Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
ArturDent - Почти Безобиден
Момчета, мога ли да орежа една череша след плододаването.
Каня и се всяка есен и пролет и все не остава време...

Черешата е огромна - може да е над 10 м висока и към 80 см в диаметър - всички съседи си я спомнят толкова голяма. Има малко кухи клони и се страхувам е някой ден ще се счупи върху къщата.
Пък и успявам да обера най-много 15% от нея.

Идеята е сега вместо да я бера със стълба да орежа клоните. Не искам изцяло да я затривам но поне да и намаля обема с поне 50%.

Вредно ли е много за дървото. Чувал съм за някои дървета че могат да се режат по всяко време...
nikolson - майстор
Записвам се, че и аз имам сходен въпрос.
atanasov2004 - специалист
Ми аз съм чувал за резитба на череша след плододаване за да заложи непосредствено плодни пъпки. Обаче много ме смущава факта че ще режеш клони на това старо дърво, ако беше круша или ябълка-няма проблем, може да се каже че се подмлядява така-силна резитба-50-70% /стари,сухи,болни клони/ и дървото от стреса залага нови лакомници подмлядява се и тръгва като ново :) правил със стари ябълки. При черешата съм чувал че има много голяма опасност да исъхне при резитбата.,появява се едно смолисто кафеникаво течение и за 1-2години край :sad:
Но нека някой специалист колега да си даде мнението....
Само за информация - преди 5 години отнесе 2/3 орязване.
Вярно беше на 12 септември, но още зелена и нямаше проблем. Доколкото си спомням беше 30+ градуса.
Сега има двойно повече клони от снимката.

Както виждате високите клони са неизползваеми...

Изображение
hidrazin - майстор
Пу и за мен! :) Същата история. Имам три череши. Едната въобще не ми харесва и ще я махам. Другата е средно ранна и много хубава но по такива причини нищо не мога да обера. Долните клони почти всички са изсъхнали. Останали са само високи и недосегаеми клони. Третата е късна но винаги червясва. Преди няколко години направо и дялнах върхът. Стана по-буйна и клонеста от тогава. За съжаление не помня кога я рязах. :? Но срязаното боядисах с гъста блажна боя.
:partyman:
iivanov - майстор
Виждал съм подмладяване в стари овощни градини, като се остави само стъблото на старото дърво.
Stefan_62 - майстор
iivanov написа:
Виждал съм подмладяване в стари овощни градини, като се остави само стъблото на старото дърво.
По принцип се прави при кайсиите / и аз така си ги подмладявам/, но ако дървото е здраво мисля, че ще се получи и при другите видове.
hidrazin написа:
Но срязаното боядисах с гъста блажна боя.
Боядисването не се прави с цел да не изтичат сокове, а цел да не влизат болести от там.

В нета намерих че при черешата може да се прави лятна резидба. Но съветват да не е много.
http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=2160230

Като се замисля, в нашия край тъмнозелените, всяка пролет "берат" крайпътните череши с клоните.
Досега не съм видял изсъхнали или поне са много малко.
wpw - специалист
Миналата пролет отрязах клоните на една круша почти до основното стебло. Отрязах я така, защото беше стара, не раждаше нищо четвърта година, а и правеше сянка на една млада каисия. Изрязах само клоните, защото беше кално и смятах да извадя стеблото през лятото. НО изби една спяща пъпка и тръгнаха едни готини филизи, че сега сърце втора гонина не ми дава сила да махна дървото. Все още не е показала плод и не знам, дали е ценен сорта, но се надявам, догодина на 3 -тата година да покаже. Колкото до въпроса на колегата за черешатааз лично сматам така: Все още има достатъчно време да пораснат млади филизи от спящи пъпки, които да натрупат достатъчно хранителни вещества до началото на зимата и успешно да презимуват. Единствено е задължително да оставиш клони с листа за да може дървото да праи асимилация на хранителните вещества (фотосинтеза), докато покарат младите филизи, т.е. препоръчвам или клоните да не се режат до "основата" им или да се остави поне един клон. Хубав е също така, когато избият младите филизи от спящите пъпки да се извършва зелена резитба, защото ще се пробудят доста спящи пъпки и е не нужно всики да се оставят, а само подходящо разположените, така и те ще получат повече хранителни вещества.
Един съвет: Ако искате едно дърво (или клон) да НЕ расте повече, отрежете му върха средата на месец юни!

Тема "Резидба на череша след плодаване ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: