• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
olympic - помощник
Здравейте.

Смятам да направя кутия от прозрачен плексиглас и вътре да отглеждам чушки от семена. Имам няколко въпроса:
- В саксийки ли е добре да бъдат коренчетата или пръстта да я посипя на пода на оранжерията?
- Каква пръст и вероятно торове да ползвам?
- Температурен диапазон, влажност, осветление при липса на слънцегреене, които трябва да се поддържат. Ясно е, че не трябва да ги опека или удавя, но развитието им трябва да е ускорено.
- как стои въпроса с въздушните потоци?
sspoko - специалист
така както го описваш по скоро ще имаш проблем с температурата при слънце греене а не при липсата му а и не е ли вече късно за направа на разсад от семена
olympic - помощник
Оранжерията трябва да работи нон-стоп :prayer:
Говорих с един познат на тази тема, препоръча ми по-скоро грах или леща, защото били ниски. Не било хубаво да се опират листата по стените, за да не ги хване плесен.
Ако съм на вариант чушки или домати-чери, много малко коренчета щели да се съберат. Препоръча ми корените да са в саксийки и поливането да е от тип "мъгла".
Stefan_62 - майстор
olympic написа:
Здравейте.

Смятам да направя кутия от прозрачен плексиглас и вътре да отглеждам чушки от семена. Имам няколко въпроса:
- В саксийки ли е добре да бъдат коренчетата или пръстта да я посипя на пода на оранжерията?
- Каква пръст и вероятно торове да ползвам?
- Температурен диапазон, влажност, осветление при липса на слънцегреене, които трябва да се поддържат. Ясно е, че не трябва да ги опека или удавя, но развитието им трябва да е ускорено.
- как стои въпроса с въздушните потоци?
А какви ще са размерите на тази "кутия" и защо точно от плексиглас :?
olympic - помощник
80x40x60, но не е сигурно.
Всъщност размерите зависят от отоплителната система и опитно ще трябва да ги установя. Ще отвеждам топлина от радиатор на CPU към оранжерията.
плексиглас - защото е близък по характеристики до стъклото, а е по-лек.
2 помпички ще ми трябват - една за отоплителната система и една за поливната система.
hidrazin - майстор
Ти май ще гледаш от тоя вид чушки. Ще ти рябва и читаво осветление. :lol:
Изображение

:partyman:
Krass - майстор
:lol: По-височка трябва да я направиш.
olympic - помощник
Благодарим за 2 поста пастърма (спам).
hidrazin - майстор
Ами какъвто въпроса, такъв и отговора. През този сезон на годината оранжерия не ти трябва. А ако мислиш да го отглеждаш и зимата тази оранжерийка ще ти дойде малка дори и за един корен. Все пак да не забравяме че пиперът е многогодишно растение и може да стане доста висок. Няма и да има как да не ти опират листата в стените на оранжерията. Ще трябва да се насочиш към някои нискостеблени сортове - лютите чушлета са подходящи за случая.
ОТГЛЕЖДАНЕ НА ПИПЕР

Изображение

:partyman:
olympic - помощник
Взех от практикер семена. Посях 10 бройки в саксия с размери ~46x14x18 cm
После ще оставя най-развитите екземпляри.

В Бриколаж има големи прозрачни кутии 60 литрови. Далеч по-добре е отколкото да се реже плексиглас, да се лепи и други главоболия.

Видях помпите за аквариум. Потопяеми са, 220 Волта, маломощните са 300-400 л/час.
Имаше месингови тръбички с диаметър от милиметър. Дължината им е метър. Огъват се лесно, на пръв поглед ще се вместят между ппастините на радиатора на процесора, търся нещо за редукция от маркуча, който излиза от помпичката към тази тръбичка. Подобно ще е на спринцовка. От голямо фи към много малко фи. #-o #-o #-o #-o
Друг вариант е постепенно да се намалява диаметъра.
  • 1
  • 2

Тема "Сладки чушки в плексигласова оранжерия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: