Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
offvt - специалист
Здравейте,
Ще правя компостер от дъски.Може ли да импрегнирам дъските с отработено масло и как ще се отрази
на компостирането?
dadko - майстор
Мисля, че не е добра идея. Ти хубаво ще имрегнираш дъските, ама после това масло от дъските ще премине в получения компост...
EDI - майстор
И с нищо да не ги обработиш отгоре, пак ще си държат дълги години.Предполагам чам ще ползваш, само едно рендосване и шлайфане им стига.
nikolaizl - напреднал
Аз да ви предложа един много лесен вариант за компостер ,който съм направил.Сковал съм четири палета изправени един към друг в правоъгълник и се получи един доста добър компостер. От вътршната страна на съндъка който се получи съм сложил полиетилен, за да не се изпарява влагата а от долу е директно върху почвата . Настанил съм го под едно дърво, за да не е директно на слънце. И така вече няколко години се събират всички органични отпадъци(окосена трева, листа и др.) в него. :-D :2thumbs:
Lisko - майстор
Е как вадиш матРЕала тогава ?
Аз имам купешки с вратичка в долния край, обаче това е някаква недомислица - отваряш вратичката, почваш да си копаш тор и по някое време горното се срутва преди да си извадил всичкия готов продукт. Затуй миналия път направих следното - почнах да махам изотгоре додето стигна до добро качество, събрах това неготовото и полуготовото временно в едно корито. После си извадих всичкия готов продукт през долната вратичка като пич и накрая върнах това от коритото обратно в компоста. Това беше преди две години, оттогава все поема и поема, сега мисля началото на Май да повторя процедурата.
ivanovbg - майстор
Lisko написа:
...почваш да си копаш тор и по някое време горното се срутва...
Има лек за твоята болка.Над вратичката пробиваш десетина дупки ф10. Преди да почнеш да копаш набутваш необходимия брой пръчки от арматурно желязо за да държат горния слой.

:partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
ivanovbg написа:
Lisko написа:
...почваш да си копаш тор и по някое време горното се срутва...
Има лек за твоята болка.Над вратичката пробиваш десетина дупки ф10. Преди да почнеш да копаш набутваш необходимия брой пръчки от арматурно желязо за да държат горния слой.

:partyman:
Не става, трябва да са поне 13бр. пръчките. От другата страна как улучваш дупките? :)
ivanovbg - майстор
Броят на дупките зависят от размера. Моите са от по тясната страна. От другата страна няма дупки, а пръчките се подпират на друга вкарана за постоянно. Зелената на картинката.
Мисли малко! Пръчките само в дупки ли влизат?
:partyman:

Прикачен файл

untitled1.JPG
untitled1.JPG (12.7 KиБ) Видяна 2693 пъти
Lisko - майстор
Да, това е интересна идея! Напомни ми на фокусниците дето уш промушват мацката. Те и в действителност де, но на друго място и с друго "оръжие".
:partyman:
шоп - майстор
Нямам идея в другите обласи как е , но в София раздаваха безплатно компостерите. Единственото което трябваше да се направи, бе да се подаде молба в кметството. Обурудвах се безплатно с 2 бр компостери, които вършат перфектна работа. Пласмасови са и съм ги сложил на сянка по дървета. Вече 3 години тревата при косенето на 500 м2 отива там. Ако ми трябва компост за наторяване или за някоя сакси откопавам отдолу с мистрия. Свличане няма:-)))

Най-хубавото бе, че с комостерите раздаваха кутии с бактерии, които ускоряват разлагането на биологичните отпадъци. Ръсваш малко прах от него, поливаш и за една седмица нивото на компоста е спаднало с 2 педи.

Компостер от дъски ще изгние за 4-5 години, но какво от това- после нов и така:-)

Тема "Компостер от дъски" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: