Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
pitankata00 - специалист
Здравейте,
Тази година за първи път реших да си отгледам разсад домати. Купих семена Prekos F1. Засадих ги на 8 януари. Изникнаха някъде около 18 януари. Пикирах ги към 15 февруари. Към днешна дата 20.03.2017, което е 62 дни от изникването +- някой друг ден.Вече са кръстосали оформили са истински доматени листенца. Но според мен се развиата много бавно. Високи са около 7-8 сантиметра. Не знам дали е нормално и трябва ли да ги подхраня с нещо. В агроаптекат ами дадоха едно на разстителна основа за подхранване. Поливах ги с него...... Отглеждам ги вкъщи в една стая на прпзореца. Темпетературата е почти константна 16 градуса независимо ден или нощ. Понеже къщата е с парно. Казаха леко да сваля температурата. за 5 дни свалих температурата на 12-13 градуса, нещо не ми се стори добре и отново върнах 15-16 градуса?!
miroki - майстор
Каква е тази температура??
Аз на 22 -24 градуса ги гледам.
Отначало, докато поникнат до печката стоят.
Сях ги средата на февруари, сега са по 10-15 см.
pitankata00 - специалист
Сигурен ли си ? В агроаптеката ми казаха трябва да ги закалиш - не качвай над 18 градуса. Възможно ли е от сорта да е нещо ? ?!!
miroki - майстор
Да, сигурен съм.
Ще ги закаляваш април на края, като иде ред да ги садиш в парник в двора.

То сега напече, но все се вижда нещо от снимката. Както писах на един месец.

Прикачен файл

rasad.jpg
pitankata00 - специалист
Малко са ти издължени, обаче напрво си е гора. Моите горките
Прикачен файл:
20170312_081121.jpg
Снимката е от преди 8 дни обаче голяма разлика няма със сега. Освен че всички образуваха хубави листа на домат.
vlax - майстор
pitankata00 написа:
Здравейте,
Тази година за първи път реших да си отгледам разсад домати. Купих семена Prekos F1. Засадих ги на 8 януари.
По това време се прави за разсад за парник.Ти имаш ли парник?
Чираче - майстор
pitankata00 написа:
Здравейте,
Тази година за първи път реших да си отгледам разсад домати. ?!
Миналата година реших да купя торово-почвена смес от агроаптека. Отглеждам зеленчуци от поне 40 г. За пръв път разсада ми не вървеше добре. Разсадих го в градината, и след седмица започна да върви добре.

Извод: тая торово-почвена смес е някакво менте. НИКОГА повече няма да ползвам купешка такава.

Вие с такава смес ли сте?
Hoвoceлckи - майстор
+1 глас за кофти почвена смеска. Предлагам ти да жертваш за проба няколко, да ги пресадиш в друга (по-скоро направо земя от градината).
Втори съществено актуален проблем - температурата ти е ниска. Може би пак така - за проба, няколко - на по-топло.
pitankata00 - специалист
Оранжерия имам. Миналата годинда дадох 1000 лева за ей такова: http://gradinar.net/136-Hobi-oranzherii , руско производство 18 квадрата. Даже тази година съм поръчал още една за краствици.
Както казва дядо ми, "американците пръскат отгоре с нещо и нищо на открито не вирее", затова му купих РУСКА оранжерия :) . Много съм доволен от нея. Миналата година с купеши разсад скъсах първия домат на 11 май. ;)
Имам термометър точно между кофичките сложен. Снощи в 23:00 ч беше 18 градуса, тази сутрин беше 20. От това по-топло !!!
Относно купената почва май сте прави. Забелязах че част от разсада се развива доста по-бързо в момента е 15 сантиметра с разклоненя. Оказа се че не ми е стигнала почвата при пикирането и снощи разрових да видя каква почва съм слагал. Наистина 10 кофички е с различна и точно те са доста по-големи. ........... :evil: :evil: :evil:

Понеже оранжерията е на село и съм сложил камера с темометър вътре мога да следя температурата постоянно. Тази сутрин в оранжерията в 7:00 беше 22 градуса. В 12:00 е 30 при слънчево и 26 при мрачно време. Това са данни от последните 3 дни. Преди това не съм гледал.
Тази събота мисля да насея един ред от моите вътре и 1 ред купен разсад и да видя какво ще стане.

:)
miroki - майстор
Аз на село от двора почва и тор и горска пръст. Но тук съм само с купена почва. По принцип в разлят съд сея всичко, едно до едно на четка и така до април, понеже съм на парно си е на постоянна 24-26 градуса дори. После пикирам в парника (април), а накрая сея в редовете на открито.
Но тази година за проба сях в кофички, за да пикирам после по лесно и съм на климатик, което е доста по-лошо.
Но имам и резерва в сандъчета.

Тема "Разсад домати бавно развитие ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: