Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kopaiko - специалист
Здравейте.Появиха се доста кафяво червени петна по листата на лозето и на места гроздето изсъхна .Казаха ми че е от силното слънце огнен пригор.Пръска ли се с някакъв препарат или няма спасение.Иначе пръскам редовно за мана и акари.
EDI - майстор
Това е мана, като гледам.Препарати много.По принцип се редуват два през 7-14 дена, ама сега не е лошо да пръскаш на 7 дена.С какво пръска до сега.Не съм чувал да има огнен пригор по лозята и асмите.
kopaiko - специалист
Редувам акробат с радомил голд ортус с низорал систан супер и нуреле д или би 58.
atanasov2004 - специалист
Колега това е наистина мана. Те са за съжаление няколко вида... :? Ако намериш "изостанал" от някоя агроаптека
препарата : ЕКЛЕР 49ВГ, можеш да напръскаш. Това ще стопира развитието, но пораженията няма да върне...Разбрах
че листата са засегнати, а как е самото грозде, т.е. салкъмите...Сега като се покачат температурите ще спре болеста,
оства пръскане за брашнеста мана/оидиум/ и сиво гниене/тъмно кафяво загниване на зърната на гроздето/. Друго добро решение : ФЛИНТ МАКС+БАЙФИДАН/ТОПАЗ; СИСТАН СУПЕР/+АКОИДАЛ/ТИОВИТ ДЖЕТ; КУМУЛУС/. Поздарви!
EDI - майстор
Аз по принцип през годините за мана пръскам асмата само с ШАВИТ, но тази година е доста гадничка и редувам ШАВИТ и КАБРИО ТОП /това ми дадоха за смяна в аптеката/.Снощи даже пръсках, ШАВИТ-а беше на ред.Тези дъждове направо скапаха асмите в Ямбол, такова чудо не е било никоя година.Моята да малко да я изтърва.Наложи се екстрено да прореждам листа, ластуни и чепки.Закрепих положението, но няма да е като предни години качеството.При разговори с приятели и познати се оказа, че най-засегнато е безсеменното грозде, а моята асма цялата е такава.

Тема "Лекува ли се пригора." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: