• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Антония - специалист
Да сте виждали къде продават сандъчета за цветя, които могат да се монтират на сравнително тънък прозоречен перваз? Нещо такова:

Изображение

... само дето первазът у дома е едва 12 сантиметра широк. Трябва да има някакъв начин да закрепя зеленината -- с винкелна рамка ли, със синджири ли, не знам, ама искам да докарам хлорофил на четвъртия етаж.

Помощ :) Къде из София да търся? Вече отметнах Практикер и Бриколаж, както и магазините за цветя в района, включително големия супер на Оряхово. В разсадниците дали продават подобни екстри? Или направо да търся железар, който да ми направи нещо специално за моя прозорец?
Petyr - специалист
Ето две снимки, ако искаш мога да направя още. А също и да питам баща ми как ги е правил. Ламариненото сандъче зимата се маха, за да не събира сняг (остава само решетката).

Прикачен файл

PIC_0008_small.JPG
PIC_0008_small.JPG (55.42 KиБ) Видяна 6731 пъти

Прикачен файл

PIC_0009_small.JPG
Така е хванато на 3 места.
PIC_0009_small.JPG (35 KиБ) Видяна 6731 пъти
Антония - специалист
Вашият перваз е по-малък дори от нашия :) Сами ли сте си правили конструкцията?
Petyr - специалист
Баща ми я прави преди 15 години. Сега го питах, каза че няма проблем и на малък перваз. Прави се S от профила и става като кука.
Харалампи - специалист
Това не е много добра идея, особено ако имаш пластмасова или алуминиева дограма и изолация. Ако погледнеш на първата снимка става ясно, че шината влиза и се обръща едва ли не направо в апартамента. Едва ли искаш да вкарваш студа зимно време в къщи. Според мен може да се измисли нещо с подходяща по ширина алуминиева или пластмасова подпрозоречна дъска обърната обратно и захваната на 4-6 места за перваза, така че да се докара до необходимата ширина. Трабва да е обърната обратно, за да може ръба който обикновенно виси надолу да застане обратно и да предотвратява падането на съндъчето с цветята. Монтажа няма да е труден и може да го направи всеки (разбира се без ударна дрелка и/или къртач не става). Ако дограмата е пластмасова или алуминиева не е лошо със подходящ силсикон да се замаже фугичката между въпросната плосткост и дограмата.

П.С. Подпрозоречната дъска прилича на козирките дето ги слагат на новите дограми, ако не се сещаш за какво иде реч, само че се слагат отдолу под прозореца и покриват перваза.
Антония - специалист
И аз мислех за подобна подпрозоречна дъска, но не обърната (за да не събира вода и/или мръсотия), а нормално разположена. И върху нея от тънките сандъчета, опасани с придържаща рамка, захваната за стената с дюбели. Ама ми се струва голяма разправия, аз не мога да го направя, трябва да мрънкам на мъж ми, а той, горкият, и без това си има доста работа... Искаше ми се да има готови решения някъде, да ги купя и даже ако предлагат и монтаж... съвсем добре :)

Забравих да попитам -- тази инсталация преди направата на изолацията ли да я направим или след това?
Petyr - специалист
Антония написа:
Забравих да попитам -- тази инсталация преди направата на изолацията ли да я направим или след това?
Повреме. Тъкмо хората, които ще ти слагат изолацията ще ги монтират.
Run7av3lk0 - напреднал
Ако искате без скоби си купувате едни саксии които са полукръг специални за стени и слагате по един пирон-дюбел и сте готови :?
Антония - специалист
Днес ще говоря с хората, дето ще правят изолацията, и ще питам те какво ще ми препоръчат. Непременно искам да сложа нещо зелено пред прозореца, най-малкото за да обира капките вода, които комшиите от 8 етаж ни сервират всяка вечер.
Petyr - специалист
Антония написа:
Днес ще говоря с хората, дето ще правят изолацията, и ще питам те какво ще ми препоръчат. Непременно искам да сложа нещо зелено пред прозореца, най-малкото за да обира капките вода, които комшиите от 8 етаж ни сервират всяка вечер.
Доколкото си спомням от темата за ремонтите, става дума за гарсониера без тераса, дали ще има къде да стоят разстенията през зимата?
  • 1
  • 2

Тема "Сандъче за прозорец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: