• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
niavik - напреднал
Имам ограда от телена мрежа, много се вижда през нея. Решил съм да посадя растения, например боб, да прикриват донякъде, поне през лятото. Според вас кое растение е най- подходящо?
Да расте бързо и да достига поне 2 метра.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Бобови и фунийки си растат за нула време. Цъфтят и вържат откъм слънцето. Това, ако чакаш плод. Ако наистина искаш да береш нещо, е добре да подсилиш горната хоризонтала, за да не събори плодът оградата. Краставици, тиквички...
gandonov - специалист
Аз също засадих разни растения, но растат бавно пък и решението е сезоно.
Оградата ще се покрива само през лятото. Есен, зима и пролет пак ще е само мрежа.

Затова взех тръстикови рогозки и ги привързах към оградната мрежа. Така хем разстенията ще се увиват по оградата, хем няма да има "дупки" в покритието.
Моите са с дължина 2.5м на 1,5м височина. Най-добрата цена на която ги намерих (миналата година) беше в Джъмбо.
Andri01 - майстор
Може да ползваш и лоницера-орлов нокът. Ако намериш от вида,който е полувечнозелен, и през зимата ще имаш укритие. Може и декоративна лоза,но и тя отива в командировка през зимата.
torbalan - Дървен философ
Аз посадих източна туя. Обаче растат бавно... За три лета са някъде около метър, метър и малко...

За сметка на това пък става абсолютно плътно...

То не пречи да посадиш туи, лигуструм или каквото решиш... А две три лета, докато се дигнат достатъчно - да си садиш нещо сезонно, дето расте бързо.
niavik - напреднал
Благодаря на всички за предложенията. Не съм се изразил правилно. Трябва ми нещо временно, докато реша дали да направя ограда от тухли или "истински" жив плет. Търся нещо, което да порасне максимално бързо.
Знам, че боба и фунийките са бързорастящи и се разлистват доста, до лятото би трябвало да са покрили мрежата.
Но се чудя няма ли нещо по-подходящо. Да расте по-бързо, да се разлиства повече и т.н.

Тръстикови рогозки съм виждал, но прозира през тях, трябва да слагам два реда и ще ми излиезе колкото тухлена ограда :-D
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
По-бързо и разлистено от фунийките няма :-D
Илчо Илиев - майстор
niavik написа:
Имам ограда от телена мрежа, много се вижда през нея. Решил съм да посадя растения, например боб, да прикриват донякъде, поне през лятото. Според вас кое растение е най- подходящо?
Да расте бързо и да достига поне 2 метра.
И аз си имам същия проблем,но с утежнения, комшиите зяпат в двора ми като на витрина....
Засях едно много опасно растение и до някъде върши работа, поне 2/3 от лятото и есента има плътна завеса...
Засях гулия-
http://apteka-optima.com/181/%D0%BF%D0% ... %BC%D0%B0/

При дъждовна година става до към 3 м и цъфти като слънчоглед,а листната маса е обилна и става като джунгла,но...не се хареса на комшиите и те всячески се мъчат да го унищожат...
Ще следя темата,белким някой даде някоя по-добра идейка,че с тия ''наблюдатели'' си е кофти работа,а как си мечтая за една зидана ограда,но поне 3 м висока.....
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Илчо Илиев написа:
Засях гулия
Ха! Много го обичам това! Не му знаех името. Поливаш и расте и береш и поливаш и цъфти... Това е гулията, дето се яде? Бре! Благодаря ти!
Наскоро май гледах в Лидл. Просто го бучвам в земята?
  • 1
  • 2

Тема "Питане за подходящо растение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: