрежа и на каква височина и кой месец да е? От 30 см-вите присадки от които садих сега има много зелени стръкове, но са много дълги и са приведени до земята.
Стефко - специалист
Гледал съм малини, и съм процедирал по следния начин. Не знам дали е правилния, но при мене даваше резултати.

През есента нищо не съм правил. През пролетта, през края на февруари или началото на март, отстранявам изсъхналите миналогодишни пръчки, които са раждали плодове. От новите миналогодишни пръчки подбирам по-дебелите, и подрязвам върховете им на височина около 80 см до около 1 метър, и ги привързвам към опънатата предварително конструкция от тел. Разстоянието между дебелите пръчки е около 10 до 12 см. Останалита тънки израстъци отстранявам до основата им. Важно условие за добра реколта е редовното поливане.
Elinka - специалист
Малините дават плод на двегодишна клонка и това , което е написал Стефко е правилното рязане. Само през пролетта се режат.
Геша - специалист
Струва ми се,че съветите ,които се дават не са най-правилните затова искам да споделя каквото съм прочел. Добре е след беритбата да се намери време и старите (двугодишни) леторасти,които са раждали да се изрежат. Тогава става по-добро проветряване, узряване (изпичане) на новите,които ще раждат новата реколта. И "вервайте ми" няма да съжалявате. \:D/. А на пролет подрежете само около 20-ина см. от върха,останалата част от леторастите прокарайте между теловете (двойни),които са вързани за някакви колове. :finga:
Стефко - специалист
Геша написа:
Струва ми се,че съветите ,които се дават не са най-правилните затова искам да споделя каквото съм прочел. :finga:
Няма нищо лошо да се чете литература. И аз съм го правил в началото. Но предпочитам комбинацията от литература и практически опит. А моя пост е продиктуван именно от това.

Нека всеки се ориентира сам на кого да вярва. Но след като сгреши, да се върне на моя пост. :?
Геша - специалист
Стефко написа:
Нека всеки се ориентира сам на кого да вярва. Но след като сгреши, да се върне на моя пост.
Стефко, знаеш ли кое ме провокира да напиша това? Стана ми много интересно кое е фаталното,когато старите (плододали леторасти) се изрежат след беритба. В поста си отчиташ това като грешка. Къде е грешката? Какво ще стане? Каква е причината да не се премахнат? :roll:
Стефко - специалист
Колега, прочети много внимателно постовете ми, и тогава пиши. Никъде не съм казвал, че е грешка да се отстранят плододалите леторасти през есента. Казал съм, че това аз го правя на пролет. Просто цитирай тая част от мой пост, където казвам, че това е грешка. Ако не го направиш, увисваш във въздуха.
Геша - специалист
Стефко, ми нали те цитирам бе,ЧЕТИ!
Геша - специалист
Малко със закъснение,но все пак искам да се извиня за червеното човече, което съм поставил като имотикон в края на едно от мненията ми. Не знаех смисъла му. Мислех го просто за веселяк.

Тема "подрязване на малини и къпини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: