• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 11
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
radius - майстор
Иска ми се да си направя асмалъци. Дотук съм свършил преобладаващата част от работата, като съм оставил планки, хванати с пети под изолацията. :wink:
Асмалъците ще са 2 броя и питам за сортове лози. Почвата е глинеста с големи камъни и мергел в дълбочина. Изложението е юг. Село до Варна, но климата не е морски, а е с около 2С по-студено от града, н.в. 280м

Асмалък номер 1 ще е 3х6м:
- Да е от десертни сортове
- Да прави хубава сянка(може да се направи компромис с това)
- Да не се пръска или поне не често.

Асмалък номер 2 ще е като Г, с размери приблизително 3 х 5 м с ширина около 2м, т.е. 12кв.м. общо.
- Нямат значение сортовете
- Търси се хубава сянка
- Да не се пръска

Вероятно искам много, но все отнякъде трябва да тръгне избора, че то май изтървам влака тази пролет.
preslav - майстор
Принципно е най-добре да си вземеш вече облагородена лоза т.е. да е присадена на подходяща подложка. Иначе мога да ти дам пръчки от десертен, ранен сорт, с огромни листа - не гарантирам обаче, че ще се мине без пръскане, въпреки, че по тази асма не съм имал проблеми. Гроздето е вкусно, но зрее прекалено рано (около 12.09.), листата си остават до първите студове.
radius - майстор
Като че ли наистина е по-добре да си взема на хубави подложки. Но не знам в Плевен какво е останало в института, а и все още не знам какво да търся. Нищо не разбирам, това е лошото.
preslav - майстор
Предполагам в Плевен институтът си работи защото миналата пролет си купих "кайлъшки мискет", казват, че бил разработен специално за такива като теб и мен, студоъстойчив, непретенциозен към пръскане, май е по-скоро винен сорт, но нямам идея колко големи са му листата. Ако не си прекомерно закъснял, на Колхозния, срещу рибната има пешеходна пътека, срещу пътеката е агро-аптека, а в ляво от нея е гаражче, от което съм взимал лозите (продават и дръвчета) - мисля, че са професионалисти и ще могат да те насочат към най-доброто за твоя случай.
EDI - майстор
За 2 си вземи дивачка.За 1 трудна работа хем хубаво десертно, хем без пръскане.Предлагам ти да си намериш бял безсеменен сорт, но си иска грижа.
SEV - специалист
Десертен сорт без пръскане-мисия невъзможна.Препоръчвам ти да си вземеш облагородени пръчки,най сигурно е.Аз имам доста асми в двора,но най ми харесват сортовете- Велика,България,Италия имам безсемено бяло и червено.Няма смисъл да садиш дивачки и други глупости.Така и така ще пръскаш,засади си хубави сортове,да се радват децата :)

Действай,че няма време.
radius - майстор
Да, ама жената ще мрънка заради осите. Аз съм склонен да пръскам от време на време десертното, но не като луд и само да гледам дали няма да вали.
Ако може не само бяло десертно да препоръчате ;) .
Иначе и двата асмалъка ще имат удобен достъп изотгоре ( от тераси на ет. 2 на къщата), та пръскането ще е песен ( даже не знам дали може само отгоре да се пръска, или трябва и гроздовете отдолу).
Какво значи облагородени пръчки - такива които са присадени на див сорт подложка ли?
Т.е. като дойда да ми дадеш за вкореняване, няма да са облагородени?
chapara - майстор
С два корена риска е голям при неуспех, насади поне 6 бр., хем ще имаш по голямо разнообразие и по голяма успеваемост. Ако не ти харесват в последствие можеш да премахваш, а и по бързо ще засенчиш :wink: Успех. А влака не си го изпуснал.
fbr - майстор
вт мар 12, 2019 4:07 pmSEV написа:
но най ми харесват сортовете- Велика,
+1 За тоя сорт мога да кажа само добри думи. Непретенциозен, студоустойчив, ранен, вкусен, безсеменно. Имам го на асма, и събирам погледите на комшиите. Няма да сбъркаш.
radius - майстор
fbr, мерси за мнението, ще има Велика ( за мен не е важно да е без семки, но има кой да го оцени).
Чапар, може би терминологията да изясним - асмалък наричам конструкцията (на която ще има няколко асми), а асма си е вече единичното растение.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 11

Тема "Избор на лози за асми" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: