Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
bomar - напреднал
Здравейте,
Имам на село 4 бадема.Дънерите и на 4-те са силно засмолени.От нета научих, че това е напукване на кората, но не знам дали това е нормално за това време на годината.По скоро трябва да се лекува , но не знам как.Някъде пишеше , че трябва да се изреже засмоленото място и да се намаже със овощарска замаска, но това беше само едно вметване и не съм сигурен.Бихте ли помогнали със съвет?
Благодаря ви предварително.
fillme - специалист
Според симптомите, които описваш съдя, че става въпрос за съчмянка. За съжаление болестта не може да се спре напълно, но има шанс да се ограничи значително с няколко пръскания. Ще ти препиша какво казват в една дебела книга за пръсканията.
" Необходима е прецизна зимна резитба за отстраняване на нападнатите клонки. Препоръчва се есенно зимно (при три четвърти листопад) или зимно - пролетно (преди набъбване на пъпките) пръскане с бордолезов р-р - 1%."
Аз лично препоръчвам да се направят и двете пръскания като първото да е с 2% бордолезов разтвор и това важи не само за бадема, а за всички дървета в градината.
продължавам с цитата:
"Първото вегетационно третиране се извършва във фенофаза цветен бутон с бордолезов разтвор - 1%, дитан М 45 - 0.3%, дитан ДГ - 0.3% или пероцин 75 Б - 0,3%. При влажно време след около една седмица се пръска с препаратите анвил 5 СК - 0.06%, байкор 300 ЕК- 0.15%, бенлейт 50 ВП- 0.1%, дорадо20 ЕК - 0,025%, топсин М 70 ВП - 0.15%... Срещу повредите по плодовете се третира със същите препарати в периода след прецъфтяването."
Спрях да изреждам препаратите защото и без това само дитан, топсин, и бордолезов р-р може да се намери в агроаптеките.
iivanov - майстор
fillme, съчмянката е доста обширно понятие, като дори спецовете не знаят всички причинители.
fillme - специалист
Точно така, за това и се нарича съчмянков синдром. Причинители могат да бъдат както гъби така и бактерии. Това е и причината да напиша, че не може да се спре напълно, а да се ограничи с препарати с широк спектър на действие. Част от бактериите се влияят от медни препарати, както и част от гъбите и затова е бордолезовият разтвор. За останалата част от гъбите които не се влияят от него са дитана и топсина, като топсина освен за дадения случай помага и срещу брашнести мани, кафяво гниене, почвени патогени...
bomar - напреднал
fillme благодаря много за отговора.Нямаше да се сетя, че напукването и смолотечението е болест.

Тема "Смолотечение при бадема?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: