Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kalin7 - специалист
Здравейте,

Наследих едно място с 10-тина овошки (най-различни), които според мен се нуждаят от малко резитба. Казвам според мен, но може и да бъркам. Всичките са на възраст между 4 и 6 години (по спомени) и от както са засадени само веднъж са полагани грижи за тях и то някъде в самото начало. Искам да поправя тази неправда спрямо дръвчетата и седнах да чета в Интернет,а също си купих и две книжки, но за съжаление не се чувствам сигурен да свърша тази работа сам :sad: Страх ме е да не осакатя овошките по непоправим начин. Имам желание да положа за тях максимални грижи от тук нататък, но знанията ми към момента са нищожни в тази област, за което се нуждая от помощ.
Градината се намира в село Горни Лозен (София) и търся, човек с опит, който да свърши тази работа, като желанието ми е да се въртя около него и да опитам да науча нещо, за да мога евентуално в бъдеще да се грижа сам за насажденията там. Разбира се ще си платя за тази услуга.
Също искам да получа някакъв тип потвърждение за това дали сега е момента за пръскане с бордолезов разтвор. Купил съм си от него, а също така и една пръскачка. Другото което мисля да направя с дръвчетата е да намажа основата им с гасена вар, с която също съм се сдобил.
Някои от дръвчетата са с наранена кора и от съседи разбрах, че това било от зайци! Те ме посъветваха да увия ствола с нещо за да предпазя от подобен род проблеми, но признавам си не се сещам за подходящ материал. Четох във форума, че някои използват от изолацията за тръби, но това се ползвало основно при младо засадени дръвчета с цел да се избегне измръзване.

П.п. Моля, да бъда извинен ако темата, която съм публикувал е в разрез с правилата, понеже в нея става дума за помощ срещу заплащане, но наистина не мога да намеря къде другаде да я публикувам :prayer:

Предварително Благодаря.
Калин
dadko - майстор
за пръскането с бордолезов разтвор- да, сега е времето да се напръскат, след опадването на листата.
Колкото до резитбата- в книжките, които си купил сигурно е обяснено. Верно , че е по- добре резитбата да я направи опитен овощар, а не да се учиш на твоята градина. Ако качиш снимки- някой може би ще ти каже кои от клонките да премахнеш, докъде...
alsted - майстор
dadko, виж си лични - писал съм ти!
Калине, виж тези линкове. Препоръчвам ти да се регистрираш и питаш в агронет (преди бяха агросъвети). Принципно се реже на пролет. Към зимните пръскания съм скептичен, а бордолезовия разтвор си е умрела работа и все пак си е отрова ... Лично виждане :|
докера - специалист
Освен с 2% бордолезов р-р не е лошо да се напръскат и с 5-6% разтвор карбамид с добавен Акарзин , а напролет , преди развитието на пъпките - Тирам 80. С него може да се напръска и сега , вместо бордолезовия р-р - бори се горе-долу със същите болести.
kabel96 - специалист
С карбамит се пръскат само семкови. :partyman:
iivanov - майстор
Сега само пръскането,резитбата напролет.Пък тогава разпрати покани на капацитетите,направи маса и работата ще стане.Дърветата обикновено не растат,като по картинките по книгите и нета и трябва усет.Трудно ще направиш фатална грешка при рязането,освен ако не ги подрежеш отдолу
докера - специалист
kabel96 написа:
С карбамит се пръскат само семкови. :partyman:
Не съм много съгласен с това :wink: Пръскат се също и костилкови - череши и вишни например. А и той е азотен тор , който спомага заздравяването на кората на дърветата , така че не вреди.
kalin7 - специалист
Благодаря много за мненията.
Относно разтворите освен бордолезов разтвор ми препоръчаха и акарзин и аз го взех, явно няма да ми е излишен.
Имам питане за пръскането - всички разтвори да смеся или с всеки разтвор поотделно?
До колкото разбрах от мненията и по специално на докера първо с 2% бродолезовия разтвор след това с 5-6% карбамид + акарзин (само ако може някаква мярка :sad: , че съм скаран с опцията "на око" :) трудно ми е да преценя нещо, когато не го разбирам и винаги слагам повече или по-малко.).
А за резитбата в книжките дето се сдобих и от линкове в Интернет, всички твърдят, че през късна есен (вярно вече се води астрономическа зима) се извършва резитба за оформяне на корона при млади дръвчета и за плододаване и подмладяване (тук не съм сигурен, какво се има в предвид като период.).
По повод горното, може ли някой с прости думи да ми каже, какво се има предвид под период на плододаване? Това е целия период, в който овошката активно ражда плодове - примерно след 3-4 година до нейният край или периода на активно раждане на плодове през текущата година.
докера - специалист
При такова изоставяне на дръвчетата , поне според мен , е по-добре да изчакаш пролетта , за да се види кои клони стават за нещо и кои да се махат. Сега може да се отстранят видимо сухите и евентуално такива , които се дублират .

Акарзина го слагай в бордолезовия разтвор - той е сравнително неутрален и не съм забелязал да реагира . За карбамида не съм сигурен - аз поне го пръскам отделно.
kalin7 - специалист
Напръсках овошките и намазах стъблата с гасена вар, също малко ги и наторих в периметъра на короната.
Направил съм и снимки, ако някой може да ми даде съвет ако има някои клони, които задължително да ги премахна, да не седят за пролетта [-o< . Снимките съм ги качил тук

Тема "Резитба на овошки." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: