Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
batence81 - специалист
Имам доста млади овошки, но интересно е, че дръвчета, които са на 4-5 години, още не са дали плод. Преди имаше доста пчели и опрашваха дърветата на пролет, може ли проблема да е в друго? Само една вишничка даде мижави плодчета на 2-рата година, но после - нищо, сливите също не са дали толкова време, тези на съседа (на поне 6-8 години са) дадоха 2-3 сливи !?
Stefan_62 - майстор
batence81 написа:
Имам доста млади овошки, но интересно е, че дръвчета, които са на 4-5 години, още не са дали плод. Преди имаше доста пчели и опрашваха дърветата на пролет, може ли проблема да е в друго? Само една вишничка даде мижави плодчета на 2-рата година, но после - нищо, сливите също не са дали толкова време, тези на съседа (на поне 6-8 години са) дадоха 2-3 сливи !?
Прочети това може и да ти помогне:
http://gradinar.net/1611-Mladite-fidank ... -bezplodni
http://www.farmer.bg/news_view.php?id=26354
atanasov2004 - специалист
Привет и от мен :) Колега най вероятно си допуснал или допускаш моята грешка :) Имам овощна градина от 2000 г. и
доста неща научих и естествено доста грешки допуснах и пак се уча де, нали човек се учи цял живот. Най вероятно твоите дръвчета не дават плод защото си започнал да ги подрязваш много млади. Какво имам предвид - на практика се оказва че ако решиш да оформиш корони на млади дървета преди да са навършили 3 години чрез резитбата на тези млади дръвчета ти несъзнателно увеличаваш времето през което чакаш плод...Дръвчето на практика расте и залагат листни и плодни пъпки., но расте и коренова система. Ако режеш по сериозно младо дравче, то се стресира и
се появяват повече "лакомници" и силни корени...но няма плодни пъпки. :) Така съм чакал 7 години едни круши да родят :mrgreen: Сега давам съвет-който сее дръвче да го остави свободно да расте и да даде поне шепа череши или сливи и чак тогава да оформя короната на дървото-личен опит. Разбира се причината може да е и друга-късни слани които "обират" преди теб :-D дървото или пък лошо опрашване-студено и влажно време,липса на пчели, липса на подходящи дървета опрашители... и т.н. Доста сложно стана. И да не пръскате дръвета по време на цъфтежа, ще ликвидирате пчелите и без друго страшно намаляха. :evil:
batence81 - специалист
само на най-порасналите махам част от вътрешните клонки, иначе преди заровянето на дръвчето се реже на 1.2-1.5 м, не ги кърша толкова много
batence81 - специалист
и мерси на Стефан за статиите
swot - специалист
А някой може ли да покаже снимки, как точно се извършва операцията по превиване на клончетата, т.к. не успях да разбера как точно трябва да се получи?
Благодаря!

Тема "Пръскат ли се с нещо младите овошки, за да почнат да дават?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: