Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Здравейте,
Чел съм доста по темата и обмислям следното, моля компетентните по въпроса да дадат съвет ще се получи ли.
Искам да изградя система за капково с между 50 и 100м.трасе, като водата ще вадя от кладенец. От това, което прочетох, оптимално за функционирането на капкообразувателите е налягане по хода на маркуча около 1.5-1.8 бара. Изпълнимо ли е да ползвам потопяема помпа, с дебит над 600л/час (100м трасе по 3 отвора на метър по 2л/ч ) каквито са реално всички на пазара заедно с регулатор на налягането монтиран след нея, за да го свали до нужното. Това което ме притеснява е няма ли да изгори помпата работеща постоянно срещу повишено съпротивление и ако е така вариант ли да сложа байпас, който да връща част от водата обратно в кладенеца, нормирайки налягането. Колко бара ще загубя от максималния капацитет на помпата до изваждането на водата на повърхността, ако ще качва вода реално на около 8 м от където е потопена до кота 0?
Благодаря предварително!
Никой ли не може да каже дали потопяемата помпа включена да работи срещу съпротивлението от системата аз капково напояване ще изгори или не. Допускам го като вариант, защото ако поливам с маркуча и притисна края му с пръст например, звукът и видимо се променя, дори и за секунди само, а ако работи така 2 часа?
шоп - майстор
yavor.nikolov написа:
Колко бара ще загубя от максималния капацитет на помпата до изваждането на водата на повърхността, ако ще качва вода реално на около 8 м от където е потопена до кота 0?
Благодаря предварително!
0.8 бара
Т.е. да взема помпа с воден стълб около 20-25 м / 2-2.5 бара макс налягане. Въпросът е ако я пусна да работи според вас няма ли да се мъчи постоянно и да изгори или всичко ще е ок?
keymaker - специалист
Купи си един казан с подходящ обем и го монтиран на над 50 см височина. С меките маркучи ще работи добре. И помпата ще ти служи по- дълго. Ще поливаш с по приятна за растенията температура на водата, а може и в начален стадий да добавяш "стимуланти"
Благодаря за съвета, но варианта с казан не ми допада по няколко причини:
1. самият резервоар ако е около тон е поне 500+ лева
2.трябва да правя конструкция, за да го вдигна, и ще се вижда грозно
3. Планирам да включвам помпата от тук, с контакт с управление през интернет, тъй като там, където поливам ходя максимум веднъж седмично. Ако е с резервоар, няма как да го пълня, има вариант пак, но е с много условности.

Все пак вриантът с помпа изпълним ли е или не? В момента вадя вода с вибрационна помпа 280W с максимална подемна височина 70м, респективно 7 бара макс. налягане. Планирам да я сменя с нова на 2 бара дренажна, коя ще е по-удачна, . И как да пресметна налягането, което ще се получи в системата горе долу, защото тя помпата може да прави например 2 бара, докато се качи на земята водата около един бар остава, но когато дебитът и е доста по-голям от дебита на напоителната система, тя ще нагнетява постоянно и ще вдигне налягането, или поне аз така си го представям, затова и си мисля, че се претоварва, но знам ли. Има ли някой нещо такова инсталирано?
шоп - майстор
yavor.nikolov написа:
1. самият резервоар ако е около тон е поне 500+ лева
80 лв 1000 литра на пале.

За мен това също е по-удачен вариант.

Иначе ако помпата е центробежна не се плаши от претоварване при затворени кранове.
krismarg - специалист
Потопяема за 25м хич не е евтина. Слагай центробежна с филтър на изхода и кран. С него си регулирай налягането да е оптимално за маркучите.
Миналата година бях така, като се включва от механичен таймер. Тази явно пак ще съм така - помпата е 158WP.
kaishew - специалист
Да се изкажа и аз.Първо, поливане с вода от 8 до 10 метра дълбочина,температурата и ще е някъде около 8 градуса или и по ниска,което за растенията е доста стресиращо и не се препоръчва.За помпата, ако е центробежна не и пречи,даже се улеснява защото върши по малко работа и по малко се товари.Виж вибрационната много бързо ще предаде богу дух.Мисля,че обикновенна потопяема помпа до 100 лв.също няма да върши работа от тази дълбочина и на тези разстояния.Препоръчвам съд за затопляне на водата,потопяемя помпа от горните,която да го пълни през определени периоди,а съда да се изпразва на самотек.Иначе читава сондажна помпа за горните условия започва сигурно от 200 лв.и на горе.
Благодаря за информацията. Не зная защо цитирате 25м, кладенецът е дълбок около 6 м до водното огледало с 2-3 м. воден стълб според сезона.
Относно центробежната помпа, след като монтирам кран на изхода на око ли да дозирам налягането, нямам идея как визуално трябва да капят капкообразувателите при правилна експлоатация с около 1 бар налягане, или да се мъча да го замервам с манометър, проблемът е че не зная как ще сложа манометъра към 16мм тръба за капково адекватно.
Може ли някой да даде предложение за такава центробежна помпа, за да съм сигурен, че гледам каквото трябва. Извинявам се за невежеството, но центробежната помпа потопяема ли е или не? И това на което казвате "сондажна помпа" би ли вършило работа, цената от над 200 лв не е пречка, защото ако помпата не е потопяема, трябва да и търся влагоизолирано място някъде близо до кладенеца, което ще е проблем донякъде.
Благодаря.

Тема "С каква помпа да си направя система за капково напояване с вода от кладенец" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: