Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
dan4o6437 - помощник
Колеги ,райграса е точно на 1 месец.Не съм косил още.За първи път пробвам затова реших да се допитам.2-3 пъти пръсках за мравки както и прогоних една къртица досега :-D
Отдалече райграса изглежда че е ок,но като се иде наблизо се вижда че е рядък май ??! Питанките ми са ,трябва ли, и ако да кога да хвърлям семе за сгъстяване и тея треволяци от снимка номер 3 как да ги уморя /и трябва ли? / ?

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
nv952 - майстор
Въй :shock:
:?
Бая семе са ти взели пустите мравки.
То туй не прилича на райграс.
Според мен вземи и го изори и го почвай на ново.
И при мен имаше места където не беше изникнал много гъсто благодарение на мравките ама тва при теб е .. :axe:
За да ми се размине износа на семе аз сях частт от моя райграс през месец октомври.
Времето става по хладно и мравките взимат да намалят.
На тревата не и трябват много високи градуси за никнене.
Трябва ти температура на никнене не по малко от +5 градуса (според един сайт)
Помисли и за напояването!
Ако имаш хора дето да го поливат -Добре ,но ако не ...
И на тревата и трябва често косене....
Райграса иска вода и косене ....друго няма.
Тъй че 1 път на седмица задължително косиш. :)
http://sofiagardens.com/%D0%BF%D0%BE%D0 ... 0%BA%D0%B8

пп Относно треволяка от снимка 3.
С препарати вероятно може да го махнеш но нали знаеш че и другата трева ще замине с него :)
Ако се решиш да го правиш на ново.
1 Ореш дълбоко. 15-20см
2Няма да сееш тревата веднага.
3Хубаво е орането да го направиш август или септември когато слънцето е силно.
4След като го изореш първият път изчакваш 3-4 дни слънцето да напече земята,после ореш още няколко пъти.
Аз направих така и в момента нямам плевели или подобни.
Виж тук.
download/file.php?id=68217&mode=view този снимка е от февруари 2013
viewtopic.php?f=29&t=41602&start=160#p636146 а това е от края на 2014
Ето още една снимка за да видиш колко е гъста download/file.php?id=74167&mode=view
Последна промяна от nv952 на чет май 07, 2015 3:20 pm, променено общо 1 път.
iivanov - майстор
Т'ва , за мравките , ако преди сеене се накисне семето в агрия / нуреле , дали няма да фане дикиш. :?
hidrazin - майстор
Общо взето - калпава работа. Изглежда че и малко семе е хвърлено. Това ще се сгъсти ама друг път. Ще стане на туфи.
Не трябва да те притесняват тревите от третата снимка - унищожават се с хербицид за широколистни.
Трябва да те притесняват тревите от втората снимка - тези дето са по-високи от райграса. Скубане на ръка.
Има разбира се препарати дето ги морят ама заедно с райграса.
1. Мястото трябва да се подготви добре с тотален хербицид. Като поникнат плевели - пръскаш да умрат.
После чакаш да поникнат нови и пак. Добре е да остане 1-2 месеца като пустиня. :-D
2. Преди сеене пръскане с инсектицид - яка доза.
3. Сеене - не жали семето. Колкото повече, толкова повече. Иначе на 30 квадрата - килограм. И гледай какво и от къде взимаш.
4. След засяване минаваш с тежък валяк. Така ще стане равно и птичките няма да могат да изкълват част от семето.
5. Поливане. Ще поникне след 15-тина дни.
6. Като стане 10-тина сантиметра не се коси а пак се минава с валяка.
7. Продължава се с поливането и като се изправи вече се коси първи път. По-високо за да не го извади косачката.
8. Голяма част от плевелите изчезват сами след 2-3 години редовно косене.
9. С оная пръскачка от първата снимка никакъв няма да я забръснеш. Ще се омахаш от поливане.
10. Закопай си тръби и си сложи пръскачки.
11. Продължаваш с редовно поливане, косене, торене, аериране ..... и след няма и 100 години ще имаш перфектен райграс. :shock:
:partyman:

Тема "Питанка за райграс" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: