• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
juvesan - специалист
Здравейте, ако може някой по снимка да ми даде съвет от какво естество е проблема на две малки , засадени през есента на 2014 круши. Аз, че нищо не разбирам от земеделие ( сори, ама никога не съм имал село, че да ме научи някой) - не разбирам, но ето , вече почти година и половина ги "мъча" - хем те се мъчат, хем аз се ядосвам... ама нека дам снимка:
значи , засадени за в двор, закътан, слънцето ги пече от 10 до вечерта, почвата е лоша, ама чак пък толкова, че хич да не дръпнат.. Листата им изглеждат, като мутанти - изсъхнали и недоразвити и миналата и тази година. Поливах ги веднъж седмично - миналата година - едва оживяха, тази година,реших, че им липсва вода и ги поливам по често ... не.. иначе са окопавани и ги мулчирам, да не съхне земята, но.... толкова ми е знанието... и затова питам : какво може да искат? Някаква болест ли имат... нищо не разбирам... :?
Прикачен файл:
obsht-plan.jpg Това е двора , двете "неща мисля че се виждат...
Принципно не съм ги подрязвал, защото мисля, че това ще е последният пирон в ковчега им...
Прикачен файл:
plan1.jpg снимка отблизо
Това е всичко...
Прикачен файл:
end.jpg Ей така си седят и как живеят не разбирам...
Andri01 - майстор
Покажи снимките в някоя агроаптека,ще ти дадат предполагам добър съвет. може им трябва наторяване и пръскане!? :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Махни долните клонки и листалак. Слабото коренче не успява да изхрани всичкото това.
mcm - специалист
Някога пръскани ли са с препарат, листата ми изглеждат неестествено свити. Напръскай ги срещу мана и въшка, аз пръскам с топсин и децис. Имам подобна круша, дълго време не вървеше на никъде, ела сега да я видиш, проблема при мен беше че когато купувах фиданката, беше много малка и трудно започна растежа, същият проблем имах и с една кайсия дребна фиданка и труден растеж. Пък и кой знае каква подложка са използвали, преди 3-4 седмици излизам из гората и една тумба цигани обикалят и клечат, питам го какво правят, събират малки фиданки 10-20 см от подрастта за подложки вкл и орехчета, естествено им дадохме пътя, тия не им стигат дърва че и подрастта почнаха !!!
juvesan - специалист
Махни долните клонки и листалак. Слабото коренче не успява да изхрани всичкото това.
Ами мислех го, ама пък ме е страх, че с тази изключително нефелна листна маса ще загуби всякаква тяга и ще изсъхне напълно
Напръскай ги срещу мана и въшка
Ами пръсках ги с децис , мисля нещо Уорант или нещо такова защото имах разни скаклци ти листни въшки, ама не.... като измъкне едни смешни листенца и даже не може да ги разлисти... пък и аз съм там само по събота/неделя - как да ги наблюдавам.... дива работа! :shock:
p.v.x - майстор
Тези фиданки , подхранвани ли са с някаква тор някога. Сам споменаваш , че почвата ти е лоша.

Прегледай тази статия. http://www.kak-da.com/%D0%BA%D0%B0%D0%B ... D1%8F.html

И тази.http://www.kak-da.com/%D0%BA%D0%B0%D0%B ... D0%B0.html

Преди седмица засадихме нови фиданки закупени от Лидъл. :rock:
Последна промяна от p.v.x на чет апр 21, 2016 6:24 pm, променено общо 1 път.
mcm - специалист
Пръскай и срещу брашнеста мана, аз ползвам топсин или скор слагам и децис за гадовете. И аз съм като теб от събота на събота ги наблюдавам, и затова пръскам със системни препарати които не се влияят от дъждовете. А листа недей да махаш поне за сега, напръскай ги 2 съботи подред, ако живнат поне ще знаеш какво да правиш занапред.
infomar
Поръси около дръвчетата амониев нитрат сега през пролетта и поливай върху него - около стотина - двеста грама на дърво. Нищо че е много. Повтори го 2-3 седмици и виж резултата. Ако намериш кокоши тор хвърли в основата ми по половин кофа и разбъркай с почвата. След подобна витаминна атака, би трябвало да се наеме. Ако не стане, си мисля, че са били болни от нещо още в разсадника.
Есента закупих 6-7 сливи различни сортове, все отбор юнаци, две кайсии... сега гледам две сливи вече дават първи плодове. Всички ръстът и дебелеят с дни.
Крушите които съм засадил са трета година и на втората дадоха плод и растат за чудо и приказ.

Убедих се обаче в едно:
Когато се засажда дръвче, трябва да се направи така, както казват специалистите - голяма дупка, поне 60-80 см широка и достатъчно дълбока, разбъркана тор с пръст.. и в него дръвчето. рядко съм го правил, но където е било, се развива много по-добре от засадените по мързеливият начин.
Чираче - майстор
Всичко е важно - избор на вид и сорт, засаждане, почва, поливане, пръскане, рязане, и т.н. От снимките виждам, че рязането не е правилно. И забрави за мулчирането - то вреди.
juvesan - специалист
Чираче написа:
Всичко е важно - избор на вид и сорт, засаждане, почва, поливане, пръскане, рязане, и т.н. От снимките виждам, че рязането не е правилно. И забрави за мулчирането - то вреди.
Спор няма. рязане...какво рязане, не смея да отрежа нищо, защото нищо не е пораснало, вярвайте ми , просто само дето не е изсъхнало напълно, не случайно споменах , че само се мъчим.. взаимно :? А мулчирането - значи почвата тук е глина, ама глина да видите... за 2 дена без мулч направо изсъхва , като тухла, та с мулча се мъча да забавя сухите дни... до следваща неделя.
амониев нитрат сега през пролетта и поливай върху него - около стотина - двеста грама на дърво. Нищо че е много. Повтори го 2-3 седмици и виж резултата. Ако намериш кокоши тор хвърли в основата ми по половин кофа и разбъркай с почвата.
добре, имам разни NPK и т.н обаче бях му хвърлил миналата годиа от угнила кравешка тор, а преди 5 дена и доста компост от чиста изгнила окосена трева ( поне от миналата пролет) ..ама НЪ... :toimonster:
голяма дупка, поне 60-80 см широка и достатъчно дълбока, разбъркана тор с пръст.. и в него дръвчето.
Вярвай ми , точно така направих, защото знам че не разбирам нещата и карах по книга... даже и имах тема за безобразно твърдата почва от 25 см надолу... :oops:
Просто всяка работа си иска майстора и инструмента , пък то нито майстор, ни условия... :axe:
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с фиданки ( круши)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: