Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Здравейте имам един проблем.Двора на съседа се е превърнал в истинска джунгла от високи сълкъми и орехи ,които хвърлят сянка на половината ми двор.Почти декар нищо не вирее,дори люцерна не расте, има ли някъкъв метод сравнително евтин ,чувал съм за поливане с нафта,но не ми се ще да я пилея другаде освен резервоара.Дайте някоя идея ,моля....
veribela - специалист
Да умъртвиш орех, който хвърля сянка на половин двор- не е лесна работа, дори дървото да се намира в твоя двор.
Ако се абстрахираме от факта, че нямаш работа в чуждия двор и вземем в предвид това, че не ти се дават много пари (за нафта) ми идва нещо наум, но нещо отвътре ме кара да се въздържа от съвет. Всъщност-написах го, но като се замислих, че може да става въпрос за ореха в МОЯ двор.... го изтрих
Каквото и да предприемеш- гледай комшията да не те хване, че :butthead: да ти е яко. :axe:
Ха ха не е твоя двор :rolleyes: ,къщата е запустяла съборетина,никой не живее там и няма опасност ,благодаря за загрижеността.Проблема не е само в сянката,самия двор е развъдник на змии ,комари и тем подобни ,но на първо време ще се радвам тоя проблем да разреша,пиши ми на лични,и аз не искам да пострадат невинни дървета.
veribela - специалист
interpln написа:
Ха ха не е твоя двор :rolleyes:
Знам, че не е моят- в двора си нямам орех :lol:
Имай в предвид, че дори и двора да е пустеещ- носиш наказателна отговорност ако го унищожиш.
https://www.facebook.com/plovdivonline/ ... 2414965742
Всъщност- дали живее някой там или не- няма никакво значение.
Още повече орехите са със специален статут и дори и да е в твоя си двор- има специална процедура, за да получиш разрешение от общината да го премахнеш. Ако не спазиш процедурата- рискуваш глоба
hidrazin - майстор
Чети какво казва закона:
Чл. 52. Не се позволява да се посаждат дървета до имота на съседа на по-малко разстояние от 3 метра за високите дървета, 1,5 метра за средните и 1 метър за ниските. Съседът може да иска разрешение от кмета на общината, района или кметството да бъдат отсечени клоните на дърветата, които се простират над неговия имот, и корените, които преминават в неговия имот. По същия ред той може да иска да бъдат преместени дърветата, които са посадени на по-близки разстояния от посочените по-горе.
Демек нямаш работа в двора на съседа. Независимо дали той е там, дали двора се стопанисва...
Може да пискаш премахване само на дърветата и храстите които са засадени или поникнали в разрез с горните отстояния.
:partyman:
P.S. По-добре открий собственика и се разберете - той ли ще чисти или ще ти разреши ти да го направиш.
infomar
interpln написа:
Здравейте имам един проблем.Двора на съседа се е превърнал в истинска джунгла от високи сълкъми и орехи ,които хвърлят сянка на половината ми двор.Почти декар нищо не вирее,дори люцерна не расте, има ли някъкъв метод сравнително евтин ,чувал съм за поливане с нафта,но не ми се ще да я пилея другаде освен резервоара.Дайте някоя идея ,моля....
Вземи една резачка и изрежи всички дървета без орехите. После дърветата ги изгори в печката. Собственикът няма да се разсърди а дори ще те похвали. Орехите ги окастри с резачката за да се подмладят и после... си ги обери, много са вкусни. Ако обаче са чепати и не стават за белене... като салкъмите.

Относно другият метод, бях чувал, че се прави дупка с дрелка в дървото и вътре се наливал някакъв хербецид...... от оня синия.

Друг метод е - заграждаш добре двора и пускаш вътре кокошките - тревичка няма да оставят, ама да няма лисици и махленски кучета.
solar_entusiast - специалист
На близо струпваш свежа(непрегоряла) тор и резултата ще е налице след известно време.
nikolovvd - майстор
hidrazin написа:
По-добре открий собственика и се разберете - той ли ще чисти или ще ти разреши ти да го направиш.
Ако ги открие. Тъста на село има подобен проблем. Искаше да купи съседния двор и жената която е уж собственик бе съгласна, но като се стигна до сделка се оказа че са общо 14 собственика с нея, пръснати по страната и чужбина.
Ако тръгне да ги издирва един по един, за да дадат писменото си съгласие, то разходите ще надхвърлят в пъти стойността на имота. Отделно пък някой, ако вземе и размисли, може да развали сделката в последния момент.
hidrazin - майстор
Ако не ги открие си има кмет. Пък често такива питания не са съвсем откровени.
Често става въпрос за дървета уж пречещи или за така наречените съседски войни. :-D
То за да му хвърлят сянка орехи саморасляци, трябва бая години никой да не е влизал в тоя двор. :?
:partyman:
nikolovvd - майстор
Щом постройките са стигнали до саморазрушаване - поне 20 години никой не живее там. :cool:

Тема "Умъртвяване на дървета" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: