Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
MamaMy - майстор
Доколкото знам това е типично за ябълките. Не съм и много голям фен. Не бях купувал от миналото лято. Сега си купих 2кг от Лидъл. Червена не знам каква си. Доста е едра и снощи изядох една половинка. Другата остана в подноса на масата. Днес взимам парчето и с изненада установявам, че изглежда като току що отрязано. Минали са над 20 часа. Какво става? Нов сорт ябълки ли са или са ги "осветили" със "светена вода". Безопасно ли е да ги ям или да ги прехвърля в кръглата папка? :?
bigdragon - майстор
...Различните сортове потъмняват по различен начин. Американска фирма създава по генетичен път Arctic Apples, които не потъмняват. Целта е да са произведе ябълков чипс за директна консумация с по-добър търговски вид...
MamaMy - майстор
Отлитат в кофата. И без това не съм им голям вентилатор.
bigdragon - майстор
Машинен превод:
Арктическа ябълка е търговската марка на група патентовани ябълки, които съдържат характеристика да не покафеняват (когато ябълките са подложени на механични повреди, като нарязване или натъртване, месестата част на ябълката запазва оригиналния си цвят) [ 1 ] [ 2 ] , въведена чрез биотехнологии . [ 3 ] Те са разработени чрез процес на генно инженерство от Okanagan Specialty Fruits Inc. [ 4 ] [ 5 ] По-конкретно, генното заглушаване намалява експресията на полифенол оксидаза (PPO), като по този начин забавя началото на покафеняването . [ 6 ] Това е първата генетично модифицирана ябълка, одобрена за търговска продажба. [ 7 ] Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) през 2015 г. и Канадската агенция за инспекция на храните към правителството на Канада през 2017 г. определиха, че арктическите ябълки са толкова безопасни и хранителни, колкото и конвенционалните ябълки. [ 7 ] [ 8 ]

Метод без покафеняване
Разработването на некафенели арктически ябълки разчита на техника, наречена РНК интерференция (RNAi). [ 9 ] Този подход позволява заглушаване на експресията на PPO до по-малко от 10% от нормалната ѝ експресия, но не променя други аспекти на ябълката. [ 3 ] Процесът RNAi се осъществява чрез използването на трансген, който използва генни последователности , контролиращи производството на PPO. [ 2 ] Промоторни и терминаторни генни последователности се използват за подпомагане на внедряването на гени за потискане на PPO, както и маркерен ген , който произвежда протеин (наречен NPTII), който прави растителната тъкан резистентна към антибиотика канамицин , позволявайки на трансформираните растения да метаболизират антибиотиците неомицин и канамицин. [ 10 ] Тази стъпка се използва за потвърждаване, че заглушаването на PPO е било успешно. [ 3 ]

Регулаторно одобрение и безопасност
Okanagan Specialty Fruits получи регулаторно одобрение за два сорта ябълки в Канада от Канадската агенция за инспекция на храните и Министерството на здравеопазването на Канада [ 11 ] , а в САЩ - от Службата за инспекция на здравето на животните и растенията (APHIS) , част от Министерството на земеделието на Съединените щати . [ 2 ] Сортовете, получили одобрение в САЩ, включват Arctic Golden (наречен GD743) и Arctic Granny (GS784) през 2015 г. [ 12 ] и Arctic Fuji (NF872) през 2016 г. [ 13 ] Сортовете Arctic Golden и Arctic Granny бяха одобрени в Канада през 2015 г. [ 14 ] Arctic Fuji (NF872) беше одобрен в Канада през 2018 г. [ 15 ] Одобрението на ябълката беше оспорено от GE Free BC и Канадската мрежа за биотехнологични действия. [ 16 ] Одобрението на ябълките беше оспорено от някои асоциации на овощни дървета, като например Асоциацията на производителите на плодове в Британска Колумбия [ 17 ] и Северозападния градинарски съвет (щата Вашингтон). [ 18 ] Противопоставянето на асоциациите се основаваше на опасения относно негативната реакция на пазара, а не на безопасността на продукта.

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) заяви, че оценката за безопасност на арктическите ябълки „гарантира, че проблемите с безопасността на храните са били решени преди търговското им разпространение“ [ 7 ], а правителството на Канада заяви, „че генетично модифицираната „арктическа ябълка“ е също толкова безопасна за хората, добитъка и околната среда, колкото и конвенционалните ябълки“ [ 8 ] .

Комерсиализация
Към края на 2017 г. сортът Arctic Golden започна да се продава на дребно като опаковани резени ябълка без консерванти. [ 19 ] Опаковката носи логото на Arctic, включително логото им със „ снежинка “ [ 20 ] и QR код , който може да бъде сканиран със смартфон, за да се информират потребителите за безопасността и предимствата срещу покафеняване чрез уебсайта на компанията. [ 21 ]

Към 2020 г. в щата Вашингтон е имало 1350 акра (550 хектара) арктически ябълкови овощни градини , [ 22 ] с реколта от 17 милиона паунда (7,7 милиона кг) през 2021 г. [ 23 ]
MamaMy - майстор
Да си ги ядат американците. Те за това приличат на тюфлеци. Аз ще наблегна на котлетите.
vlax - майстор
MamaMy, всеки ден минаваш по два пъти през с.Брестовец,да беше спрял при мацката, която продава ябълки от с.Александрово/не тези Умаревска ябълка/ в оня гараж,до бензиностанцията. :) Що не си купуваш от нея,хем ще оплакнеш окото,хем ще си купиш хубави и евтини ябълки. :)

Аз също не знаех,че има непотъмняващи ябълки.
:partyman:
пет май 02, 2025 7:39 pmvlax написа:
MamaMy, всеки ден минаваш по два пъти през с.Брестовец,да беше спрял при мацката, която продава ябълки от с.Александрово/не тези Умаревска ябълка/ в оня гараж,до бензиностанцията. :) Що не си купуваш от нея,хем ще оплакнеш окото,хем ще си купиш хубави и евтини ябълки. :)

Аз също не знаех,че има непотъмняващи ябълки.
:partyman:
Тези ли?
https://maps.app.goo.gl/qELtSxTZaomuC8aW8
vlax - майстор
пет май 02, 2025 7:47 pmТрифон П.Трифонов написа:
Тези ли?
https://maps.app.goo.gl/qELtSxTZaomuC8aW8

Да.
Но ябълките свършиха преди 2 седмици. :-D
Ще чакаме новата реколта. :)

ПП Между другото вчера в пещера Проходна до Карлуково от едни млади момчета и момичета,които се катереха по стените като тебе разбрах,че има НАЦИОНАЛНО УЧИЛИЩЕ ЗА ПЛАНИНСКИ ВОДАЧИ 1-12 клас с. Черни Осъм Троянско.
ПП1 Вчера питах за тебе в онова заведение след жп гарата в Карлуково за свиждане да те видя,но казаха,че си бил в отпуска.
пет май 02, 2025 8:02 pmvlax написа:

ПП1 Вчера питах за тебе в онова заведение след жп гарата в Карлуково за свиждане да те видя,но казаха,че си бил в отпуска.
Аз не мога да се катеря. Понякота ни пускат, за добро поведение.

Едно време, кога се напълнеше пещерния дом, си казвахме- Лудите дойдоха.

Тема "Защо отрязана на две ябълка не потъмнява?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: