Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
animi2006 - напреднал
Здравейте, искам да попитам всички по-запознати от мен, а аз всъщност никога не съм косила, коя от тези коси да взема за двор 600 квадрата неравен терен със саморасла трева, който ще се коси от дъжд на вятър понеже е двор на вила. Освен това съм жена на 42 и не знам дали ще се спогодим с косата - дали ще мога да кося изобщо с нея. Има и др. вариант - електрическа косачка - евтина - ок. 100 лв. от някъде, например Лидъл, Практикер и т.н. + евтин тример. С косачката някъде четох ,че ако е висока тревата се коси само на задни колела назад и се отпуска бавно. Въобще като на жена, какво бихте препоръчали? Щил фс 55 най-много ми харесва и бих се понапънала с парите да я взема, но ще се справя ли с нея?
iivanov - майстор
Виждал съм кака от пътното , да работи с fs 490 . :-D Загледай се по олео мак спарта 250 т - сходна мощност с фс 55 , но за разлика от щила е с вал , а не с жило . Вала е един голям плюс при работа на изоставени и рядко подържани терени . Там си трябва нож , а жило и нож не са много подходяща комбинация . Не знам откъде си , но марката вече има дилъри и сервизи почти навсякъде , а фирмата вносител е с ангажимент , за всички консумативи и резервни части . И това го казвам , като доволен клиент , не като продавач . Не съм им заглеждал скоро сайта , но сега , март месец , започват акциите за градинска техника , вкл и коси . Успех в избора !
animi2006 - напреднал
Цената е по-висока от щила и е с 1 кг по-тежка, което за мен като жена май няма да е много за предпочитане. Дворът не е изоставен, просто няма да мога през лятото да го кося всяка седмица, а вероятно на ок. 3 седмици. За това се чудя какво да взема. Щил фс 38 дали ще свърши работа или не? Въобще жените справят ли се с такива коси - имам предвид - тежи ли много? Ще ми трябва ли маска за косенето или очила ще свършат работа? И все такива въпроси ме вълнуват. А ако купя от веригите евтина косачка, а тревата е пораснала за 3 седмици порядъчно, то косачката в наклонено назад положение ще се справи ли?
iivanov - майстор
Косачките са за равно , а казваш , че терена ти не е такъв . Косата се носи от самар - раница 6-7 кг не си ли носила ? Работил съм с подобна мощност коси - нямат силата да вдигнат нещо във въздуха и очила ще са ти достатъчни . Относно цената на олеото , вала е труден за изработка и сериозно вдига цената . Сравни фс 55 с фс 87 , мисля беше и ще разбереш.
bulhomes2 - майстор
Не си писала от къде си. Имам Щил (не помня баш каква е, ама май е по-голяма от тия) и Хускварна (мъничка) коси и 2 самоходни. Мога да ти дам да пробваш, па да си прецениш.
stonesour - специалист
ако не е много неравно и е чисто, без камъни и осигуриш 2 косенета май месец и косачка със самоход с по-големи колела ще свърши отлично работата. през другото време и на два месеца да косиш, все тая.
ще е по-скъпа от моторната коса. но пък няма да се озорваш.
*
с косачка без самоход с повдигане съм косил и 50 см трева, ама не е работа за жена това, не че не може да стане.
kr1100 - майстор
iivanov написа:
Работил съм с подобна мощност коси - нямат силата да вдигнат нещо във въздуха и очила ще са ти достатъчни .
:-D Не е истина , но от удар много боли. Имам от доста години Huqsvarna 125R / с жило е/ Кося с корда 2,7 мм. Рикошет на камъче в стъбло на дърво и оттам в мен ми е сцепвало устната,ако бях с отворени устни щеше да има счупен зъб.Оттогава с поликарбонов шлем, а от миналата година с каска с антифони и предпазна мрежа. Един колега /май от Русе беше си беше купил и предпазни кори за краката/.
С моторна коса на самар се коси и дебела трева , но докато не е започнала да изсъхва.Не трябва да се оставя да поляга тревата и да става дълга над 20 см - увива се около главата, както е окосена и трябва да се спира за почистване. Само маркова машина -никакъв китаец за безпроблемна работа. На главата има пробка за доплълване с грес. Ако има дебели трънки и от този род - първо обхождане с киркобрадвата.
Машината не е тежка и не е трудно да се коси. Проблем е пренасянето и в дребен автомобил, а при оставяне в имота - набези на тъмнозелени.
При косачките с 4 колела /моторните има със самоход и без - бутане и теглене. 1 вите са по-скъпи. Има и ел. косачки/.
Офф -Наблюдения :В складовата база където съм има поляни с и без наклон.Служителите косят тези без наклона с моторни косачки без самоход. Не оставят тревата да стане по-висока от 10-12 см , защото после им било много трудно. Наклонените косят с коси на самар.
medel76 - специалист
Аз искам да се включа с едно питане:
Имаме двор на село,където не ходя често,но ми писна като ходя всеки път с мотиката да копая и да махам тревата.Тези косачки за която пита жената не са да махат тревата от корените нали(като мотика)?Или?
Мерси!
kr1100 - майстор
medel76 написа:
Тези косачки за която пита жената не са да махат тревата от корените нали(като мотика)
Мотиката си е мотика. Тези косачки косят тревата. Корените оставатКордата коси ниско по земята , а ножа на 4 колесните на 3-4 см над почвения слой.
По аналогия - Ти когато се постригваш ти режат косата , а не ти свалят скалпа нали?
medel76 - специалист
Мерси за отговора,а има ли някакви машини да изваждат тревата и плевелите от корените.
Искам да заменя мотиката с някаква машинка за домашно ползване.
мерси!

Тема "моторна коса SHTIL FS38 или SHTIL FS55" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: