• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
forski - специалист
Здравейте колеги,интересува ме до кога се пръскат лозите или по-точно казано кога трябва да се спре с пръскането.
В момента моите лози вървят много добре за разлика от миналата година,тази година по-целите лози са нависнали хубави гроздове и се очаква добра реколта за вино и ракия.
От около месец не съм ги пръскал и до момента не съм забелязал да има проблеми и за това се чудя дали да продължавам с пръскането?
Вие до кога пръскате гроздето и продължавате ли да пръскате в момента ?
Препаратите които използвам са Шавит и Нуреле комбинирано на 10л. вода опаковка шавит и 8/10ml нуреле.
Като със същата пропорция пръскам доматите и краставиците,тях също ме интересува до кога се пръскат?
pet.kan - специалист
Привет !
Аз обикновено пръскам до средата на юли, но при много дъждове или градушка може и през август срещу късните мани
За нурелето имай предвид дългия карантинен срок до 28 дни за различни култури, дозата ти е малко над горната граница - 7-8 е максимума
Против гниенето на гроздето се прави преди прошарването пръскане със серен препарат или опушване(опрашване) със сяра
EDI - майстор
Пръска се още, против сиво гниене, мана и молец.Ето ти един примерен календар - http://agronet.bg/agro-calendars/wine-growing.html .Сега в жегата сивото гниене и маната са доста опасни.ДЕЦИС е с 3 -4 дена карантина за лозята, ама още време има много до брането, та няма страшно от НУРЕЛЕ-то.Аз слагам по 4 кубика на 5 литра, понеже ми стига за цялата асма.Тази година реколтата е добра, но гледам, че покрай мен някои изтърваха асмите и се появи сиво гниене.Правя експеримент тази година и проредих чепките малко повече, да видим, как ще се отрази на едрината на зърната.За сега вървят малко по-едри от предишните години, до септември ще видим.
forski - специалист
Eкстра това ме интересуваше,в събота ще ги опръскам с шавит+нуреле барабар с краставиците и доматите :)
Колега EDI ползвам твоята рецепта за шавита и нурелето и за сега действа безотказно :mrgreen: :wink:
EDI - майстор
Да, върши добра работа, аз вече няколко години пръскам с тази смес и никакви проблеми с асмата дори и в лошите години.Пожелавам ти добра реколта :partyman: :)
forski - специалист
Чул та Господ,миналата година беше много лоша и все пак имаше материал за ракийка,тази година очаквам мн.по-добри добиви :partyman: :)
pet.kan - специалист
сменяйте системния препарат - гъбите "привикват" при продължителна употреба на един и същ, вместо шавит може да ползвате Еклер или комбинация Ридомил Голд + Рубиган/Систан
EDI - майстор
Да, и аз четох, че трябва да се сменя, че стават резистентни на един и същ илач.Ама днес, утре и все си пръскам с ШАВИТ, е понякога го сменям с ТОПСИН.
mitko414 - специалист
Не ви ли притеснява карантинният срок на Нуреле-то за краставиците и доматите, не берете ли вече?
Johny - майстор
Колегата е прав за зеленчука. Ще се изтровите. Нали за това сам ги отглеждаш, да не ядеш онези купешките с пестицидите. При нужда има препарати с кратък карантинен срок - "икуейшън про" например.
Сега често превалява и за това лозето се пръска по книга - на 10-15 дни. Препаратите да се редуват. Пръска се превантивно, защото когато се зарази лозата, спасение няма. Последното пръскане и с купроцин за по-добро узряване на пръчките.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Пръскане на лози" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: