Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
lucho - специалист
Здравейте!

Инженер по професия и по съвместителство начеващ ползвател на мощна електрическа коса (1,2 kW) съм. Разбрах, че за моторните коси (тримери за трева и храсти) съществуват множество инструменти, а именно:

1. Глава с корда с вътрешна макара (полуавтоматична, автоматична, с автоматично зареждане и др.).
2. Глава с корда без макара (дискова, цилинтрична и др.).
3. Глава с 3 подвижни пластмасови ножчета (PolyCut, Tri-Cut, Maxi-Cut и др.).
4. Глава с 3 подвижни метални ножчета (GrassGator / Rino-Tuff и др.).
5. Глава с 3 подвижни стоманени ножа (BrushDestructor).
6. Глава с 11/12 стоманени срещуположно въртящи се ножа (City Cut).
7. Нож с 2 зъба.
8. Нож с 3 зъба.
9. Нож с 3 зъба (с остри върхове).
10. Нож с 4 зъба.
11. Диск с 8 зъба.
12. Циркулярен диск с 24 зъба.
13. Циркулярен диск с 40 зъба.
14. Циркулярен диск с 80 зъба.
15. Олекотен циркулярен диск.
16. Олекотен циркулярен диск (видиран).

и т.н., и др.п. Да не говорим за различните корди по диаметър, форма на напречното сечение и т.н. Също така има различни резби на главите за корди, с диаметри 8, 10 и 12 мм и стъпка 1, 1,25 и 1,75 мм. Освен това има и различни диаметри на тръбите (25 и 26 мм) и на валовете и видове задвижващи съединения (7 шлица, 9 шлица, квадрат и др.). Изобщо стандартизацията тук куца, както ми се струва.

Има ли някой от участниците във форума опит с поне няколко от тези инструменти, за да може да състави нещо като кратък списък или указания кой инструмент за какви цели е най-подходящ (с предимства и недостатъци) или да даде препратка към такъв списък или указания (може и на чужд език). Също така ако знае коя марка моторни коси каква резба имат, с цел съвместимост глава-коса. За валовете, шлицовете и др. не смея дори да питам...

Аз лично досега съм работил само с първия (върху трева) и последния (върху дървесни издънки) инструмент от горния списък. Не е много.

Предварително благодаря за споделената информация, която се надявам, че ще бъде полезна и за други хора, които четат форума!
Последна промяна от lucho на чет авг 18, 2016 8:58 am, променено общо 1 път.
iivanov - майстор
В сравнение с другите ел бръмчилки , да , мощна е . Иначе като цяло си е слабоватичка машинка - не я зори с неподходящ инструмент . При тези машини , както и при другите , важи пинципа на Мечо Пух - колкото повече , толкова повече .
При тези бръмчилки , за избор на режещ инструмент , не е толкова важно мощноста на машината , колкото привода в тръбата . Ако машината е с жило , всякакви изцепки с диск са противопоказни , а в някои случаи и с нож . Голяма част от инструментариума , който си дал , в Бг го няма . Дисковете и ножовете ги има , но те са си за сериозни машини . Особено дисковете . Присъединителните размери и размера на тръбата са пак на принципа на Мечо Пух . При щил фс 490 тръбата , например , е 32 мм . Вътрешните отвори на ножовете и дисковете са 20 мм и 1 цол (25,4).
lucho - специалист
Благодаря! Дали е с жило, т.е. с гъвкав вал може да се види от следната картинка (взета оттук:
Изображение

Написаното с големи червени йероглифи на горната снимка е "Твърд вал" (горният надпис) и "Гъвкав вал" (долният), а останалото не мога да го преведа. Мога да кажа, че долният вал със сигурност е твърд, но горния не мога да го измъкна без разглобяване и е възможно наистина да е гъвкав, макар че недоумявам защо, след като той си стои прав.

Между другото, машината (RD-EBC02 = SF7A214-1) страда от сериозни вибрации, а около D-образната дръжка тръбата загрява повече от кожуха на електромотора. В България се продават лагери като онези в кръгчето на горната снимка, но с диаметър 23,5 вместо 22,5 мм. На чертежа в упътването са дадени по 3 такива 22,5-милиметрови лагера за всеки от двата вала (общо 6). Има и вариант с по 4 лагера (общо 8 ), който се продава в Англия от фирмата Eckman. Не знам как броят на лагерите влияе върху вибрациите.
Здравейте, надявам се че е подходящата тема да попитам тъй като не виждам смисъл да правя нова.
Скоро си купих тример за трева, както и циркулярни диск за тример за 10лв. За съжаление когато опитах да го монтирам установих, че подходящи дискове за моя тример са с отвор за монтиране ф-20мм., а този който съм взел е по-голям.
Може ли да ме насочите от къде да си купя такъв диск с 20мм отвор, но на разумна цена? Тъй като намирам само един такъв на шил и струва 79лв, което ми идва в повече при положение, че може да струва 10лв.

Ако ме упътите и къде мога на меря във Варна ще съм много благодарен. Но не е проблем да поръчам и онлайн.

Благодаря предварително

Тема "Избор на инструмент за тример (моторна коса)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: