• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
lucho - специалист
Измежду мотокосите, които съм проучил, "B40B" на "McCulloch" има най-голямо съотношение мощност : тегло. На второ място е "EM3400U" на "Makita", която се продава за 606 лв. с тригодишна гаранция във варненския магазин "Баш майстора" (по заявка). Ето някои нейни характеристики (повечето взети оттук):

Работен обем на двигателя: 34 cm³
Максимална мощност: 1,15 kW при 7000 min.-¹
Обороти на празен ход: 2800 min.-¹
Съединителят сработва при: 4100 min.-¹
Максимални обороти на двигателя: 10000 min.-¹
Максимални обороти на шпиндела: 6800 min.-¹
Предавателно число на редуктора: 13 : 19
Диаметър на щангата: 28 mm
Вместимост на резервоара: 0,75 l
Звуково налягане с кордова глава: 95 dB
Вибрации с кордова глава (л/д): 4,4/4,1 m/s².
Тегло без предпазител и режещ инструмент: 6,4 kg

Освен голямото съотношение мощност/тегло, правят впечатление дебелата щанга (28 mm), относително ниското ниво на шума (95 dB) и вибрациите, ниските максимални обороти на шпиндела (6800), както и филцовият пръстен на вала (вж. поз. 21 в сборния чертеж):

Изображение

Дали този филцов пръстен има ниско триене, дали се смазва добре и дали е износоустойчив? И дали максималните обороти не са твърде ниски? (От друга страна, по-ниските максимални обороти означават по-голям въртящ момент.)

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Последна промяна от lucho на пон ное 14, 2016 6:55 pm, променено общо 2 пъти.
iivanov - майстор
Драгозов в момента има мак в 40 елит на по-ниска цена
lucho - специалист
iivanov написа:
Драгозов в момента има мак в 40 елит на по-ниска цена
Да, тук, знам :)

Тя е по-мощна (1,5 kW срещу 1,15 kW) и по-евтина с 47 лв., но е с 5 dB (т.е. над 3 пъти) по-шумна и с 0,9 kg по-тежка.

Нека да сравним въртящите моменти на "B40B Elite" ("McCulloch"), "EM3400U" ("Makita") и "BC 350 T" ("Oleo-Mac"). Въртящият момент е равен на мощността върху ъгловата скорост, т.е.:

1. "B40B Elite": 1500 / (2π × 9000 / 60) × (12000 / 8220) ≈ 2,32 Nm
2. "EM3400U": 1150 / (2π × 7000 / 60) × (19 / 13) ≈ 2,29 Nm
3. "BC 350 T" (по спецификация): 1,86 Nm

Както виждаме, въртящият момент на 34-кубиковата мотокоса е почти колкото на 40-кубиковата :)

П.П. В изчисленията за въртящия момент на "B40B Elite" и "EM3400U" не съм отчел КПД на трансмисията им. Затова сравнението с въртящия момент на "BC 350 T" е некоректно. Но нека да се опитаме да определим приблизителния КПД на трансмисията на "BC 350 T". Въртящият момент на "BC 350 T" без отчитане на КПД на трансмисията му ще бъде:

1400 / (2π × 7500 / 60) × (11700 / 8500) ≈ 2,45 Nm.

Оттук за КПД на трансмисията се получава 1,86 / 2,45 ≈ 0,76.

Защо толкова нисък? Отговорът се крие поз. 23 (61252049R, "Tube Ø28") на сборния чертеж. Там се виждат неизвестен брой плъзгащи се лагери. Именно топлината, отделяна в тях (колкото и добре да се смазват) намалява КПД на трансмисията. За разлика от "BC 350 T", при "EM3400U" има само един "лагер" в тръбата – филцовият пръстен, затова се предполага, че КПД на неговата трансмисия е по-висок. Що се отнася до "B40B Elite", не е известно какви лагери има в неговата тръба – на чертежа му не са отбелязани.
Последна промяна от lucho на вт ное 15, 2016 8:43 am, променено общо 3 пъти.
iivanov - майстор
Олео мак са скопени. Ако моднеш ауспуха и карба, ще изкараш още мощност. Ама е незаконно :-D
Мака, на тази цена и с тези параметри е лидерът отвсякъде. Вибрации - дрън, дрън. Първият камък, който ти разцентрова ножа и можеш да кажеш "чао" на изнесените данни. Докато умуваш промото ще свърши, а пролетното е, например, едно масълце.
hidrazin - майстор
Що съ занимавате с гл....и ??? :?
:partyman:
lucho - специалист
iivanov написа:
Олео мак са скопени. Ако моднеш ауспуха и карба, ще изкараш още мощност. Ама е незаконно :-D
Да, гледах едно филмче как се маха катализаторът на "Sparta 250 T" :)
Май само "Oleo-Mac" слагат катализатор, нали? За останалите не пише.
Мака, на тази цена и с тези параметри е лидерът отвсякъде. Вибрации - дрън, дрън. Първият камък, който ти разцентрова ножа и можеш да кажеш "чао" на изнесените данни. Докато умуваш промото ще свърши, а пролетното е, например, едно масълце.
Там бройките са ограничени и предполагам, че ще се продава на тази цена до изчерпване на складовите количества. (Това се отнася и за доста други модели там, между другото.)

Вибрациите при "EM3400" и "B40B Elite" са много близки. Не смятам да ползвам разцентрован нож, защото възникващите при това силни вибрации биха натоварили недопустимо много цялата трансмисия. В упътванията също предупреждават това да не се прави.

При сравнението на "EM3400U" и "B40B Elite" имах предвид по-голямото тегло с почти килограм и особено три пъти по-силния шум на последния. При 100 dB каквито и наушници или тапи да слагаш, ще намалиш по-сериозно само високите и донякъде средните честоти. А звуковите вълни ще те "удрят" и в корема, което не можеш да предотвратиш по никакъв начин.
iivanov - майстор
Кво да ти кажа :-? , ползвам интензивно и моторна коса , и моторен трион - досега в корема не ме е блъскало . Само в кръста . :-D С АК стрелял ли си ? Същата работа е и с моторната коса - звукът се чува пред и отсрани цевта / ауспуха . При моторния трион е същото , но там дървото "връща" звуковата вълна . :rolleyes:
lucho - специалист
iivanov написа:
Кво да ти кажа :-? , ползвам интензивно и моторна коса , и моторен трион - досега в корема не ме е блъскало . Само в кръста . :-D С АК стрелял ли си ? Същата работа е и с моторната коса - звукът се чува пред и отсрани цевта / ауспуха . При моторния трион е същото , но там дървото "връща" звуковата вълна . :rolleyes:
В казармата съм стрелял с АК, разбира се. Наистина по-силно се чуват изстрелите от съседните стрелци (и ушите писват именно от тях), отколкото твоите собствени. Затова обикновено като кажеха "огън", гледах да стрелям първи, за да ми свикнат ушите първо с моя изстрел и след това да поемат по-леко пукота от съседите. Така по-малко се стрясках. Ех, да имах тогава днешните тапи за уши! :)

А за отражението на звуковата вълна от дървото не бих се сетил никога. Поредното доказателство, че това, което дава практиката като опит и знания, е безцценно, защото не може никога да ти дойде на ум, докато не опиташ.

П.П. Ако се върнем на темата, фотометричните измервания на петата снимка отдолу нагоре в първото ми мнение по темата показаха, че диаметърът на кордата на щатната глава е 3 мм. И това е логично, имайки предвид, че въртящият ѝ момент е почти колкото на "B40B Elite" (вж. по-горе). Да не говорим, че и по моята формула се получава 0,52 × √34 ≈ 3,032. Така "EM3400U" става най-леката известна ми мотокоса, която може да "върти" 3-милиметрова корда :)
lucho - специалист
По отношение на ергономичността на дръжките има още какво да се желае:
Прикачен файл:
U-handles.png
Ергономични асиметрични дръжки (вляво)
U-handles.png (107.3 KиБ) Видяна 1641 пъти
lucho - специалист
С фотометрични измервания по четвъртата снимка отдолу нагоре в първото мнение по темата установих, че ширината на косене на "EM3400U" е около 50 cm. Досега не бях срещал толкова голяма стойност.
  • 1
  • 2

Тема "Мотокоса "EM3400U" на "Makita"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: