Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
blankcat - напреднал
Здравейте, дойде и моят ред да се сдобия с нещо подобно. Огледах китайските и така-наречените немски(които не се отличаваха много от първите), но се отказах. Нито вид, нито качество. Едни тънки ламарини, едни меки болтове... Направо се бях отчаял. Докато не попаднах на следните два варианта:

Texas Futura 6003

и

Viking HB 585

Основните неща, които ме двуомят, са:
1. Разликата в мощността - Това реално не ме притеснява толкова, понеже се предполага, че производителят си го е изчислил за работата, която да свърши.
2. Разликата в килограмите - Там естествено повече клоня към Тексас-а. Надявам се тежестта да спомогне за по-малко вибрации и по-лесно водене.
3. Принципната разлика в двигателите - Единият до колкото схванах е с хоризонтален вал, а другият с вертикален. Ако някой има желание нямам нищо против да се образовам повече в тази част.

Мястото за обработване до сега го газеше кон, но вече тази опция отпадна.
Машината освен фрезоване ще й се наложи да извършва оране и браздене в някаква степен. Знам че не мога да очаквам нужната производителност, но съм готов на компромис.

Имам възможност за оглеждане на италиански(китайски) Гардении, немски(китайски) МТД-та, немски(вероятно наистина немски) Викинги и датски Тексаси.
Последна промяна от blankcat на вт мар 17, 2015 12:09 pm, променено общо 1 път.
egomen66 - майстор
4 такта, Briggs Statton Vanguard . #-o Това е по добрия двигател.
stonesour - специалист
viking e stihl. така че е немско, марково. а дали не е немско-китайско един господ знае. те много маркови работи се правят в prc.
blankcat - напреднал
Викинга и Тексаса ги има при местният дилър на Щил, така че има логика :)

Те повечето неща са си китайски, само дето идват от различни заводи с различен контрол на качеството :lol:

А и двата двигателя са четиритактови.
koveslav - майстор
Двете машини са в различни класове и не бива да се сравняват по между им.Всяка е достатъчно мощна според предназначението си,въпроса е на теб какъв клас машина ти трябва,каква площ ще обработваш и какви операции ще извършваш с нея.
Или по-точно-въпросния Викинг е само с една предавка напред,предвиден е само за фрезоване на вече изорана площ,за набраздяване,и в стеснен вариант на работните органи за прекопаване на междуредията.За тези операции двигател около 4к.с. върши работа.
Посочения вариант на Тексас е с две предни предавки-бърза и бавна.С него е предвидено да могат да се извършват почти всички земеделски операции предвидени за мотокултиваторите,включително транспорт.Това е и причината да е с по-мощен двигател.
Според каталозите им и двете фирми предлагат машини и в по-ниски и в по-високи класове,въпрос на предпочитание е коя е по-добрата марка-важното е сравнението да е на равностойните им модели.
Последна промяна от koveslav на ср мар 11, 2015 11:08 pm, променено общо 1 път.
blankcat - напреднал
Равно, обработвано всяка година място около половин декар. Нужно е да се направят няколко лехи и да се обърне тук там. И на есен едно оране (с всичките му условности). Заради последното повече ме влече Тексаса, пък и се оказва, че още по-тежкият модел идва някъде на същата цена... Май дилемата ми започва да изчезва.

Texas Vision 700 B

За в бъдеще си мисля да спретна една оранжерия и ще я съобразя с машината.
koveslav - майстор
При толкова малка площ-въпрос на виждане,колега.Из форума сме кръстосвали шпаги с различни мнения по отношение на тежест и мощност.Оборудването за различните операции също е цена,монтаж,настройка,съхранение и т.н.Прецени дали ще ти е нужно всичко това. Аз ползвам сегашната си мотофреза от 89-та година до ден днешен,тя е в класа на Викинга.Освен за фрезоване и браздене,за друго не ми е трябвала.Лесноповратлива,лека за прибиране и почистване.Обработвал съм с нея и доста по-големи площи от 500кв.м. през някои години. Въпрос на организация на работата е,не само на мощност и килограми.Особено когато си работиш за себе си.Не случайно се произвеждат толкова много класове селскостопански машини.
iivanov - майстор
koveslav написа:
При толкова малка площ-въпрос на виждане,колега.Из форума сме кръстосвали шпаги с различни мнения по отношение на тежест и мощност.
Ъъ , например с мен. На мен ми трябва и за транспорт , а и за някои по - големи места. В случая важи принципа " колкото повече , толкова повече". Машината , която имам е голяма ,но съм се насочил към още по - голяма, като първата ми остава за деликатни операции. Освен на виждане е и въпрос на цели.
egomen66 - майстор
Ако сравнявам двете машини,за мене Тексаса е по добра. Първо по мощен двигател- днес обработваш 1 декар утре можеш да решиш да обработваш повече. Хоризонтален вал- по сигурно смазване. Ремъчна предавка, което е малко стряскащо но не е така. Тази предавка малко или много поема резките ударни натоварвания и пази двигателя и съединителя му. Briggs Statton са доказани двигатели за такава техника. За останалите фактори колегата -( koveslav ) е обяснил добре. УСПЕХ #-o
blankcat - напреднал
Днес пак минах да ги огледам... В единия магазин получили нови машини... италиански били, оригинални Гардении... Само дето 6 модела с различни вариации на размери и инвентар бяха с един двигател, еднаква ламарина, а там, където излизат осите за инвентара даже не изглеждаха алуминиеви ами направо ламаринени :shock: . Куцо. Струва ми се, че китаеца е забравил да обнови лиценза за производство на двигатели. Иначе имаха едно много яко, дето може да се ползва за наближаващите абитуриентски балове - окомплектовали горката машинка с двойно по-широки гуми и джанти, които направо опираха в калницитие. И да - даже има спойлер със фар :prayer: Само спинъри й липсваха и пимпването щеше да е на мах :lol:

Та явно ще финиширам с Текса-са. Благодаря за съпричастността. Сега отивам да си лекувам разсада, че накрая ще се окаже, че имам с какво да си обработя градината, обаче няма да ми се наложи :-D

Тема "Опростена дилема за мотофреза :) - Разрешена :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: